IBP students, see Psychology and Science – IBP
Toegangseisen
Geen
Beschrijving
In deze cursus wordt ten eerste een inleiding gegeven in de belangrijkste begrippen en ontwikkelingen binnen de klassieke wetenschapsleer. Hierbij gaat het over de vraag hoe (wetenschappelijke) kennis tot stand komt. Ten tweede wordt er ruim aandacht besteed aan de verschillende vormen van redeneren die binnen (en buiten) de wetenschap gebruikt worden, de verschillende fouten (drogredenen) die daarbij kunnen voorkomen, en de verschillende manieren waarop mensen elkaar proberen te overtuigen. Er zal ook aandacht worden gegeven aan fraudegevallen in de wetenschap en ethische vraagstukken rond het meedoen met experimenten.
Leerdoelen
Kennis en inzicht in de belangrijkste opvattingen over de aard van wetenschappelijke kennis.
Kennis en inzicht in de manier waarop wetenschap zich heeft ontwikkeld, aan de hand van historische voorbeelden.
Kennis van de belangrijkste redeneervormen die in de wetenschap en daarbuiten worden gebruikt.
Beginnende vaardigheid in het analyseren en begrijpen van logische redeneringen en de fouten (drogredenen) die daarbij kunnen voorkomen.
Vaardigheid in het kunnen herkennen van de verschillende manieren van overreding (overtuiging, retorica).
Rooster
Voor de roosters van je hoorcolleges, werkgroepen en tentamens kijk je in je studieprogramma.
Roosters Psychologie
Inschrijven
Cursus
Eerstejaarsstudenten zijn automatisch ingeschreven voor de cursus, maar moeten zich wel zelf aanmelden voor het tentamen.
Andere studenten moeten zich niet alleen zelf inschrijven voor het tentamen, maar ook voor alle hoorcolleges en werkgroepen. Inschrijving bachelorvakken
Tentamen
Inschrijving voor een tentamen gaat niet automatisch. Studenten kunnen zich vanaf 100 tot 10 kalenderdagen voor een tentamen inschrijven in uSis. Wie zich niet inschrijft, kan niet meedoen aan het tentamen.
Raadpleeg de propedeusehandleiding bij de info voor eerstejaarsstudenten Psychologie
Onderwijsvorm
7 hoorcolleges en 4 werkgroepbijeenkomsten
Toetsing
De stof voor het tentamen bestaat uit hoofdstukken uit het studiemateriaal, zoals aangegeven door de docent en collegestof, zoals aangegeven door de docent. Het tentamen bestaat uit 40 meerkeuzevragen. De werkgroepbijeenkomsten worden beoordeeld met opdrachten. Het werkgroepcijfer telt mee in het eindresultaat. Het tentamen telt mee voor 70% en het werkgroepcijfer voor 30%.
Regeling cijferberekening
De Faculteit der Sociale Wetenschappen heeft besloten dat docenten software gebruiken om werkstukken van studenten systematisch op plagiaat te controleren. Bij het constateren van fraude worden disciplinaire maatregelen genomen. Zie ook fraude.
Literatuur
Chalmers, A. F. (2013). What is this thing called Science? (Fourth edition). Open University Press (McGraw-Hill). ISBN (pbk) 0 335 26278-3.
Moore, B. N. & Parker, R. (2015). Critical Thinking (11th edition). McGraw-Hill ISBN 978-1-259-25395-9
Werkboek voor de werkgroepen beschikbaar via Blackboard.
Contact information
Prof. Dr. Frank van der Velde
vdvelde@fsw.leidenuniv.nlDr. Bruno Bocanegra
b.r.bocanegra@fsw.leidenuniv.nl