Toegangseisen
Taal mentaal 1 en 2 en Taal sociaal (BA1 en BA2 Nederlands) of equivalent.
Beschrijving
Kennis over taal en taalvariatie wordt in veel verschillende domeinen toegepast: In de diagnostiek en behandeling van taalstoornissen, in onderzoek naar taalontwikkeling en taalniveau van scholieren, in onderzoek naar de herkomstregio van asielzoekers, in forensisch onderzoek (bijv. daderprofielen), in auteursherkenning etc. In deze cursus leer je welke taalgegevens en taalkundekennis voor dit toegepaste onderzoek nodig zijn en hoe die op een verantwoorde manier kunnen worden gebruikt. De cursus bestaat uit werkcolleges en een aantal gastcolleges van specialisten op het terrein van taaldiagnostiek.
Leerdoelen
Na afronding van dit college kun je
Literatuur over taaldiagnostiek interpreteren, vergelijken en kritisch beoordelen
Schriftelijk en mondeling rapporteren en discussiëren over taaldiagnostiek
Taaldiagnostische methoden toepassen op gesproken en geschreven tekst, o.a. met behulp van digitale data en tools, en daar mondeling en schriftelijk verslag over uitbrengen.
Rooster
De roosters zijn beschikbaar via My Timetable.
Onderwijsvorm
Werkcollege
Zelfstandige literatuurstudie
Opdrachten
Toetsing en Weging
Toetsing
Toetsing bestaat uit 7 opdrachten (max. 1 opdracht per week; inleveren op Brightspace): 100%
De opdrachten worden tijdens het college besproken.
Het gemiddelde van deze opdrachten moet minimaal 5,5 zijn.
Weging
Zie hierboven.
Herkansing
Herkansing bestaat uit het schrijven van een paper over Taaldiagnostiek. Wie voor dit paper een 5,4 of lager heeft moet het hele vak opnieuw doen.
Papers die geschreven zijn voor de herkansing worden individueel met de student besproken.
Inzage en nabespreking
Uiterlijk bij het bekendmaken van de uitslag van het werkstuk wordt aangegeven op welke wijze en op welk tijdstip de nabespreking van het werkstuk plaatsvindt. Er wordt in ieder geval een nabespreking georganiseerd indien een student hiertoe verzoekt binnen 30 dagen na bekendmaking van de uitslag.
Literatuurlijst
Literatuur wordt bekend gemaakt op Brightspace.
Inschrijven
Inschrijven via My Studymap is verplicht.
Informatie over het inschrijven voor vakken en tentamens kun je hier vinden.
Aanmelden Studeren à la carte en Contractonderwijs
Informatie voor belangstellenden die deze cursus in het kader van Studeren à la carte willen volgen (zonder tentamen), oa. over kosten, inschrijving en voorwaarden.
Informatie voor belangstellenden die deze cursus in het kader van Contractonderwijs willen volgen (met tentamen), oa. over kosten, inschrijving en voorwaarden.
Contact
Voor inhoudelijke vragen, neem contact op met de docent (rechts in informatiebalk).
Voor informatie over inschrijvingen, toelating, etc.: Onderwijsadministratie Reuvensplaats.
Opmerkingen
Studenten Nederlandse taal en cultuur en overige studenten voor wie deze cursus een verplicht onderdeel is van het programma (zie ‘Maakt deel uit van’) hebben voorrang bij het volgen van de cursus wanneer de maximale capaciteit bereikt is. Overige studenten dienen voor inschrijving eerst toestemming te vragen aan de studieadviseur via stuconederlands@hum.leidenuniv.nl.