Prospectus

nl en

Inleiding in de pedagogiek: Onderwijs

Course
2024-2025

Toegangseisen

Geen.

Beschrijving

Bij Inleiding in de pedagogiek: Onderwijs wordt een basis gelegd voor de verdere studie Pedagogische Wetenschappen door de student te introduceren in één van de drie brede stromingen binnen de pedagogiek, namelijk die van de pedagogiek in de context van het onderwijs. Studenten krijgen inzicht in de mogelijkheden die onderwijs biedt om de ontwikkeling van kinderen en jongeren te stimuleren en faciliteren. Onderwijs is meer dan alleen het overdragen van kennis en vind niet alleen binnen de school plaats. Er wordt niet alleen aandacht besteed aan wat kinderen leren op school, welke mentale en sociale processen bij dat leren een rol spelen en hoe die processen zo goed mogelijk verlopen, maar ook de geschiedenis van het onderwijs zoals we dat nu kennen, de doelen van onderwijs en het onderwijsbeleid worden besproken. Daarnaast is aandacht voor onderwerpen als kansen(on)gelijkheid, inclusief onderwijs, VVE programma’s en de invloed van technologische ontwikkelingen en de thuiscontext.

Leerdoelen

1.De student heeft kennis van en inzicht in fundamentele begrippen en theorieën rondom onderwijs binnen de pedagogische wetenschappen. (eindterm 1.1)
2. De student heeft kennis van de geschiedenis en ontwikkeling van onderwijs binnen de pedagogische wetenschappen. (eindterm 1.2)
3. De student kan wetenschappelijke kennis en inzichten toepassen op onderwijsvraagstukken. (eindterm 2.3)
4. De student ontwikkelt een professionele houding ten opzichte van onderwijsvraagstukken. (eindterm 3.4)

Onderwijsvorm

De cursus bestaat uit 8 hoorcolleges. Het bijwonen van de colleges is niet verplicht (wel gewenst).

Rooster

Het rooster van dit vak vind je in MyTimetable.

Toetsing

Schriftelijk tentamen met meerkeuze vragen over de opgegeven literatuur en de stof besproken tijdens het college.

Brightspace

Tijdens de cursus wordt gebruik gemaakt van Brightspace.

Literatuur

Wordt later bekend gemaakt.

Inschrijven voor vakken

Onderwijs
LET OP: Studenten moeten zichzelf inschrijven voor alle onderwijseenheden (hoorcolleges, werkcolleges en practica) die zij willen volgen. Inschrijven kan tot uiterlijk 5 dagen voorafgaand aan de start van de cursus via Mystudymap. Hierbij geldt de uitzondering dat eerstejaars studenten van de Bachelor Pedagogische Wetenschappen en de Academische Pabo automatisch worden ingeschreven voor alle hoor- en werkcolleges, voor de Brightspacemodules en voor de eerste tentamengelegenheden van deze vakken.

Tentamens
Eerstejaars studenten worden automatisch ingeschreven voor de eerste tentamengelegenheid. LET OP: Mocht je een vak onverhoopt niet bij de eerste tentamengelegenheid hebben gehaald, dan moet je je wel zelf inschrijven voor de herkansing van dat vak. Dit kan tot en met uiterlijk 10 kalenderdagen voorafgaand aan het tentamen.Zonder inschrijving kun je helaas niet deelnemen aan een (her)tentamen.

Voor hogere jaars studenten is het verplicht om zich voor elk tentamen in te schrijven. Hogerejaarsstudenten moeten zich uiterlijk 10 kalenderdagen voor de tentamendatum inschrijven voor het tentamen. Zonder geldige inschrijving kun je niet deelnemen aan het tentamen.

Lees zorgvuldig alle informatie over de procedures en deadlines voor het inschrijven voor vakken en tentamens.

Studenten die dit vak als externe gaststudenten volgen worden door de onderwijsadministratie geïnformeerd over de geldende inschrijvingsprocedure.

Contact

Dr. Linda van Leijenhorst is de coördinator van het vak.