Toegangseisen
Zonder een voldoende voor het vak Theoretische criminologie (Ba2) en Daders en Slachtoffers (Ba1) wordt afgeraden deel te nemen aan het vak.
Dit vak is geen keuzevak. Bijvakstudenten en gaststudenten mogen hier niet aan deelnemen. Alleen studenten van de opleiding criminologie, voor wie dit vak verplicht is, kunnen dit vak volgen.
Beschrijving
Tijdens de cursus wordt ingegaan op criminologische en victimologische thema’s die verband houden met slachtofferschap van criminaliteit, specifiek op het gebied van cybercrime. Daarbij valt te denken aan online oplichting, identiteitsfraude, cyberpesten en gehackt worden. Onder meer zal worden stilgestaan bij risicofactoren en gevolgen van uiteenlopende vormen van online slachtofferschap en de rol van publieke en private organisaties bij de preventie van cybercrime, bijv. door het beveiligen van databases met persoonsinformatie – en problemen die daarbij spelen. Tijdens de hoorcolleges staat de bespreking van bovenstaande inhoudelijke materie centraal. In een aantal werkgroepen zal daarnaast op basis van grootschalige kwantitatieve gegevens op het gebied van online slachtofferschap worden geoefend met het achterhalen van risicofactoren en gevolgen van cybercrime, o.a. via regressie-analyse. Deze oefening is bedoeld voor het succesvol kunnen uitvoeren van de analyseopdracht op het eind van het vak.
Leerdoelen
Doel van het vak:
Het vak sluit aan bij het vak Daders en Slachtoffers in het Ba 1 jaar en vormt een mogelijke schakel naar het mastervak Forensische Victimologie.
Na afloop van dit vak kunt u:
belangrijke concepten gerelateerd aan het gekozen victimologische thema uitleggen, interpreteren en toepassen op actuele voorbeelden;
theorieën over oorzaken van slachtofferschap, gevolgen van slachtofferschap, angst voor slachtofferschap uitleggen, toepassen en evalueren;
deze theoretische inzichten gebruiken in het voorstellen van beleidsmaatregelen ter preventie van slachtofferschap;
kennis van methoden en technieken in victimologisch onderzoek toepassen op het gekozen thema;
de juiste conclusies trekken uit (andermans en zelfstandig verricht) onderzoek op het gekozen thema.
Rooster
Kies voor bachelor en master.
Onderwijsvorm
Hoorcolleges
Aantal à 2 uur: 5
Namen docenten: dhr. Dr. J.A. van Wilsem en mw. drs. A. Koning
Vereiste voorbereiding door studenten: u dient voor de hoorcolleges de betreffende stof gelezen en bestudeerd te hebben en/of opdrachten voorbereid te hebben. De hoorcolleges zijn een aanvulling en geen vervanging van intensieve zelfstudie.
Werkgroepen
Aantal à 2 uur: 5
Namen docenten: dhr. Dr. J.A. van Wilsem en mw. drs. A. Koning
Vereiste voorbereiding door studenten: u dient voor de werkcolleges de betreffende stof gelezen en bestudeerd te hebben en de individueel gemaakte opdrachten mee te nemen (op papier) naar de werkcolleges. Actieve deelname en aanwezigheid zijn vereist; studenten die de opdrachten niet hebben gemaakt en bij zich hebben, kunnen niet deelnemen aan de werkgroep. Nadere informatie volgt via Blackboard.
Andere onderwijsvorm(en)
- Gestructureerde zelfstudie; studenten dienen zelfstandig de opgegeven studiestof te bestuderen en zelf aanvullende literatuur te zoeken.
Toetsing
Toetsvorm(en)
Schriftelijk tentamen met open vragen over de studiestof (70%)
Een onderzoeksopdracht op basis van door de docenten aangeleverde kwantitatieve data over slachtofferschap van cybercrime (30%)
Zowel het tentamen als de onderzoeksopdracht kan worden herkanst.
Zowel tentamen als onderzoeksopdracht dienen met een voldoende te zijn afgerond om het vak te kunnen behalen.
Deeltoetsen hebben dezelfde geldigheidsduur als tentamens (4 jaar voor voltijdstudenten in Ba2/3).
Inleverprocedures
De opdrachten (tussentijds werk schriftelijk) worden voor elke werkgroep geprint meegenomen naar de onderwijsbijeenkomst
Examenstof
Tot de examenstof behoort de verplichte literatuur, het werkboek en hetgeen behandeld is tijdens hoorcollege, werkgroep en tijdens eventuele andere onderwijsvormen.
Blackboard
Bij dit vak wordt gebruik gemaakt van Blackboard.
Literatuur
Verplicht studiemateriaal
Literatuur:
Wordt aangekondigd op de Blackboardomgeving van het vak
Werkboek:
Wordt aangeboden via de Blackboardomgeving van het vak
Aanbevolen studiemateriaal
Zie de Blackboardomgeving van het vak.
Aanmelden
De aanmelding verloopt via uSis.
Contact
Vakcoördinator: Dr. J.A. van Wilsem
Werkadres: Steenschuur 25
Bereikbaarheid: Op afspraak via het secretariaat
Telefoon: (071) 527 7462
E-mail: criminologie@law.leidenuniv.nl
Instituut/afdeling
Instituut: Instituut voor Strafrecht & Criminologie
Afdeling: Criminologie
Kamernummer secretariaat: C1.02
Openingstijden: 09.00 tot 12.30 uur
Telefoon secretariaat: (071) 527 74 62
E-mail: criminologie@law.leidenuniv.nl
Opmerkingen
Geen.
Contractonderwijs
Belangstellenden die deze cursus in het kader van contractonderwijs willen volgen (met tentamen), kunnen meer informatie vinden over kosten, inschrijving, voorwaarden, etc. op de website van Juridisch PAO. Let op dat er wel voldaan moet worden aan de toegangseisen.