Toegangseisen
De BSA-norm is behaald en beide Themacolleges zijn met een voldoende afgerond.
Beschrijving
Waar de geschiedenis van het 17de-eeuws Nederlands kolonialisme in Amerika en Azië voorheen grotendeels los van elkaar werden onderzocht en beschreven, is er steeds meer oog voor hun overeenkomsten en de manieren waarop ze onderling samenhingen. Een interessante vergelijking op dit gebied, die recent door verschillende historici is gemaakt, is die tussen Nieuw Nederland aan de oostkust van Amerika, en de Molukken in het oosten van de Indonesische archipel.
Het vroege Nederlandse kolonialisme in deze twee gebieden zal het onderwerp zijn van dit vak, en we zullen zelf de vergelijking tussen beide gebieden gaan maken. In de loop van het vak zullen we kennismaken met o.a. de stichting van Nieuw Amsterdam, de bloedige verovering van de Banda-eilanden, de onderlinge rivaliteit met andere Europese compagnieën waaronder de Engelsen, en de relaties (en zich al snel ontwikkelende conflicten) met de lokale bevolking.
Het college is gekoppend aan Kerncollege ‘Grenzen aan de Macht’
Leerdoelen
Algemene leerdoelen
De student kan:
1) een gezamenlijke opdracht succesvol uitvoeren;
2) een onderzoek met een beperkte omvang opzetten en uitvoeren, en daarbij:
a. vakliteratuur zoeken, selecteren en ordenen;
b. relatief grote hoeveelheden informatie organiseren en verwerken;
c. een wetenschappelijk debat analyseren;
d. het eigen onderzoek in het wetenschappelijk debat plaatsen3) reflecteren op de primaire bronnen waarop de literatuur is gebaseerd;
4) een probleemgestuurd werkstuk schrijven en een referaat houden naar het format van de eerstejaars Themacolleges, en daarbij;
a. een realistische planning hanteren;
b. een probleemstelling en deelvragen formuleren;
c. een beargumenteerde conclusie formuleren;
d. feedback geven en ontvangen;
e. aanwijzingen van de docent verwerken.5) participeren in de discussies tijdens colleges.
Leerdoelen, specifiek voor de afstudeerrichting
6) De student heeft kennis opgedaan van de afstudeerrichting(en) waartoe het BA-Werkcollege behoort;
bij de afstudeerrichting Algemene Geschiedenis: voor de plaatsing van de Europese geschiedenis van na 1500 in een mondiaal perspectief; in het bijzonder de ontwikkeling en rol van politieke instituties;
in het bijzonder bij de track Geschiedenis van de Europese Expansie en globalisering: voor het ontstaan van wereldomvattende netwerken die een steeds intensievere circulatie van mensen: dieren, gewassen, goederen en ideeën bewerkstelligen, en de centrale rol van de Europese expansie daarin vanaf circa 1500.7) De student heeft kennis van en inzicht in de kernbegrippen, de onderzoeksmethoden en –technieken van de afstudeerrichting, met speciale aandacht;
bij de afstudeerrichting Algemene Geschiedenis: voor de bestudering van primaire bronnen en de relativiteit van nationaal gedefinieerde geschiedenissen; in het bijzonder bij de track Geschiedenis van de Europese Expansie en globalisering: voor het combineren van historiografische debatten met empirisch onderzoek in primaire bronnen en/of het verbinden van gescheiden historiografische tradities door middel van innovatieve vraagstelling.
Leerdoelen, specifiek voor dit college
De student:
8) ontwikkelt begrip van de politieke, culturele, en economische dimensies van het vroege kolonialisme in Nieuw Nederland en de Oostelijke Archipel;
9) kan het vroege Nederlandse kolonialisme in beide gebieden op zinnige wijze vergelijken;
10) ontwikkelt begrip van de verschillende historiografische kwesties rond het kolonialisme in beide gebieden.
Rooster
Kijk op MyTimetable.
Onderwijsvorm
- Werkcollege met aanwezigheidsplicht
Dit houdt in dat studenten bij alle werkcolleges aanwezig moeten zijn. Indien een student toch verhinderd is dient hij dit vooraf te melden aan de docent. De docent bepaalt vervolgens of, en zo ja, hoe het gemiste college door een vervangende opdracht kan worden ingehaald. Als er specifieke beperkingen zijn bij een college dan maakt de docent dat aan het begin kenbaar. Indien de student niet voldoet aan voornoemde voorwaarden, wordt deze uitgesloten van deelname.
Toetsing en weging
Toetsing
Werkstuk (5.000-6.000 woorden gebaseerd op literatuur; exclusief voorblad, inhoudsopgave, bibliografie, voetnoten)
getoetste leerdoelen: 2-4, 8-10Mondelinge presentatie
getoetste leerdoelen: 3-4, 8-10Participatie
getoetste leerdoelen: 5Literatuuropdracht in groepjes
1-4, 8 en 10
Weging
Werkstuk: 60%
Mondelinge presentatie: 10%
Participatie: 15%
Literatuuropdracht in groepen: 15%
Het eindcijfer komt tot stand op basis van het gewogen gemiddelde op basis van de deelcijfers, met daarbij als aanvullende eis dat het werkstuk voldoende moet zijn.
Deadlines
Voor het inleveren van de opdrachten en het werkstuk geldt de deadline, zoals aangegeven in de corresponderende Brightspace cursus.
Herkansing
Het werkstuk kan worden herkanst. Hiervoor geldt de deadline zoals aangegeven in de corresponderende Brightspace cursus.
Inzage en nabespreking werkstuk
Uiterlijk bij het bekendmaken van de uitslag van het werkstuk wordt aangegeven op welke wijze en op welk tijdstip de inzagen en nabespreking van het werkstuk plaatsvindt.
Literatuurlijst
Zal worden verspreid tijdens het college.
Inschrijven
Inschrijven via uSis is verplicht.
Algemene informatie over uSis vind je op de website.
Aanmelden Studeren à la carte en Contractonderwijs
niet van toepassing
Contact
Opmerkingen
geen