Prospectus

nl en

Negotiation & Mediation

Course
2024-2025

Toegangseisen

Geen.

Beschrijving

Onderhandelen en mediation vergen de nodige kennis om tot goede resultaten te kunnen komen. Er zijn diverse valkuilen die loeren en er bestaat altijd het risico dat een onderhandelaar een beter resultaat had kunnen bereiken.
Bij mediation heeft de mediator verschillende tools om partijen tot elkaar te kunnen brengen. Dat komt ook door de aard, en zeker ook de opzet, van een mediation-traject. Zo heeft de mediator altijd de mogelijkheid om een van de partijen apart te spreken. Terwijl bij onderhandelen partijen direct met elkaar aan tafel zitten.

In dit vak wordt de student wegwijs gemaakt in de wereld van het onderhandelen en van de mediation. Dat zal gebeuren aan de hand van opdrachten in de werkgroep, waarbij de theorie uit het boek en de hoorcolleges in de praktijk gebracht zal worden. Zo zal worden stilgestaan bij het voorbereiden van een onderhandeling en zal de onderhandeling in de weken erna ook daadwerkelijk gevoerd worden.

Na afloop van deze cursus heeft men een introductie gekregen in de kennis en vaardigheden die nodig zijn om effectief en zelfverzekerd op te treden in onderhandelings- en mediationsituaties. Welke uitdagingen kunnen zich voordoen als het gaat om interpersoonlijke communicatie? Deze kennis is ook van belang voor allerlei situaties die zich kunnen voordoen, denk aan sollicitatie-interviews, functioneringsgesprekken en werkconflicten. Hoe men handelt in deze situaties is van essentieel belang, zeker in het geval van een leiderschaps- of managementpositie.

Het vak bestaat uit 6 weken met hoorcolleges en werkgroepen. Hierin komen actuele thema’s aan bod rondom onderhandelen en mediation, zowel binnen als buiten een organisatiecontext. Tijdens de hoorcolleges wordt ingegaan op de theorie uit het boek “Essentials of Negotiation”, zevende druk, van Lewicki, Saunders & Barry. Dit boek zal ook de voornaamste bron zijn voor het tentamen.

In de zes werkgroepen wordt de theorie in de praktijk gebracht en wordt de cursus ook zeer praktijkgericht. In week 1 zal stil worden gestaan bij het voorbereiden van een onderhandeling. Waar begin je? Wat is je doel van de onderhandeling? Welke punten moeten in de onderhandeling aan bod komen? En waar let je op? Wie neemt het initiatief bij de onderhandelingen (denk aan het openingsbod)?
Daarbij is het van belang om te weten dat het bij onderhandelen zowel gaat om tastbare zaken (tangible) als ontastbare zaken (untangible).
In de weken 2, 3, 4 en 5 worden de voorbereidingen langzaam toegespitst op de praktijk. Daar wordt het voorbereidingsplan uitgewerkt tot een daadwerkelijke onderhandeling met medestudenten. Verloopt het onderhandelingsplan als gedacht? Waar is bijsturing nodig? En zijn er valkuilen die opdoemen? Worden de valkuilen ook herkend?

In week 6 zal worden stilgestaan bij mediation. Wat is mediation, wat maakt het anders van een onderhandeling? Waar moet men op letten bij het starten van een mediation-traject?

**Let op: **
Voor het behalen van dit vak gelden aanwezigheidsvereisten en verplichte participatie onderdelen (zie verder: Toetsing).

Leerdoelen

Na afronding van dit vak kan de student:

  • de basiselementen van onderhandelingen en mediations benoemen;

  • het verschil beschrijven tussen distributief en integratief onderhandelen;

  • mogelijkheden identificeren om waarde te creëren en overeenstemmingen te bereiken die voor beide partijen gunstig zijn;

  • uitleggen wat de invloed is van geslacht, cultuur en andere factoren op onderhandelingen;

  • een analyse en planning voorafgaand aan een onderhandeling maken;

  • stijlen en tactieken vergelijken en beoordelen naar toepasselijkheid voor het oplossen van conflicten dan wel het sluiten van een deal;

  • het gedrag van anderen gedurende onderhandelingen en mediations verklaren en voorspellen, en risico's van situaties inschatten;

  • most of all: de attitude verder ontwikkelen dat praktisch alles onderhandelbaar èn oplosbaar is.

Rooster

Zie MyTimetable.

Onderwijsvorm

Hoorcolleges

  • Aantal à 2 uur: 6;

  • Naam docent: mr. M. Berkel;

  • Vereiste voorbereiding door studenten: let goed op Brightspace.

Werkgroepen

  • Aantal à 2 uur: 6;

  • Naam docent: mr. M. Berkel;

  • Vereiste voorbereiding door studenten: let goed op Brightspace!

Toetsing en weging

Toetsvorm(en)
Het eindcijfer bestaat uit de volgende 2 verplichte onderdelen:

  • Schriftelijk tentamen (80%)

  • Onderhandelingsopdracht (20%)

Het eindcijfer voor Negotiation and Mediation betreft een gewogen gemiddelde van je cijfers voor het schriftelijk tentamen (80%) en een onderhandelingsopdracht (20%). Het eindcijfer bestaat dus uit de hiervoor genoemde 2 verplichte onderdelen.

Deelname aan de werkgroepen is verplicht. Het missen van 2 of meer werkgroepen betekent automatische uitsluiting van het tentamen (inclusief het hertentamen).

Deelname aan de onderhandelingsopdracht is verplicht om het vak te kunnen behalen. Alternatieve opdrachten voor het missen van werkgroepen en/of de onderhandelingsopdracht worden niet aangeboden.

Compensatie van deelcijfers is mogelijk mits er voor het tentamen minimaal een 5.0 is behaald. Het schriftelijk tentamen betreft de eindtoets van het vak en is het enige onderdeel dat herkanst kan worden. De cijfers voor de overige onderdelen worden meegenomen naar de herkansing, maar niet naar het volgend jaar; de deelcijfers zijn voor één collegejaar geldig.

Examenstof
Tot de examenstof behoren de boekhoofdstukken (zie Syllabus) en hetgeen is behandeld tijdens de hoor- en werkgroepen. Het tentamen zal bestaan uit open vragen. Het tentamen bestaat uit een mix van de theorie uit de literatuur en de uitgevoerde oefeningen in de werkgroepen. Lees dus de literatuur grondig en maak aantekeningen van de oefeningen tijdens de werkgroepen.

Regeling herkansen voldoendes
Op dit vak is de regeling herkansen voldoendes van toepassing (artikel 4.1.8 e.v. OER) voor zover dit vak geen onderdeel uitmaakt van de minor. Studenten die bij de eerste kans een voldoende eindcijfer hebben behaald, kunnen onder bepaalde voorwaarden het schriftelijke (eind)tentamen opnieuw afleggen op het reguliere herkansingsmoment. Kijk voor meer informatie op de website > tab ‘Rechtsgeleerdheid’ > ‘Voldoende herkansen’.

Literatuurlijst

Verplicht studiemateriaal

Literatuur:

  • Lewicki, R. J., Saunders, D. M., & Barry, B. (2020). Essentials of negotiation (7th International Edition). New York, NY: McGraw-Hill. ISBN: 9781260570458.

  • Artikelen en/of hoofdstukken die beschikbaar worden gemaakt via Brightspace.

Inschrijven

Inschrijving voor het onderwijs en het tentamen verloopt in principe via MyStudymap. Heb je geen toegang tot MyStudymap (gaststudent) of ben je propedeusestudent, kijk dan hier onder het tabblad Rechtsgeleerdheid voor meer uitleg over de inschrijfprocedure in jouw situatie.

Contact

  • Vakcoördinator: mr. M. Berkel;

  • Werkadres: Steenschuur 25 te Leiden (B2.26);

  • Bereikbaarheid: maandag t/m vrijdag van 09.00 - 17.00 uur;

  • Telefoon: 071 527 7851;

  • E-mail: m.berkel@law.leidenuniv.nl.

Instituut/afdeling

  • Instituut: Fiscale en Economische Vakken;

  • Afdeling: Bedrijfswetenschappen;

  • Adres secretariaat: Steenschuur 25 te Leiden (B2.26);

  • Openingstijden: elke werkdag (uitgezonderd woensdag) van 9.00 - 17.00 uur;

  • Telefoon secretariaat: 071 527 7851;

  • E-mail: bedrijfswetenschappen@law.leidenuniv.nl.

Opmerkingen