Toegangseisen
Geen.
Beschrijving
De praktische relevantie van het Europese en Nederlandse mededingingsrecht hoeft geen betoog. Dagelijks verschijnen er berichten in de media die betrekking hebben op het mededingingsrecht: de Nederlandse Mededingingsautoriteit beboet bouwbedrijven, de Europese Commissie oordeelt dat de Nederlandse publieke omroep verboden staatssteun heeft ontvangen, dominante bedrijven als Microsoft en Intel moeten hun gedrag wijzigen, Apple wordt geconfronteerd met zogeheten ‘dawn raids’ en de aangemelde fusie tussen KLM en Air France wordt goedgekeurd.
Tijdens het keuzevak Inleiding Mededingingsrecht staat het Europese mededingingsrecht centraal. Eerst zullen de juridische en economische basisbeginselen worden verkend aan de hand van de bestudering van literatuur, wetgeving en jurisprudentie. Vervolgens wordt ingegaan op specifieke materiële en procedurele onderdelen van het mededingingsrecht.
Leerdoelen
Doel van het vak:
De doelstelling van de cursus is drieledig: (i) u leert mededingingsrechtelijke problemen herkennen; (ii) u leert hoe u relevante informatie op het gebied van het mededingingsrecht kunt vinden; en (iii) u verkrijgt vaardigheden om de rechtsregel uit een specifiek geval te extrapoleren en zelfstandig te analyseren.
Eindkwalificaties (eindtermen van het vak):
- Na afronding van het vak zijn studenten voldoende vertrouwd met de kernbeginselen en de systematiek van het Europese mededingingsrecht en kunnen de studenten de juiste rechtsregels vinden en toepassen op een concrete casus.
Rooster
Kies voor propedeuse of bachelor en master.
Onderwijsvorm
Werkcolleges
Aantal à 2 uur: 8
Namen docenten: Prof. T.R. Ottervanger & A.E. Beumer LL.M.
Vereiste voorbereiding door studenten: Bestudering van de voorgeschreven literatuur en jurisprudentie. Van de studenten wordt een actieve participatie tijdens de werkcolleges verwacht; door middel van het voorleggen van vragen wordt de interactie met de studenten gezocht.
Werkgroepen
- Geen.
Andere onderwijsvorm(en)
- Geen.
Toetsing
Toetsvorm(en)
- Open boek tentamen
Inleverprocedures
Geen.
Examenstof
Tot de examenstof behoort de verplichte literatuur, de reader en hetgeen behandeld is tijdens het werkcollege.
Blackboard
Bij dit vak wordt gebruik gemaakt van Blackboard.
Literatuur
Reader (verplicht):
Reader is verkrijgbaar bij ‘Onderwijsmaterialen’ (KOG – A045)
Aanbevolen studiemateriaal
De studenten kunnen één van de volgende naslagwerken raadplegen: – P.J. Slot & A.C. Johnston, An introduction to Competition Law, Hart Publishing 2006; OF – R. Whish, Competition Law, Oxford University Press 2009; OF – S. Marco Colino, Competition Law in the EU and UK, Oxford University Press 2011
Aanmelden
De aanmelding verloopt via uSis.
Contact
Vakcoördinator: Elsbeth Beumer
Werkadres: KOG, B 1.30
Bereikbaarheid: ma t/m vr
Telefoon: 071 – 527 6857
E-mail: a.e.beumer@law.leidenuniv.nl
Instituut/afdeling
Instituut: Internationaal Publiekrecht
Afdeling: Europees recht
Contactpersoon: Wendy Rodger (w.h.rodger@law.leidenuniv.nl)
Kamernummer secretariaat: B 1.21
Openingstijden: Maandag t/m vrijdag, van 9.00 – 17.00 uur
Telefoon secretariaat: 071 – 527 8837
Opmerkingen
De studenten van dit keuzevak zullen het vak samen met de exchange studenten van de LLC-cursus Introduction to European Competition Law volgen. Het keuzevak zal daarom in het Engels gegeven worden.
Contractonderwijs
Belangstellenden die deze cursus in het kader van contractonderwijs willen volgen (met tentamen), kunnen meer informatie vinden over kosten, inschrijving, voorwaarden, etc. op de website van Juridisch PAO.