Toegangseisen
Software Engineering
Beschrijving
In dit vak wordt ingegaan op technieken om de behoeften van zowel de gebruikers als het beoogde software systeem in kaart te brengen en op een eenduidige manier vast te leggen. Aan de orde komen: technieken voor de elicitation van de behoeften, probleemstructurering, functionele specificatiestijlen, kwaliteitseisen, formele methoden, agile software specificatie, requirements prioritering, variabiliteit, portfolio management, en software product management. In de werkgroepen wordt geoefend met het toepassen van de theorie op cases uit de praktijk met specificatie tools als VDM++ en behavior-driven development tools als Cucumber.
Leerdoelen
De student heeft een overzicht van de technieken die gebruikt kunnen worden om eisen aan een software systeem te achterhalen, te documenteren, te interpreteren en te onderhouden. Een belangrijke rol is weggelegd voor de wisselwerking tussen, en integratie van – enerzijds – het beoogde software systeem en – anderzijds – de organisatie/omgeving waarin de software moet functioneren. De student is in staat om een toepasselijke, heldere, en bruikbare definitie van eisen op te stellen voor software diensten, systemen en producten
Rooster
Het rooster is te vinden via de Liacs website
Onderwijsvorm
(hoor)college, werkgroep, opgaven
Toetsing
Schriftelijk tentamen (50%) over het collegemateriaal en een gedeelte van onderstaand boek.
Practicumopdrachten (50%).
Als aanvullende eis geldt dat elk afzonderlijk behaald cijfer voldoende moet zijn.
Literatuur
Klaus Pohl, Requirements Engineering: Fundamentals, Principles, and Techniques, Springer, Berlin, 2010 ISBN 978-3-642-12577-5
Aanmelden
Aanmelden via Usis: Selfservice > Sudentencentrum > Inschrijven
Activiteitencodes te vinden via de facultaire website
Voor studenten die niet staan ingeschreven voor de bachelor Informatica is er een beperkte capaciteit. Neem contact op met de studieadviseur.
Contact
Onderwijscoördinator Informatica, Riet Derogee
Website
Opmerkingen
Dit vak wordt afwisselend in het Snelliusgebouw in Leiden en in Stichthage aan de Campus in Den Haag georganiseerd voor zowel Informatica- en I&E-studenten.