Leerdoelen
1) vertrouwd te raken met enkele belangrijke onderwerpen, thema’s en theoretische inzichten binnen de rechtssociologie (toegespitst op Japan);
2) het ontwikkelen van het vermogen om zelfstandig relevante bronnen te lokaliseren en deze kritisch te analyseren.
3) het ontwikkelen van mondelinge- en schrijfvaardigheden.
Ingangseis
Geen.
Beschrijving
Recht en Samenleving van Japan
In de jaren na 1868 is er in Japan een op westerse leest geschoeid rechtssysteem ontwikkeld. De Japanse samenleving wordt sinds die tijd in juridische zin geordend d.m.v. regels die niet direct vanuit de Japanse maatschappij zelf zijn ontwikkeld. Deze bijzondere geschiedenis van het recht in Japan heeft nog altijd gevolgen voor de manieren waarop dit (westerse) recht functioneert in de (niet westerse) Japanse samenleving.
In deze cursus zal ingegaan worden op de achtergronden van de invoering van het westerse recht in Japan na 1868; het functioneren van verschillende soorten recht in de Japanse samenleving, en de baanbrekende (?) veranderingen die recentelijk zijn en worden doorgevoerd op het gebied van het recht.
Studenten zullen vertrouwd worden gemaakt met recente literatuur en ontwikkelingen d.m.v. discussies over belangrijke vraagstukken op rechtssociologisch gebied (toegespitst op Japan), in samenhang met de opbouw van algemene kennis over het functioneren van het recht in de Japanse samenleving. Daarnaast zullen schrijfvaardigheden worden ontwikkeld door het maken van een analytisch- en een research werkstuk, en mondelinge vaardigheden d.m.v. een presentatie.
Literatuur
Wordt bekend gemaakt via Blackboard.
Toetsing en opbouw colleges
participatie (incl. mondelinge presentatie) 30%
analytisch werkstuk 20%
research werkstuk 30%
schriftelijk tentamen 20%
Rooster
Zie collegerooster.
Opgave en contact
Voor studenten van de Universiteit Leiden via Blackboard:
Er zal van Blackboard gebruik worden gemaakt voor opgave van de wekelijks te lezen literatuur (via links, etc. – er zal dus geen gebruik worden gemaakt van een reader), en voor evt. additionele materialen en opdrachten.
Voor geïnteresseerden van buiten de Universiteit Leiden:
neem contact op met Dr. E.D. Herber (e.d.herber@hum.leidenuniv.nl)