Toegangseisen
Bachelor Rechtsgeleerdheid (zie OER).
Beschrijving
Vervoer is vaak grensoverschrijdend: denk aan vervoer over zee, over de weg, vervoer per spoor en door de lucht. Het internationale karakter van het vervoer loopt dan ook als een leidraad door het transportrecht heen. Allerhande juridische aspecten spelen een rol. Een internationale spoorgoederentrein ontspoort. Wat is rechtens? In Limburg wordt het reizigersvervoer per spoor aanbesteed, welke juridische vragen kunnen opkomen?
Bij multimodaal vervoer, zoals bij containervervoer, worden verschillende ‘modaliteiten’ (zee, weg en spoor) gecombineerd. Deels is het transportrecht gebaseerd op oude internationale verdragen, deels is de regelgeving ook meer recent. De liberalisering van het spoor bijvoorbeeld bracht een jaar of tien geleden een eigen, zeer uitgebreide set van wet- en regelgeving mee, die grotendeels Europeesrechtelijk is bepaald. Naast die verticale interactie (Europa-Nederland) is er intensieve ‘horizontale interactie’ (wisselwerking tussen nationale rechtsgebieden als spoorrecht met contract- en aansprakelijkheidsrecht, strafrecht, publiekrecht en mededingingsrecht). Hiervoor is in de colleges veel aandacht.
De eerste colleges beginnen met de algemene beginselen van vervoerrecht en de van toepassing zijnde verdragen, met specifieke aandacht voor vervoer over de weg (week 1) en vervoer over zee (week 2). De verschillende aansprakelijkheidsregimes van deze vervoerders worden behandeld op grond van de internationale verdragen: de Hague-Visby Rules (zee) en het CMR-verdrag (weg).
Daarna volgen drie weken waarin één tak van het vervoer, vervoer per spoor, centraal staat.
Thema’s die in deze weken aan de orde komen zijn onder meer:
- Capaciteitsvraagstukken en gebruiksvergoeding: hoe komt een vervoerder het spoor op, en moet hij daarvoor tol betalen? – Concessies en klachten: hoe vindt verdeling van reizigersvervoer per spoor plaats? – Aansprakelijkheidsvraagstukken: In dat verband komt ook aan de orde het COTIF (verdrag voor het internationale spoorvervoer inclusief aansprakelijkheden) en het General Contract for use of Wagons (AVV/ GCU).
Dit vak biedt kortom een stevige en tegelijkertijd praktische introductie tot het internationale vervoerrecht met een accent op spoorrechtelijke vraagstukken.
Leerdoelen
Doel van het vak:
Bijbrengen van de beginselen van internationale transportrecht met een accent op het spoorrecht.
Eindkwalificaties (eindtermen van het vak)
Na afronding van het vak heeft u de volgende kwalificaties verworven:
- inzicht in verschillende nationale en internationale vervoervraagstukken, aansprakelijkheidsregimes en internationale vervoerrechtelijke verdragen.
Rooster
Kies voor bachelor en master
Onderwijsvorm
Hoorcollege
Aantal à 2 uur: 5 (in totaal 10 uur)
Namen docenten: mr. dr. V.J.A. Sütő en mr. S.E. van Hall
Vereiste voorbereiding door studenten: doornemen van de per week voorgeschreven literatuur, wet- en regelgeving, zoals op Blackboard aangekondigd.
Werkgroepen: eventueel in nader overleg.
Toetsing
Toetsvorm(en)
Schriftelijk tentamen.
Het kan voorkomen dat het hertentamen mondeling wordt afgenomen.
Inleverprocedures
Geen.
Examenstof
Tot de examenstof behoort de verplichte literatuur, de wettenbundel en al hetgeen behandeld is tijdens hoorcollege en tijdens eventuele andere onderwijsvormen.
Blackboard
Bij dit vak wordt weinig gebruik gemaakt van Blackboard.
Literatuur
Verplicht studiemateriaal
Literatuur:
K.F. Haak / R. Zwitser, Van haven en handel: hoofdzaken van het handelsverkeersrecht, Deventer: Kluwer 2015
V.J.A. Sütő, ‘De toegangsovereenkomst in het spoorvervoer’, in: WPNR 6998 (2013)
V.J.A. Sütő, ‘Internationaal spoorvervoer via Nederland. Verkrijgbaar via elke reizigersvervoerder mits hij NS heet? De liberaliseringsrichtlijn gewogen’, in TVR 2014, nr. 1
Werkboek:
Geen.
Reader:
- Wettenbundel Spoorrecht
Aanbevolen studiemateriaal
K.F. Haak / R. Zwitser, Van haven en handel: hoofdzaken van het handelsverkeersrecht, Deventer: Kluwer 2015h3. Aanmelden
Syllabus: wordt op dit moment in beraad genomen
De aanmelding verloopt via uSis.
Contact
Vakcoördinator: mr. dr. V.J.A. Sütő, advocaat te Den Haag,
Werkadres: Koninginnegracht 19 te Den Haag
Bereikbaarheid: op afspraak via email
Telefoon: via secretariaat
E-mail: suto@legalrail.nl
Instituut/afdeling
Instituut: Privaatrecht
Afdeling: Civiel recht
Kamernummer secretariaat: C.202
Openingstijden: balie ma. t/m vrij. 9.00-13.30 uur
Telefoon secretariaat: 071-527 7381
Opmerkingen
De nadruk ligt op het volgen van de colleges: de theorie wordt daar gelardeerd met verhalen uit de praktijk (mr. dr. V.J. A. Sütő is een in het spoorrecht gespecialiseerd advocaat uit Den Haag; mr. S.E. van Hall is verbonden aan de UvA en juridisch adviseur voor de transport- en expeditie sector).