Toegangseisen
Bachelor rechtsgeleerdheid (zie ook OER).
Beschrijving
Dit vak biedt een korte inleiding tot de contemporaine wijsgerige ethiek. Daartoe verkent het de mogelijkheden én de beperkingen van het traditionele denken.
In de inleiding staan vier grote werken centraal: Nietzsche's Geboorte van de tragedie (1872), Augustinus’ Belijdenissen (403), Kierkegaards Filosofische kruimels en Vrees en beven (beide 1843) en Bubers Ik en Jij (1923).
Het werk van deze vier is zeer verschillend, maar stelt toch ook overeenkomstige fundamenteel-wijsgerige vragen aan de orde; vragen die voor ethiek én recht van cruciale en beslissende betekenis zijn en te maken hebben met de eindigheid en de tragische dimensie van het bestaan. Kan het morele en juridische oordeel gezien worden als een esthetisch of tragisch oordeel? Hoe verhoudt de democratie zich tot de tragische bestaansdimensie en wat betekent dit voor de ziel en het geweten van de democratische mens? Het werk van bovenstaande denkers inspireert tot de ontwikkeling van een recht dat open staat voor de dynamiek van het leven en de menselijke existentie: voor een rechtsvinding als schepping van vorm, die beter kunst genoemd kan worden.
Leerdoelen
Doel van het vak is de student bekend te maken met de categorie van het tragische en de filosofische achtergronden daarvan. Schijnbaar staat de tragedie diametraal tegenover moraal en recht. Waar de tragedie de grillige breuklijnen en troebele wateren van denken en doen confronteert, bewegen recht en moraal in ándere richting, naar heldere orde, herstel en behoud. Tóch moeten beide in samenhang worden bezien, zoals in deze collegereeks geleerd wordt.
Na afronding van dit vak kan de student:
Niet alleen grondig kennis nemen van de vier wijsgerig-ethische posities, maar ook zelfstandig nadenken over hun onderlinge verhouding.
Bovendien kan de student in relatie tot de literatuur de eigen plaats bepalen.
Rooster
Zie MyTimetable.
Onderwijsvorm
Hoorcolleges
Aantal à 4 uur: 5.
Namen docenten: dr. T.J.M. Slootweg
Vereiste voorbereiding van studenten: grondige bestudering van de voorgeschreven studiestof.
Toetsing en weging
Toetsvorm(en)
Take home tentamen met essayvragen dat in Brightspace kan worden ingeleverd
Inleverprocedures
Inleveren via Brightspace.
Examenstof
Tot de examenstof behoort de verplichte literatuur, die op Brightspace wordt aangegeven.
Literatuurlijst
Verplicht studiemateriaal
Zie Brightspace
Inschrijven
Inschrijving voor het onderwijs en het tentamen verloopt in principe via MyStudymap. Heb je geen toegang tot MyStudymap (gaststudent) of ben je propedeusestudent, kijk dan hier onder het tabblad Rechtsgeleerdheid voor meer uitleg over de inschrijfprocedure in jouw situatie.
Contact
Vakcoördinator: dr. T.J.M. Slootweg
Werkadres: KOG, Steenschuur 25, 2311 ES Leiden, kamer A3.35
Telefoon: 071 - 527 89 34
E-mail: t.j.m.slootweg@law.leidenuniv.nl
Instituut/afdeling
Instituut: Metajuridica
Afdeling: Rechtsfilosofie
Kamernummer secretariaat: KOG, kamer A3.19
Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 09.00 - 16.30 uur
Telefoon secretariaat: 071 - 527 75 48