Toegangseisen
Alleen toegankelijk voor studenten van de lerarenopleiding of tweejarige Educatieve master.
Beschrijving
Als leraar heb je naast het geven van onderwijs in je vakgebied ook een belangrijke pedagogische rol. Je werkt dagelijks met leerlingen en helpt hen zelfstandig en verantwoordelijk te worden, met een helder beeld van hun ambities en mogelijkheden. Hiervoor is pedagogische bekwaamheid essentieel.
Een pedagogisch competente leraar beschikt over kennis en vaardigheden om een veilige en stimulerende leeromgeving te creëren, zowel voor de hele klas als voor individuele leerlingen. Dit doe je op een professionele en planmatige manier.
Tijdens het vak Pedagogiek verdiep je je in de ontwikkeling van adolescenten en leer je hoe je deze kennis inzet om de onderwijsbehoeften van leerlingen te signaleren en hier effectief op in te spelen. Je ontwikkelt een brede pedagogische blik en leert hoe je leerlingen op een doeltreffende en persoonlijke manier kunt begeleiden.
Leerdoelen
Je kunt een analyse maken van de dynamiek binnen de groep.
Je kunt het gedrag van leerlingen analyseren vanuit verschillende ontwikkelingsperspectieven en de context waarin zij functioneren.
Je kunt op basis van groeps- en gedragsanalyses onderwijsbehoeften formuleren en handelingsgerichte adviezen ontwerpen die aansluiten bij de specifieke behoeften van leerlingen.
Je kunt reflecteren op je rol als pedagoog en onderbouwen hoe je deze rol wilt vormgeven in je professionele praktijk.
Je kunt onderbouwen hoe jij en de school kunnen bijdragen aan het creëren van een inclusieve en kansrijke leeromgeving waarin leerlingen zich welkom, gerespecteerd en gewaardeerd voelen.
Je kunt benaderingen van kansengelijkheid benoemen en je handelen m.b.t diversiteit analyseren binnen deze benaderingen.
Je toont een respectvolle, open, nieuwsgierige houding ten aanzien van de achtergrond van leerlingen en kunt je eigen (voor)oordelen kritisch bevragen.
Je bent je bewust van het mogelijke effect van het uiten van (voor)oordelen door leerlingen onderling.
Rooster
Onderwijs verzorgd door het ICLON vindt plaats op maandag. Studenten ontvangen vanuit de ICLON Onderwijsadministratie per e-mail informatie over het rooster.
Onderwijsvorm
Werkcollege
Zelfstandige literatuurstudie
Toetsing en weging
Toetsing
Paper: aan de hand van een systematische benadering wordt de groepsdynamiek en het gedrag van een leerling vanuit verschillende theoretische perspectieven geanalyseerd. Daarnaast reflecteren studenten op hun rol van pedagoog waarbij zij ook onderbouwen hoe zij bijdragen aan een inclusieve en kansrijke leeromgeving waarin leerlingen zich welkom, gerespecteerd en gewaardeerd voelen.
De beoordeling van de paper vindt plaats op basis van een rubric.
Steekproefsgewijs kan aan de student gevraagd worden om een mondelinge toelichting te geven nadat het eindwerk is ingeleverd. Deze nadere toelichting kan bijvoorbeeld de bronvermeldingen, voetnoten of citaten betreffen.
Weging
Het eindcijfer van het vak komt tot stand door de paper op basis van een rubric met een cijfer te beoordelen.
Herkansing
Het is mogelijk om de paper te herkansen door deze voor het eerstvolgende herkansingsmoment in te leveren.
Zie voor de inleverdeadline het deadline overzicht.
Literatuurlijst
de Wilde, Theunissen, & van der Wal (6e druk, 2023). Identiteitsontwikkeling en leerlingbegeleiding. Coutinho. ISBN 9789046907580
Diverse artikelen die via Brightspace worden verspreid.
Inschrijven
De ICLON Onderwijsadministratie regelt de inschrijving voor de studieonderdelen van de Lerarenopleiding. Dit geldt niet voor eventuele vakdeficiënties.
Contact
Het vak wordt door diverse docenten gegeven. Coördinator van het vak: S.R. Bosker MPhil, MSc
Opmerkingen
Onderzoek binnen studieonderdeel
In dit studieonderdeel wordt een casus uit de eigen praktijk onderzocht. Met gebruikmaking van het model handelingsgericht werken worden een klas en daarbinnen een leerling beschreven vanuit verschillende ontwikkelingspsychologische perspectieven. Vervolgens worden er onderzoeksvragen geformuleerd en worden die beantwoord door de verzamelde gegevens vanuit een selectie uit de perspectieven te analyseren. Op basis van die analyse formuleert de student een handelingsadvies voor de betrokken docenten.