Toegangseisen
Bachelor Rechtsgeleerdheid (zie OER).
Beschrijving
Bouwrecht (Aanbestedingsrecht) is het samenstel van regels dat ziet op de contractvorming door overheden, publiekrechtelijke instellingen en bedrijven werkzaam in de nutssectoren. De huidige regelgeving is van Europeesrechtelijke oorsprong en te vinden in de Aanbestedingswet 2012. In de cursus komen de voorgeschiedenis, werking en mogelijkheden van de Aanbestedingswet en bijbehorende regelgeving aan de orde. Daarnaast wordt ingegaan op de reflexwerking die de Europese aanbestedingsregelgeving lijkt te hebben op het inkoopproces van private partijen, dat wordt beheerst door de precontractuele redelijkheid en billijkheid.
Leerdoelen
Doel van het vak
Het verkrijgen van kennis en inzicht in een specifiek onderdeel van het verbintenissenrecht, te weten de aanbesteding van (bouw)werken en (adviseurs)diensten. Het (verder) ontwikkelen van de vaardigheid met de opgedane kennis en inzichten casusposities op te lossen en stellingen te verdedigen.
Eindkwalificaties (eindtermen van het vak)
Na afronding van het vak heeft u de volgende kwalificaties verworven:
U heeft kennis van en inzicht in het behandelde onderwerp alsmede de systematiek (waaronder de grondslagen en dragende beginselen) ervan.
U bent in staat om vanuit het systeem en de beginselen van het recht kritisch te reflecteren op wetgeving en jurisprudentie op dit gebied en heeft inzicht in de maatschappelijke context waarin het onderwerp zich ontwikkelt en manifesteert.
U bent in staat juridische vraagstukken met betrekking tot het onderwerp aan de hand van de jurisprudentie en wetgeving te begrijpen, te analyseren en – zowel mondeling als schriftelijk – juridisch gefundeerd te beantwoorden.
Rooster
Kies voor propedeuse of bachelor en master.
Onderwijsvorm
Hoorcolleges
Aantal à 2 uur: 7
Namen docenten: Prof. Mr. J.M. Hebly en eventueel gastdocent
Vereiste voorbereiding door studenten: zie Blackboard.
Werkgroepen
Aantal à 2 uur: 3
Namen docenten: Prof. Mr. J.M. Hebly en eventueel gastdocent
Vereiste voorbereiding door studenten: zie Blackboard.
Andere onderwijsvorm(en)
Geen.
Toetsing
Toetsvorm(en)
Schriftelijk tentamen (open vragen). Bij geringe deelname aan (her)tentamen kan besloten worden dit mondeling af te nemen. Hertentamen staat alleen open voor studenten die voor het tentamen zijn gezakt.
Het kan voorkomen dat het hertentamen mondeling wordt afgenomen.
Inleverprocedures
Geen
Examenstof
Tot de examenstof behoort de verplichte literatuur, het werkboek en hetgeen behandeld is tijdens hoorcollege, werkgroep en tijdens eventuele andere onderwijsvormen.
Blackboard
Bij dit vak wordt gebruik gemaakt van Blackboard.
Literatuur
Verplicht studiemateriaal
Literatuur:
Zie Blackboard.
Werkboek:
Zie Blackboard.
Reader:
Zie Blackboard.
Aanbevolen studiemateriaal
Zie Blackboard.
Aanmelden
De aanmelding verloopt via uSis.
Contact
Vakcoördinator: Prof. Mr. J.M. Hebly
Werkadres: Kamerlingh Onnes Gebouw
Bereikbaarheid: Op afspraak via het secretariaat
Telefoon: 071 – 527 7381/7400
Instituut/afdeling
Instituut: Instituut voor Privaatrecht
Afdeling: Civiel recht, sectie Burgerlijk recht
Kamernummer secretariaat: C.202
Openingstijden: Maandag t/m vrijdag, van 9.00 – 13.30 uur
Telefoon secretariaat: 071 – 527 7381/7381
Opmerkingen
Inschrijving verplicht tot actieve deelname. Bij onvoldoende actieve deelname bestaat geen recht op het afleggen van tentamen.
Contractonderwijs
Belangstellenden die deze cursus in het kader van contractonderwijs willen volgen (met tentamen), kunnen meer informatie vinden over kosten, inschrijving, voorwaarden, etc. op de website van Juridisch PAO.