De MA-scriptie
Doelstelling
De scriptie is het schriftelijke verslag van een onderzoek dat een student onder begeleiding van een docent, maar in een grote mate van zelfstandigheid heeft verricht. Uit de scriptie moet onder meer blijken dat de student in staat is: 1. Zelfstandig een probleemstelling te formuleren die getuigt van inzicht in de methodologische uitgangspunten, de centrale vragen en de stand van de kennis op zijn vakgebied.
2. Zelfstandig een realistische onderzoeksopzet en -planning op te zetten.
3. Op een kritische en analytische wijze verslag te doen van bestaande wetenschappelijke debatten op basis van secundaire wetenschappelijke literatuur.
4. Meer complexe begrippen/methoden van zijn vak op inzichtelijke wijze toe te passen op een corpus van –al dan niet tijdens veldonderzoek vergaard- primair bronnenmateriaal
5. Helder en correct te formuleren.
Omvang
De scriptie heeft een studielast van 20 ECTS en een omvang van maximaal 17.000 woorden, inclusief noten, bibliografie en bijlagen.
Taal
De scriptie wordt naar keuze geschreven in het Engels of in het Nederlands. Hiervan kan alleen afgeweken worden met toestemming van de examencommissie
Begeleiding
- De opleiding draagt er zorg voor dat de student in een vroegtijdig stadium in contact gebracht wordt met een docent van zijn opleiding voor de begeleiding van de scriptie.
- De student stelt in samenspraak met de begeleider een scriptieopzet en werkplan op.
- De begeleider is de eerste lezer, de examencommissie benoemt een tweede lezer, op advies van de eerste (dit kan een deskundige van buitenaf zijn). De tweede lezer leest en beoordeelt de eindversie van de scriptie.
- De student en begeleider spreken na goedkeuring van de scriptieopzet en werkplan af binnen welke termijn de scriptie zal worden ingeleverd.
- Tussen student en begeleider zullen minimaal de volgende contacten plaatsvinden
- een inleidende bespreking over de keuze en begrenzing van het onderwerp, de probleemstelling, de literatuur, bronnenmateriaal, invalshoek, raadpleging van terzake deskundigen, enz.
- een bespreking van het werkplan
- een bespreking van één of meer tussenstadia van het werkstuk
- een bespreking van de eindversie van de scriptie, waarin de beoordeling wordt bekendgemaakt en toegelicht.
- Bij problemen neemt de examencommissie – gehoord de partijen – een beslissing.
Beoordeling
De student levert tenminste drie exemplaren van zijn scriptie in, twee voor de lezers, en een digitale versie voor het archief. De scriptie wordt binnen vier weken nagekeken. Tussen 1 juni en 31 augustus geldt een termijn van maximaal zes weken. Het eindcijfer wordt vastgesteld door de eerste lezer, na consultatie van de tweede lezer, indien geen overeenstemming wordt bereikt, dan beslist de examencommissie. De scriptie wordt beoordeeld op ten minste de volgende aspecten: 1. de oorspronkelijkheid van de probleemstelling en operationalisering daarvan
2. de kritische verwerking van secundaire literatuur
3. het gebruik van ook Russisch bronnenmateriaal
4. de kritische verwerking van het bronnenmateriaal
5. taalgebruik, opbouw en vormgeving.
6. de mate van zelfstandigheid tijdens het onderzoeks- en begeleidingsproces.
Fraude
Onder fraude wordt onder meer verstaan:
het geheel of gedeeltelijk overnemen van teksten/formuleringen van andere auteurs zonder plaatsing van aanhalingstekens en nauwkeurige bronvermelding (plagiaat)
het door anderen laten maken van (delen van) een tekst.
fingeren van onderzoeksgegevens.
Contact
Bij de begeleider of bij de studiecoördinator, mw. drs. T. Bouma