Toegangseisen
Syntaxis 1 & 2
Semantiek 1 & 2
Beschrijving
In deze werkgroep wordt een onderwerp of taalkundig verschijnsel aangepakt dat relevant is voor het raakvlak van de syntaxis en de semantiek (ofwel de “syntax-semantics interface”). Tijdens het eerste deel van de werkgroep wordt tijd en aandacht besteed aan belangrijke artikelen over het onderwerp /verschijnsel (recente, zowel als minder recente maar mogelijk “klassieke” artikelen), zodat studenten vertrouwd raken met de problemen en de vragen die daarmee samenhangen, en met de verschillende manieren waarop die problemen en vragen kunnen worden benaderd. De student kiest in het tweede deel van de cursus een taal waarin hij het onderwerp of verschijnsel in kwestie bestudeert. Geeft de door mij gekozen taal een nieuw perspectief op de zaak? Is het wellicht het geval dat begrip van het onderwerp/verschijnsel leidt tot een beter inzicht in de structuur van de door mij gekozen taal meer in het algemeen? De keus voor een bepaalde taal heeft als consequentie dat de student zich moet verdiepen in die taal, waarbij hij zich niet beperkt tot het onderwerp/verschijnsel van de werkgroep. Uiteindelijk moet iedere student over zijn voortgang rapporteren tijdens college. Hierdoor worden alle studenten blootgesteld aan kwesties die zich rond het onderwerp voordoen in allerlei talen van de wereld. Zo leren ze niet alleen meer van het onderwerp/verschijnsel, maar ook krijgen zij een goed beeld van de diversiteit die we aantreffen onder de talen van de wereld.
Leerdoelen
Het verwerken van wetenschappelijke artikelen op gevorderd niveau.
Het definiëren van een onderzoeksonderwerp in de syntaxis-semantiek interface.
Het opzetten van een onderzoek over een vreemde taal en verslaglegging daarvan.
Rooster
Onderwijsvorm
Werkcollege
Studielast
uren die aan het volgen van college worden besteed = 28 uur
tijd voor het bestuderen van de verplichte literatuur = 40 uur
presentatie voorbereiding = 4 uur
taal onderzoek & werkstuk schrijven = 68
Toetsing
mondelinge Presentaties en werkstuk
Herkansing: studenten die de cursus niet halen kunnen het werkstuk herkansen.
nabespreking tentamen
Uiterlijk bij het bekendmaken van de uitslag van het tentamen wordt aangegeven op welke wijze en op welk tijdstip de nabespreking van het tentamen plaatsvindt. Er wordt in ieder geval een nabespreking georganiseerd indien een student hiertoe verzoekt binnen 30 dagen na bekendmaking van de uitslag.
Blackboard
Er is een blackboardcursus aanwezig. Via Blackboard worden studenten op de hoogte gehouden van lopende zaken en ontvangen ze specifieke informatie over onderdelen van de cursus.
Literatuur
Literatuurlijst
Aanmelden
Inschrijven via uSis is verplicht.
Studenten die niet ingeschreven staan voor de bachelor Taalwetenschap en dit vak willen volgen dienen eerst contact op te nemen met de studiecoördinator, mw. E.A. van Dijk
Aanmelden Studeren à la carte en Contractonderwijs
Informatie voor belangstellenden die deze cursus in het kader van Contractonderwijs willen volgen (met tentamen), o.a. over kosten, inschrijving en voorwaarden.
Prospective students, please check the Study Abroad/Exchange website for information on how to apply.
Contact
Voor inhoudelijke vragen kun je contact opnemen met de docent:
Lisa Cheng
Onderwijsadministratie van Wijkplaats: osz-oa-wijkplaats@hum.leidenuniv.nl
Studiecoördinator: Else van Dijk