Toegangseis
VWO wiskunde en natuurkunde
Beschrijving
In deze inleidende cursus leg je de basis voor de studie sterrenkunde. Je leert hoe principes uit de moderne natuurkunde worden gebruikt om verschillende processen in het Heelal te begrijpen.
De belangrijkste onderwerpen uit de moderne sterrenkunde worden tijdens de cursus geïntroduceerd. Na een beschouwing van de belangrijkste kracht in het Heelal, de zwaartekracht, bestuderen we de interactie tussen straling en materie en hoe deze kan worden gebruikt om de fysische eigenschappen van objecten in het Heelal te onderzoeken. De opgedane kennis wordt vervolgens gebruikt om ons zonnestelsel, planeten en de evolutie van sterren te bestuderen. Vervolgens verkennen we de Melkweg als uitgangpunt voor de extragalactische sterrenkunde. We sluiten de cursus af met de beginselen van de kosmologie – de studie van het universum als geheel. Tijdens de werkcolleges passen we opgedane kennis toe door middel van eenvoudige berekeningen.
De volgende thema’s komen aan bod:
De baanbeweging van hemellichamen als gevolg van de zwaartekracht
Interactie tussen licht en materie
Detectie van licht / werking van telescopen
Overzicht van ons zonnestelsel en de studie van exoplaneten
Eigenschappen en evolutie van sterren
Eigenschappen van de Melkweg en andere melkwegstelsels
Beginselen van de kosmologie
Leerdoelen
Na afloop van deze cursus heb je een overzicht van de ontwikkelingen in de moderne sterrenkunde en de onderliggende natuurkunde. Je kunt ook simpele eigenschappen van objecten berekenen op grond van meetgegevens.
Na afloop van deze cursus kun je:
Eenvoudige vragen over uiteenlopende onderwerpen uit de sterrenkunde beantwoorden
Basiseigenschappen van astronomische objecten (zoals dubbelster- en planeetsystemen) berekenen op grond van eenvoudige meetgegevens
Vaardigheden
Bij deze cursus word je getraind in de volgende gedragsgerelateerde vaardigheden (soft skills):
Vakgebiedoverschrijdend denken (combineren van fysische principes)
Orde van grootte afschatten
Rooster
Zie Roosters bachelor Sterrenkunde
Onderwijsvorm
Hoorcolleges
Werkcolleges
Toetsing
- Toetsing: schriftelijk tentamen dat uit twee delen is opgebouwd, namelijk een schriftelijk deeltentamen (30%) over de eerste 4 hoorcolleges en bijbehorende werkcolleges, en een schriftelijk eindtentamen (70%). Als je het tentamen hebt gehaald, kun je dit cijfer verhogen als het gemiddelde cijfer van de huiswerkopdrachten hoger is dan het tentamencijfer. In dat geval telt het tentamencijfer voor 85% en het huiswerk voor 15%. Dit geldt niet voor het hertentamen: dit is een schriftelijk tentamen over alle stof, voor 100% van je eindcijfer (hiermee herkans je deeltentamen en eindtentamen in 1 keer).
Brightspace
Instructies en lesmateriaal zijn te vinden in de Brightspace-module. Registratie voor Brightspace verloopt automatisch wanneer een student zich inschrijft in uSis via uSis d.m.v inschrijving voor een studieonderdeel (tentamen) met studieactiviteit
Literatuur
Foundations of Astrophysics, Ryden & Peterson, ISBN 9780321595584 (verplicht)
Aanmelden
Schrijf je in via uSis. Meer informatie over hoe je je moet inschrijven voor vakken en tentamens, vind je hier. Klik op de link voor meer informatie over Aanschuif- en Contractonderwijs.
Contact
Docent: Prof. dr. Henk Hoekstra
Assistenten: Aniek Gloudemans, Jeroen Jaspers, Rik Luisman, Stijn Vleugels, Christiaan Dik, Marieke Visscher, Gerben Jolink