Toegangseisen
Bachelor Rechtsgeleerdheid (zie OER).
Beschrijving
Het Nederlandse vermogensrecht is op allerlei manieren verstrengeld met andere rechtsstelsels. Hierbij is te denken aan internationale verdragen (zoals EVRM en Weens Koopverdrag), maar ook aan een aanzienlijk aantal Europese richtlijnen (vooral op het terrein van de consumentenbescherming) en aan de verschillende sets “principles” die de afgelopen jaren tot ontwikkeling zijn gebracht (bijvoorbeeld de Principles of European Contract Law). Het vak Transnationaal vermogensrecht brengt deze dimensies in kaart. De aandacht gaat met name uit naar het terrein van het contractenrecht, waar de verstrengeling van nationaal, trans- en internationaal recht zich in het bijzonder doet gevoelen.
Leerdoelen
Doel van het vak:
Het Nederlandse vermogensrecht bevindt zich niet op een eiland, maar is op allerlei manieren verstrengeld met andere rechtsstelsels. Doel van het vak Transnationaal vermogensrecht is deze dimensies in kaart te brengen.
Eindkwalificaties (eindtermen van het vak)
Na afronding van het vak heeft u de volgende kwalificaties verworven:
U bent doordrongen geraakt van de verwevenheid van het nationale recht met andere rechtsstelsels en van de vele aspecten die deze verwevenheid rijk is. Daardoor bent u niet alleen bedacht op de toepasselijkheid en relevantie van trans- en internationale regelstelsels, maar bent u bovendien in staat het gewicht van de nationale oplossingen te relativeren, en wordt u nader vertrouwd met het overdenken en benutten van niet-nationale argumenten, overwegingen en aanknopingspunten.
Rooster
Kies voor bachelor en master.
Onderwijsvorm
Hoorcolleges
Aantal à 2 uur: 5
Namen docenten: prof. mr. Jac. Hijma
Vereiste voorbereiding door studenten: bestudering van voorgeschreven wetgeving, literatuur en jurisprudentie uit de syllabi.
Werkgroepen
Geen.
Toetsing
Toetsvorm(en)
Schriftelijk tentamen met essay-vragen.
Het kan voorkomen dat het hertentamen mondeling wordt afgenomen.
Examenstof
Tot de examenstof behoort de verplichte wetgeving, literatuur en jurisprudentie alsmede hetgeen behandeld is tijdens hoorcollege, werkgroep en tijdens eventuele andere onderwijsvormen.
Blackboard
Bij dit vak wordt gebruik gemaakt van Blackboard.
Literatuur
Verplicht studiemateriaal
Literatuur:
Geen.
Werkboek:
Geen.
Reader:
Transnationaal Vermogensrecht 2013-2014
Aanbevolen studiemateriaal
Geen.
Aanmelden
Geen inschrijving nodig.
Contact
Naam: Dhr. T. van der Linden
Werkadres: Steenschuur 25, KOG, kamer C209
Bereikbaarheid: Maandag t/m vrijdag op afspraak via secretariaat
Telefoon: 071 527 8563
Instituut/afdeling
Instituut: Privaatrecht
Afdeling: Civiel recht
Kamernummer secretariaat: C202
Openingstijden: balie maandag t/m vrijdag, van 9.00 – 13.30 uur
Telefoon secretariaat: 071 527 7400
Opmerkingen
Geen.
Contractonderwijs
Belangstellenden die deze cursus in het kader van contractonderwijs willen volgen (met tentamen), kunnen meer informatie vinden over kosten, inschrijving, voorwaarden, etc. op de website van Juridisch PAO.