Prospectus

nl en

Wetenschapscommunicatie voor Biologen

Course
2024-2025

Toegangseisen

Niet van toepassing.

Beschrijving

Het is belangrijk om wetenschappelijke kennis op een begrijpelijke manier te delen met een breed publiek. Er zijn verschillende manieren om dit te doen, zoals bijvoorbeeld met boeken, tv-programma’s, podcasts, tentoonstellingen en lezingen. Tijdens dit vak zullen studenten kennis maken met de verschillende wijzen waarop wetenschappelijk onderzoek kan worden gepopulariseerd. Gastsprekers met praktische ervaring zullen meer inzicht geven in het veld van wetenschapscommunicatie. Studenten zullen naar aanleiding van deze presentaties een kritische analyse schrijven over een wetenschapscommunicatieproduct. Daarnaast zal dit vak zich ook specifiek richten op het analyseren en presenteren van een populairwetenschappelijk boek. Uiteindelijk schrijven de studenten een populairwetenschappelijk artikel aan de hand van een symposium over biologie-onderzoek in Leiden. Het stuk wordt kritisch beoordeeld en van commentaar voorzien door de docenten en medestudenten, waarna er kans is een verbeterde eindversie in te leveren.

Leerdoelen

Na afloop van het vak kunnen studenten:

  • verschillende technieken en manieren herkennen en beschrijven om wetenschappelijke inhoud te vertalen naar een algemeen publiek.

  • een bestaand wetenschapscommunicatieproduct en populairwetenschappelijk boek analyseren en kritisch beoordelen op inhoud en stijl.

  • uitleggen hoe een populairwetenschappelijk artikel geschreven moet worden (schrijftechnieken, structuurtechnieken en verhaaltechnieken) en een structuur opzetten voor een populairwetenschappelijk artikel.

  • een populairwetenschappelijk artikel schrijven.

  • het werk van andere studenten kritisch beoordelen en van constructieve feedback voorzien.

  • andermans feedback adequaat verwerken in hun eigen werk

  • op een toegankelijke manier voor een algemeen publiek een wetenschappelijk onderwerp presenteren.

  • uitleggen wat plagiaat is en beschrijven wat de procedures rondom plagiaat zijn op Universiteit Leiden

Rooster

In MyTimetable kun je alle vak- en opleidingsroosters vinden, waarmee jij je persoonlijke rooster kunt samenstellen. Onderwijsactiviteiten waarvoor je je via MyStudyMap hebt ingeschreven, worden automatisch in je rooster getoond.

Daarnaast kun je My Timetable gemakkelijk koppelen aan een agenda-app op je telefoon en worden roosterwijzigingen automatisch in je agenda doorgevoerd; bovendien ontvang je desgewenst per e-mail een notificatie van de wijziging. Je kunt notificaties aanzetten bij Instellingen, na login.

Vragen? Bekijk de video, lees de instructie of neem contact op met de ISSC helpdesk.

Let op: Joint Degree studenten Leiden/Delft dienen de informatie uit de Leidse en Delftse MyTimetable's samen te voegen om een volledig rooster te zien. Deze video leg uit hoe dat werkt.

Onderwijsvorm

Colleges, werkgroepen, vervolgens zelfwerkzaamheid.

Toetsing en weging

Analyse van een wetenschapscommunicatieproduct (voldoende / onvoldoende)
Populairwetenschappelijk artikel (50%)
Presentatie populairwetenschappelijk boek (30%)
Analyse populairwetenschappelijk boek (20%)

Een voorwaarde voor het behalen van een eindcijfer is aanwezigheid bij de verplichte onderdelen en de analyse van het wetenschapscommunicatieproduct moet afgerond zijn met een voldoende.

Bodemcijfer:
Voor vakken uit jaar 1 van de bachelor geldt een bodemcijfer van een onafgeronde 5,0 voor deelcijfers, en een onafgeronde 5,5 voor eindcijfers.

Als een vak 2 of meer schriftelijke deeltentamens heeft, geldt het bodemcijfer alleen voor het gewogen gemiddelde van de tentamens.

Bij deelcijfers uit andere onderdelen dan tentamens (bijv. practica, werkcolleges, schrijfopdrachten) geldt wel voor de losse onderdelen het bodemcijfer.

Raadpleeg het Studentenstatuut voor een overzicht van alle richtlijnen (zie daarin Regels en Richtlijnen Examencommissie voor geldigheid van deelcijfers).

Literatuurlijst

Niet van toepassing.

Inschrijven

Als student ben je verantwoordelijk voor het tijdig inschrijven via MyStudyMap.

In deze korte video zie je stap voor stap hoe je je kunt inschrijven voor cursussen in MyStudyMap. Let op dat je inschrijving pas is voltooid wanneer je je cursusplanning indient in het tabblad 'Klaar voor inschrijving' door op 'indienen' te klikken.

Er zijn twee inschrijfperiodes per jaar: de inschrijving voor het najaar opent in juli en de inschrijving voor het voorjaars opent in december. Zie deze pagina voor meer informatie.

Let op dat het verplicht is om je in te schrijven voor elk tentamen en herkansing. Niet ingeschreven zijn voor een vak betekent dat je niet mag deelnemen aan het tentamen. Houd er rekening mee dat er inschrijfdeadlines zijn, zie deze pagina voor meer informatie.

Uitgebreide informatie over de werking van MyStudyMap vind je hier.

Contact

Coördinator: Drs. A.W.M. Heerdink, Drs. S. Romp, en Dr. A. M. Land-Zandstra
Contact: a.w.m.heerdink@biology.leidenuniv.nl

Opmerkingen

Werkgroepen zijn verplicht en geven de gelegenheid om aan de opdrachten te werken. Buiten de collegedagen wordt er van de studenten verwacht dat ze zelf aan de verschillende opdrachten werken.

De beste populairwetenschappelijke stukken kunnen worden gepubliceerd, bijvoorbeeld op de blog van het Leiden Science Magazine, het magazine van de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen van de Universiteit Leiden, of in Bioniews, het nieuwslad voor biologen.

Feedback wordt gegeven via Brightspace op de eindversies. Indien er vragen zijn mogen de studenten een afspraak maken met de docent.
Alle noodzakelijke informatie wordt via Brightspace verstrekt.