Toegangseisen
n.v.t.
Contact
Coördinator: Dr.W.Tamis
Email: tamis@cml.leidenuniv.nl
Beschrijving
Milieubiologie is biologie ten dienste van het voorkomen, verminderen of oplossen van milieu- en natuurproblemen. Ze is daarmee een op toepassing gerichte wetenschap die haar vraagstelling ontleent aan maatschappelijke problemen. De invloed van menselijke activiteiten op stoffencycli en energiestromen, en op het voorkomen van planten, dieren en gemeenschappen staat centraal. Maar ook het bestuderen van de betekenis die planten, dieren en gemeenschappen hebben voor mensen hoort tot het vakgebied.
Leerdoelen
Doelstellingen:
In dit onderdeel Milieubiologie worden de eerste beginselen van de stoffencycli, energiestromen en ecotoxicologie behandeld, samen met de kennis die nodig is om de achteruitgang in soorten te stoppen en gemeenschappen te herstellen. Aan de hand van enkele voorbeelden wordt die achteruitgang geschetst en het beleid behandeld dat als een reactie daarop in gang is gezet.
Eindtermen:
Voor Milieubiologie moeten de student kort de cyclus van enkele voor de levende natuur belangrijke stoffen kunnen weergeven en de energieoverdracht tussen trofische niveaus kunnen berekenen. Verder wordt bekendheid met de basisbegrippen uit de milieubiologie en het natuurbeleid verwacht.
Rooster
Zie rooster BLOK 6
Onderwijsvorm
Colleges, zelfstudie
Toetsing
Multiple choice tentamen
Blackboard
Blackboard zal gebruikt worden voor cursusinformatie en collegesamenvattingen
Literatuur
Hoofdstukken 55 en 56 uit het boek 'Biology' Campbell and Reece, 11e editie.
Aanmelden
Via Usis en enrollen in Blackboard