Prospectus

nl en

Academische vaardigheden: Studieloopbaanoriëntatie 2

Course
2024-2025

Toegangseisen

Niet van toepassing.

Beschrijving

De leerlijn academische vorming loopt als een rode draad door de hele Bacheloropleiding en bestaat uit diverse bijeenkomsten en activiteiten per jaar. Via hoorcolleges, voorlichtingsbijeenkomsten, individuele en/of groepsopdrachten leert de student de meest belangrijke vaardigheden voor academische en persoonlijke ontwikkeling. Opbouwend op de kennis uit het eerste jaar wordt in jaar 2 aandacht besteed aan studieplanning en vaardighedenontwikkeling door middel van reflectie opdrachten, zelfpresentatie door middel van het schrijven van een CV en motivatiebrief. Hierbij werken we nauw samen met de Science Career Service van de Universiteit Leiden.

Tijdens de hele leerlijn zullen we gebruik maken en ons oriënteren van het Science Skills Platform. Deze bied ruimte voor zelfstudie in eigen tempo en als aanvulling voor de behandelde onderwerpen.

Tegen het eind van het jaar worden studenten individueel begeleid bij het schrijven van stageverslagen in nauwe collaboratie met verschillenden vakken.

Leerdoelen

Aan het einde van de cursus kan de student: 

  • Benoemen welke vaardigheden nodig zijn voor zijn eigen academische ontwikkeling

  • Zichzelf en vaardigheden voor persoonlijke ontwikkeling in kaart brengen

  • Reeds verworven vaardigheden effectief communiceren (met behulp van STAR-R voorbeelden)

  • Reflecteren op zijn eigen ontwikkeling met betrekking tot deze vaardigheden

  • Een concrete en effectieve planning maken voor verdere ontwikkeling van vaardigheden (met behulp van SMART doelen)

  • Zichzelf en hun prestaties omschrijven op een professionele manier (bijvoorbeeld in een CV).

  • Interesses en vaardigheden toelichten en uitleggen hoe deze aansluiten op de interesses van een onderzoeksgroep of potentiele werkgever (motivatiebrief).

  • Een professioneel netwerk uitbreiden (voor stage/werk mogelijkheden).

  • Zichzelf effectief pitchen tegenover een potentiele stagebegeleider/werkgever.

  • Een wetenschappelijk verslag in korte overtuigende manier kan schrijven.

Rooster

In MyTimetable kun je alle vak- en opleidingsroosters vinden, waarmee jij je persoonlijke rooster kunt samenstellen. Onderwijsactiviteiten waarvoor je je via MyStudyMap hebt ingeschreven, worden automatisch in je rooster getoond.

Daarnaast kun je My Timetable gemakkelijk koppelen aan een agenda-app op je telefoon en worden roosterwijzigingen automatisch in je agenda doorgevoerd; bovendien ontvang je desgewenst per e-mail een notificatie van de wijziging. Je kunt notificaties aanzetten bij Instellingen, na login.

Vragen? Bekijk de video, lees de instructie of neem contact op met de ISSC helpdesk.

Let op: Joint Degree studenten Leiden/Delft dienen de informatie uit de Leidse en Delftse MyTimetable's samen te voegen om een volledig rooster te zien. Deze video leg uit hoe dat werkt.

Onderwijsvorm

Hoor- of Werkcolleges en opdrachten.

Toetsing en weging

Deelname aan bijeenkomsten/activiteiten, zelfstudie, inleveren van opdrachten en/of presentaties.

Bodemcijfer:
Voor vakken uit jaar 2 en 3 van de bachelor geldt een bodemcijfer van een onafgeronde 5,5.

Als een vak 2 of meer schriftelijke deeltentamens heeft, geldt het bodemcijfer alleen voor het gewogen gemiddelde van de tentamens.
Bij deelcijfers uit andere onderdelen dan tentamens (bijv. practica, werkcolleges, schrijfopdrachten) geldt wel voor de losse onderdelen het bodemcijfer.

Raadpleeg het Studentenstatuut voor een overzicht van alle richtlijnen (zie daarin Regels en Richtlijnen Examencommissie voor geldigheid van deelcijfers).

Literatuurlijst

Achtergrondinformatie via Brightspace.

Inschrijven

Als student ben je verantwoordelijk voor het tijdig inschrijven via MyStudyMap.

In deze korte video zie je stap voor stap hoe je je kunt inschrijven voor cursussen in MyStudyMap. Let op dat je inschrijving pas is voltooid wanneer je je cursusplanning indient in het tabblad 'Klaar voor inschrijving' door op 'indienen' te klikken.

Er zijn twee inschrijfperiodes per jaar: de inschrijving voor het najaar opent in juli en de inschrijving voor het voorjaars opent in december. Zie deze pagina voor meer informatie.

Let op dat het verplicht is om je in te schrijven voor elk tentamen en herkansing. Niet ingeschreven zijn voor een vak betekent dat je niet mag deelnemen aan het tentamen. Houd er rekening mee dat er inschrijfdeadlines zijn, zie deze pagina voor meer informatie.

Uitgebreide informatie over de werking van MyStudyMap vind je hier.

Contact

Coördinator: Dr. D.J. Foschepoth
Email: d.j.foschepoth@biology.leidenuniv.nl

Opmerkingen

Het detailrooster van de bijeenkomsten en informatie over de colleges en werkopdrachten staat op Brightspace.