Toegangseisen
Taalkunde- en taalbeheersingsvakken uit het verplichte deel van de bachelor Nederlands met succes gevolgd, of equivalente kennis en vaardigheden.
Beschrijving
In dit vak maak je kennis met de verschillende manieren waarop je onderzoek kunt doen naar taal en communicatie. Daarbij staan analytisch-conceptueel en empirisch onderzoek centraal, zowel in de vorm van corpus- als experimenteel onderzoek.
In het eerste blok staan de methoden van corpuslinguïstiek centraal. Je leert vragen op het gebied van taalgebruik te beantwoorden met behulp van corpora en (beschrijvende en inferentiële) statistiek in R. Om gedegen onderzoek te kunnen doen, wordt elke week literatuur gelezen over een taalkundig thema en over de methoden van corpuslinguïstiek.
In het tweede blok staan de methoden van experimenteel onderzoek centraal. Je leert vragen op het gebied van argumentatie te benaderen met behulp van literatuur en experimenteel enquêteonderzoek, dat je in een onderzoekgroep ontwerpt en uitvoert. Centraal staan het opstellen van enquêtes en de analyse en interpretatie van de resultaten.
Leerdoelen
De student(e) leert:
een onderzoeksopzet op te stellen.
taal(gebruiks)data te verzamelen en te analyseren op basis van gedegen onderzoeksmethoden.
werken met digitale corpora en elementaire statistische technieken.
enquêtes op te stellen en de resultaten te analyseren.
Rooster
Zie Rooster
Onderwijsvorm
Werkcollege
Studielast
De totale studielast voor deze cursus is 140 uur:
Bijwonen college: 24 uur
Verplichte lezing: ofwel ‘Lectures in Discourse Studies’ ofwel ‘Taalkundepraatjes’: 2 uur
Voorbereiding college: 48 uur
In groepjes werken aan onderzoek plus presentatie: 36 uur
Schrijven nota’s: 30 uur
Toetsing
Toetsing
Paper in blok 1 (50%) en paper in blok 2 (50%). Daarnaast houden studenten in beide blokken een presentatie. Deze worden niet becijferd, maar dienen wel voldoende te zijn.
- Het gemiddelde eindcijfer en de beide deelcijfers mogen niet lager dan 5,5 zijn.
Weging
Zie hierboven.
Herkansing
Voor beide onderdelen is er een herkansingsmogelijkheid. Is na herkansing een van de deelcijfers nog steeds lager dan een 5,5, dan dient het hele vak opnieuw gevolgd te worden.
Inzage en nabespreking
Uiterlijk bij het bekendmaken van de uitslag van het tentamen wordt aangegeven op welke wijze en op welk tijdstip de nabespreking van het tentamen plaatsvindt. Er wordt in ieder geval een nabespreking georganiseerd indien een student hiertoe verzoekt binnen 30 dagen na bekendmaking van de uitslag.
Blackboard
Blackboard wordt gebruikt voor:
mededelingen
cursusprogramma
literatuurverwijzingen
opdrachten
discussies/feedback
Literatuur
De literatuur bestaat uit een collectie teksten (artikelen, hoofdstukken) die op Blackboard bekend worden gemaakt.
Aanmelden
Inschrijven via uSis is verplicht.
Algemene informatie over uSis vind je op de website
Aanmelden Studeren à la carte en Contractonderwijs
Informatie voor belangstellenden die deze cursus in het kader van Contractonderwijs willen volgen (met tentamen), oa. over kosten, inschrijving en voorwaarden.
Contact
Voor inhoudelijke vragen omtrent deze cursus kun je contact opnemen met Dhr. A. Reuneker MSc MA.
Voor praktische vragen kun je je wenden tot het secretariaat van de Opleiding Nederlandse taal en cultuur/neerlandistiek. Dit valt onder de Onderwijsadministratie P.N. van Eyckhof 4, kamer 102C. Tel. 071-527 2604. Mail: osz-oa-eyckhof@hum.leidenuniv.nl.