Prospectus

nl en

Special administrative law (for students of notary law)

Course
2024-2025

Toegangseisen

Bachelor notarieel recht.

Beschrijving

Kennis van het bestuursrecht is voor een masterstudent notarieel recht onontbeerlijk. Tijdens uw bacheloropleiding heeft u zich verdiept in het algemeen bestuursrecht en in het onroerendgoedrecht. Het onderhavige vak bouwt voort op deze kennis en gaat nader in op het snijvlak van deze rechtsgebieden. Veel bijzondere publiekrechtelijke instrumenten zijn rechtstreeks relevant in de notariële praktijk. Dat geldt bijvoorbeeld voor het omgevingsrecht. Dat is het recht dat betrekking heeft op de fysieke leefomgeving: de bodem, het water, de lucht, de flora en fauna en de gebouwde constructies. Het omgevingsrecht reguleert een veelheid aan activiteiten in de Nederlandse samenleving en beslissingen genomen op basis van het omgevingsrecht kunnen van grote invloed zijn op de gebruiksmogelijkheden en daarmee de waarde van onroerend goed. Kan een vuilstortplaats geschikt worden gemaakt als recreatiepark? In hoeverre is woningbouw langs de randen van Schiphol mogelijk? En hoe haalbaar is het om honderden windmolens te plaatsen op Urk op nog geen 800 meter afstand van woningen? Met betrekking tot veel omgevingsrechtelijke beslissingen is vanwege de notariële zorgplicht ook een rol weggelegd voor het notariaat.
Bij de behandeling van het omgevingsrecht zullen wij ons concentreren op het recht van de ruimtelijke ordening, het bouwrecht, het monumentenrecht en op de (overige) regelgeving betreffende grondzaken, die relevant is voor het toegestane gebruik van de grond, zoals opgenomen in het omgevingsplan.

Leerdoelen

Het vak Bijzonder bestuursrecht voor notariëlen wil u wegwijs maken in de delen van het bijzondere bestuursrecht die voor u als masterstudent notarieel recht met name van belang zijn. Het wil u in staat stellen om de relevante wettelijke regelingen en jurisprudentie te vinden en zelfstandig toe te passen, zodat u aan de praktijk ontleende casus kunt oplossen.

Na afronding van dit vak kan de student:

  • Bepalen welk grondgebruik er onder welke voorwaarden is toegestaan ingevolge een omgevingsplan als bedoeld in de Omgevingswet.

  • De bestuursrechtelijke wetgeving betreffende grondzaken toepassen op aan de praktijk ontleende casus.

  • Met het oog op de eigen aard van de rechtsbeoefening door de notaris uit het bestuursrecht voortvloeiende belemmeringen voor een voorgenomen onroerendgoedtransactie analyseren.

  • Bestuursrechtelijke rechtspraak en (ontwerp)wetgeving mede in het licht van de maatschappelijke ontwikkelingen beoordelen.

Rooster

Zie MyTimetable.

Onderwijsvorm

Hoorcolleges

  • Aantal à 2 uur: 5

  • Namen docenten: Mr. L.M. de Hoog en mr. C.J.L. Boissevain

  • Vereiste voorbereiding door studenten: bestudering van de opgegeven literatuur en jurisprudentie

Werkgroepen

  • Aantal à 2 uur: 5

  • Namen docenten: Mr. L.M. de Hoog en mr. C.J.L. Boissevain

  • Vereiste voorbereiding door studenten: grondige bestudering van de opgegeven literatuur en jurisprudentie. Tevens moet u de weekopdrachten schriftelijk hebben voorbereid.

Toetsing en weging

Toetsvorm(en)

Schriftelijk tentamen, open vragen naar aanleiding van verschillende casus.
In afwijking hiervan kan in geval van een klein aantal deelnemers besloten worden tot het afnemen van een mondeling tentamen, dit ter beoordeling aan de docent(en). Indien van toepassing wordt u hierover uiterlijk 10 dagen voor het tentamen verwittigd.

Examenstof
Tot de examenstof behoort de verplichte literatuur, jurisprudentie, hetgeen op de Brightspace-omgeving is geplaatst en hetgeen behandeld is tijdens de hoorcolleges en de werkgroepen.

Regeling herkansen voldoendes
Op dit vak is de regeling herkansen voldoendes van toepassing (artikel 4.1.8 e.v. OER). Studenten die bij de eerste kans een voldoende eindcijfer hebben behaald, kunnen onder bepaalde voorwaarden het schriftelijke (eind)tentamen opnieuw afleggen op het reguliere herkansingsmoment. Om een voldoende te kunnen herkansen, dienen studenten eerst om toestemming te vragen bij het OIC. Kijk voor meer informatie op de studentensite onder ‘Inschrijven voor vakken en tentamens’ > ‘Toestemming voldoende herkansen’.

Literatuurlijst

Verplicht studiemateriaal

  • De wettelijke regelingen, de literatuur en de jurisprudentie genoemd in het overzicht van het verplichte studiemateriaal dat vóór de aanvang van de cursus respectievelijk de desbetreffende onderwijsweek op de Brightspace-omgeving wordt gepubliceerd.

  • Actuele wetteneditie: Kluwer Collegebundel 2024-2025 of Sdu Wettenbundel 2024-2025.

Aanbevolen studiemateriaal

  • T. Barkhuysen, J.E. van den Brink, A. Drahmann, W. den Ouden, Y.E. Schuurmans & M.K.G. Tjepkema, Bestuursrecht in het Awb-tijdperk, Deventer: Kluwer, 9e, geheel herziene druk, 2022. Indien gebruik wordt gemaakt van de 8e druk, uit 2018, dient u er rekening mee te houden dat deze op onderdelen verouderd is.

  • (Tussentijdse) kennisname (van onderdelen) van dit boek wordt aanbevolen omdat kennis van het algemene bestuursrecht, opgedaan in de bachelor, onontbeerlijk is voor een goed begrip van het bijzondere bestuursrecht dat in dit vak wordt behandeld.

Inschrijven

Inschrijving voor het onderwijs en het tentamen verloopt in principe via MyStudymap. Heb je geen toegang tot MyStudymap (gaststudent) of ben je propedeusestudent, kijk dan hier onder het tabblad Rechtsgeleerdheid voor meer uitleg over de inschrijfprocedure in jouw situatie.

Contact

  • Vakcoördinator: Mr. C.J.L. Boissevain

  • Werkadres: Steenschuur 25, kamer C2.15

  • Bereikbaarheid: per e-mail

  • E-mail: c.j.l.boissevain@law.leidenuniv.nl (mailto:c.j.l.boissevain@law.leidenuniv.nl)

Instituut/afdeling

  • Instituut: Privaatrecht

  • Afdeling: Notarieel recht

  • Kamernummer secretariaat: B2.43

  • Openingstijden: 9.30 – 17.00 uur

  • Telefoon secretariaat: 071 – 527 7880

  • E-mail: notarieelrecht@law.leidenuniv.nl (mailto:notarieelrecht@law.leidenuniv.nl)

Opmerkingen