Toegangseisen
BA2 Chinese Wereldbeelden
Beschrijving
In het eerstejaars college “Filosofie en religie van China” hebben we de meest invloedrijke denkers uit de Chinese filosofie beschouwd in hun historische context. In het tweedejaars college “Chinese wereldbeelden: gedachtegoed” hebben we die kennis uitgebreid, verdiept en gestructureerd, als aanzet tot specialisering in het Chinese denken. Het derdejaars college “De oude Chinese denkers” bouwt hierop voort, door eerder behandelde stof nog verder uit te diepen en nieuwe stof aan te dragen. Elk jaar staat een denker, een tekst, een filosofische stroming, of een thema centraal. Primaire teksten, de filosofische geschriften (in vertaling), zijn het uitgangspunt. Secundaire teksten, artikelen door hedendaagse wetenschappers, zijn evenzeer van belang. Ze tonen verschillende benaderingen van die primaire teksten.
Leerdoelen
specialisering in de Chinese filosofie, door één denker, tekst of thema te bestuderen vanuit verschillende invalshoeken
verwerving van inzicht in de diversiteit in de internationale, wetenschappelijke bestudering van de Chinese filosofie
ontwikkeling van algemene academische vaardigheden, zoals kritisch en analytisch lezen en luisteren; informatie verzamelen, evalueren en ordenen; mondelinge en schriftelijke presentatie (debat, referaat, schrijfopdracht); bewustzijn van theoretische, methodologische en praktische kwesties in de bestudering van de Chinese filosofie
Rooster
Zie het rooster .
Onderwijsvorm
Werkcollege
Studielast
totaal circa 140 uur (5 EC x 28 uur)
28 uur: bijeenkomsten bijwonen (14 weken x 2 contacturen)
28 uur: bijeenkomsten voorbereiden (14 weken x 2 uur voorbereiding)
16 uur: spreekbeurt voorbereiden
16 uur: schrijfopdrachten maken
52 uur: werkstuk schrijven
Toetsing
actieve deelname: 10%
schrijfopdrachten: 20%
spreekbeurt: 30%
werkstuk: 40%
Het eindcijfer is het gewogen gemiddelde van de verschillende onderdelen en het werkstuk, maar het werkstuk moet voldoende (5,5 of hoger) zijn. Het werkstuk mag worden herkanst als de student op de eerste versie een 5,49 of lager heeft gehaald.
Nabespreking tentamen
Uiterlijk bij het bekendmaken van de uitslag van het tentamen wordt aangegeven op welke wijze en op welk tijdstip de nabespreking van het tentamen plaatsvindt. Er wordt in ieder geval een nabespreking georganiseerd indien een student hiertoe verzoekt binnen 30 dagen na bekendmaking van de uitslag.
Blackboard
Ja. Zie Blackboard.
Literatuur
Verplicht:
Karel van der Leeuw. Het Chinese denken. Leiden: Stichting Shilin, 2011.
Dit boek is verkrijgbaar via de Studentenvereniging Sinologie of via de website van Shilin
Overig:
overige literatuur wordt via Blackboard bekend gemaakt.
Aanmelden
Meld je voor dit college op tijd aan via uSis. Niet ingeschreven, betekent geen toestemming tot het volgen van dit college. Zie ook ‘Aanmeldprocedures voor colleges en tentamens’ voor inschrijvingsdeadlines en meer informatie over in- en uitschrijven voor colleges.