Prospectus

nl en

Computationele Onderzoeksvaardigheden 1 - Deel A

Course
2024-2025

Toegangseisen

Niet van toepassing.

Beschrijving

LET OP: dit vak vervangt per 2024-2025 het vak Statistiek 1. Op de pagina van Statistiek 1 staat de overgangsregeling voor studenten die het vak Statistiek 1 nog niet gehaald hebben en het vak wel in hun vereisten hebben staan.

Computationele onderzoeksvaardigheden zijn onmisbaar in de huidige bio-farmaceutische wetenschap, om steeds complexere data en systemen te beschrijven en te begrijpen. Gedurende de bachelor zullen we tijdens de computationele onderzoeksvaardigheden vakken (CO) verschillende aspecten van computationeel onderzoek behandelen: data management, programmeren, statistiek, wiskundig modelleren en cheminformatica, bioinformatica en -omics technieken. De CO leerlijn loopt de hele Bachelor door en kennis en vaardigheden die hier opgedaan worden zijn cruciaal voor het begrijpen en uitvoeren van de onderzoekcyclus.

In CO1A ligt de focus op de eerste kennismaking met programmeren in R en de basisprincipes van statistiek. In dit vak worden principes en concepten van statistiek uitgelegd om vervolgens zelf aan de slag te gaan met statistische analyses op verschillende datasets, afkomstig uit bio-farmaceutisch onderzoek. Hiermee doe je kennis en vaardigheden op die je helpen bij het uitvoeren van analyses op eigen data uit andere BFW-vakken. Daarnaast is dit vak een voorbereiding op CO1B en CO in het tweede en derde jaar.

Leerdoelen

Na afloop van CO1A kan de student:

  • data invoeren, verkennen en visualiseren met de programmeertaal R om inzicht te verkrijgen in de data;

  • leren over verschillende statistische methodes, zoals de t-test, Chi^2 test, F-test, ANOVA en lineaire regressie, en kiezen welke passend is voor de onderzoeksvraag en -data;

  • interpretatie geven aan de resultaten van experimentele proeven;

  • de kwaliteit van de toegepaste statistische methode beoordelen door het toepassen van model diagnostiek;

  • de opgedane computationele vaardigheden inzetten in andere vakken in het studieprogramma.

Rooster

In MyTimetable (na login) kun je alle vak- en opleidingsroosters vinden, waarmee je het grootste deel van je rooster (zalen en tijden) kunt samenstellen. Onderwijsactiviteiten waarvoor je je via MyStudymap hebt ingeschreven, worden automatisch in je rooster getoond. Daarnaast kun je MyTimetable gemakkelijk koppelen aan een agenda-app op je telefoon en worden roosterwijzigingen automatisch in je agenda doorgevoerd; bovendien ontvang je desgewenst per e-mail een notificatie van de wijziging (stel in onder 'Instellingen' na login).
Vragen over MyTimetable? Bekijk de video, lees de instructie of neem contact op met de ISSC helpdesk

LET OP:
In MyTimetable kunnen we op dit moment niet álle roosterinformatie weergeven, dus CHECK ALTIJD ÓÓK

  • het overzichtsrooster op de Brightspace module ‘Bachelor Bio-Farmaceutische Wetenschappen’ voor een compact overzicht van de opbouw van ieder studiejaar, incl. timing van herkansingen en studiegerelateerde activiteiten zoals voorlichting, symposia, etc.. ÉN

  • het detailrooster op de Brightspace module van ieder vak (na inschrijving), 2-3 weken voor een vak begint. Jouw persoonlijke detailrooster kan nl. afwijken bijv. vanwege opsplitsen in groepen, tussentijdse deadlines, gastdocenten, etc.. Het detailrooster van het vak op Brightspace is leidend.

Onderwijsvorm

Het vak bestaat uit hoorcolleges en werkgroepen. De hoorcolleges starten met een introductie over de computationele leerlijn en de software die in de bachelor gebruikt zal worden voor de CO vakken en data analyse in andere vakken. Vervolgens gaan we verder met de theorie die ten grondslag ligt aan statistische methodes en argumentatie. De werkcolleges zijn erop gericht om programmeer- en statistische analyse vaardigheden te ontwikkelen en de student in staat te stellen de theoretische kennis uit de colleges toe te kunnen passen.

Toetsing en weging

  • Schriftelijk tentamen (85% van het eindcijfer) test hoofdzakelijk de theoriekennis met een enkele vraag over R-code.

  • Een opdracht in R test het gebruik van wetenschappelijke scripttalen en praktische statistische analyse (15% van het eindcijfer).

LET OP: dit vak vervangt per 2024-2025 het vak Statistiek 1. Op de pagina van Statistiek 1 staat de overgangsregeling voor studenten die het vak Statistiek 1 nog niet gehaald hebben en het vak wel in hun vereisten hebben staan.

Literatuurlijst

  • Handouts en online boek welke beschikbaar worden gesteld via Brightspace.

  • De gebruikte software, R en RStudio, is gratis en we raden het aan om het op je eigen computer of laptop te installeren. Zie Brightspace voor meer details.

Inschrijven

Alle studenten die voor het eerst starten met de opleiding Bio-Farmaceutische Wetenschappen worden door de opleiding ingeschreven voor alle vakken en tentamens van het eerste semester.
Voor overige studenten geldt: om deel te kunnen nemen aan dit vak is inschrijving in uSis verplicht, gebruik daarvoor MyStudymap. Voor dit vak geldt de standaard inschrijftermijn van 5 kalenderdagen vóór de eerste activiteit van het vak.

Inschrijven kan tot uiterlijk 10 kalenderdagen vóór de (her)tentamendatum.
NB Schrijf je alleen in voor de onderdelen die je daadwerkelijk gaat volgen, ook uitschrijven als je niet deelneemt is verplicht.

Contact

Dr. H.G.J. van Mil

Opmerkingen

Niet van toepassing.