Toegangseisen
Dit onderdeel is alleen toegankelijk voor studenten die zich hebben ingeschreven voor de BA Minor Boek, boekhandel en uitgeverij. Het maximum aantal deelnemers aan de minor is achtentwintig (28), plaatsing gebeurt op volgorde van inschrijving.
Beschrijving
In deze collegereeks komt de huidige praktijk van het algemene boekenvak in Nederland aan de orde. We bespreken hoe boekhandels en uitgevers in samenwerking en relatie met andere belanghebbenden het boek produceren en distribueren, en het lezen ervan bevorderen. Via de combinatie van wetenschappelijke en professionele literatuur maken studenten kennis met de stand van zaken en uitdagingen voor het boekenvakStudenten verwerken de stof in een serie thematische, korte schrijfopdrachten, deels naar eigen keuze. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere: concepten en definities van uitgeven; marketing en sales, leesbevordering en cultuurbeleid, en de introductie van digitale boekvormen.
Leerdoelen
Verwerven kennis van de actuele boekhandels- en uitgeverijpraktijk in Nederland;
Verwerven kennis over de partijen die betrokken zijn in de Nederlandse ‘wereld van het boek’;
Krijgen inzicht in de conceptuele rol van het boek in de moderne maatschappij;
Leren omgaan met terminologie in secundaire literatuur, uit de wetenschap en de beroepspraktijk van het boekenvak;
Verwerken hun kennis en inzicht aantoonbaar in schriftelijke praktijkopdrachten;
Scherpen hun schrijf- en redactievaardigheden aan middels peer-feedback.
Rooster
De roosters zijn beschikbaar via MyTimetable.
Onderwijsvorm
Hoorcollege
Werkcollege
Toetsing en weging
Toetsing
Vier schrijfopdrachten, ieder 25%, waarvan tenminste één opdracht moet worden voltooid in de eerste helft van de cursus (voor de midterm-week).
Weging
Het eindcijfer voor de cursus komt tot stand door (i) bepaling van het gewogen gemiddelde van de opdrachten op basis van deelcijfers, waarbij geldt dat (ii) tenminste drie van de vier opdrachten een 6.0 of hoger moeten hebben gescoord.
Herkansing
Onvoldoende schrijfopdrachten kunnen worden herkanst.
Inzage en nabespreking
Uiterlijk bij het bekendmaken van de uitslag van het tentamen wordt aangegeven op welke wijze en op welk tijdstip de nabespreking van het tentamen plaatsvindt. Er wordt in ieder geval een nabespreking georganiseerd indien een student hiertoe verzoekt binnen 30 dagen na bekendmaking van de uitslag.
Literatuurlijst
Literatuur wordt kort voor aanvang van de cursus vastgesteld uit zeer actueel materiaal uit vak en wetenschap. Dit is vrijelijk beschikbaar materiaal of materiaal dat toegankelijk is via de UB Leiden; de docent post links in de syllabus op Brightspace.
Inschrijven
Inschrijven via MyStudyMap is verplicht.
Informatie over het inschrijven voor vakken en tentamens kun je hier vinden.
Contact
Voor inhoudelijke vragen, neem contact op met de docent (rechts in informatiebalk).
Voor informatie over inschrijvingen, toelating, etc: Onderwijsadministratie Arsenaal.
Opmerkingen
Voor dit vak geldt een aanwezigheidsplicht: drie of meer absenties kan uitsluiting van de cursus tot gevolg hebben, of compensatie via aanvullende opdrachten. Neem contact op met de docent bij dringende omstandigheden (ziekte, mantelzorg, etc.).