Toegangseisen
N.v.t.
Beschrijving
Dit college is het tweede in de reeks van stromingen-colleges binnen de track Literatuurwetenschap. Het behandelt de historische avant-garde bewegingen uit de vroege twintigste eeuw en het modernisme.
De historische avant-garde omvat een reeks roemruchte bewegingen als het futurisme, het surrealisme en dada. Hun poëtica berustte op een anti-institutioneel karakter en verzette zich tegen de ‘autonomie’ van de kunst. Dit verzet krijgt gestalte in opruiende manifesten, in klankgedichten, in provocerende museumstukken en in literaire teksten. We lezen een aantal manifesten en bespreken het werk van avant-gardistische auteurs als Vladimir Majakovski, André Breton, Kurt Schwitters en Paul van Ostaijen.
De historische avant-garde bewegingen hangen nauw samen met het literaire modernisme, niet in de laatste plaats omdat beide stromingen opgevat kunnen worden als specifieke reacties op het sociaal-culturele fenomeen van de moderniteit. Industrialisering, urbanisatie, economische expansie, de versnelling van het openbare leven en de daarmee samenhangende veelheid aan indrukken bepalen de in veel opzichten overrompelende ervaring van deze moderniteit.
Enerzijds kenmerken zowel de historische avant-garde als het modernisme zich door een streven naar formele vernieuwing. Anderzijds onderscheidt het modernisme zich van de avant-garde bewegingen door een extreme subjectivering van literatuur: taal wordt als een ‘tweede huid’ voor het subject, ‘particulier als een vingerafdruk’. Verschillende vormen en aspecten van het modernisme komen aan de orde. We lezen werk van bekende modernistische auteurs als Franz Kafka, Virginia Woolf, Thomas Mann, T.S. Eliot, Martinus Nijhoff, en Jean Rhys.
Leerdoelen
Inzicht in de meest invloedrijke stromingen c.q. ontwikkelingen binnen de westerse literatuur gedurende de periode van ca. 1900-1945, en in de theorieën hierover.
Kennis van de historische avant-garde en het modernisme, en van de relatie van deze stromingen met hun historische context, in het bijzonder de relatie ten opzichte van het sociaal-culturele fenomeen van de moderniteit.
Inzicht in de specifieke literaire procédés, de thematiek en de (politieke) inzet van de stromingen.
Rooster
Onderwijsvorm
Combinatie hoor-/werkcollege
Studielast
280 uur, waarvan:
Bijwonen colleges: 28 uur
Voorbereiden colleges (bestuderen literatuur): 180 uur
Toetsing: 72 uur
Toetsing
Presentatie en deelname aan de discussie (10%)
Mid-term paper (30%)
Tentamen (60%)
Bij een onvoldoende als eindresultaat kan het tentamen herkanst worden.
Blackboard
Blackboard wordt gebruikt voor informatievoorziening, het ter beschikking stellen van studiemateriaal, safe assign, en cijferoverzicht.
Literatuur
Verschillende losse teksten (op Blackboard en op de collegeplank in de UB)
Verschillende literaire werken (titels onder voorbehoud):
Franz Kafka, Die Verwandlung (De gedaanteverwisseling)
Thomas Mann, Tod in Venedig (Dood in Venetië)
Jean Rhys, Good Morning, Midnight
Virginia Woolf, To the Lighthouse
William Faulkner, As I Lay Dying
T.S. Eliot, “The Love Song of J. Alfred Prufrock”
Martinus Nijhoff, “Awater”
Aanmelden
Aanmelden als student via uSis
Eerstejaars studenten worden aan het begin van het jaar in werkgroepen ingedeeld. Voor reguliere hogerejaars bachelor- en masterstudenten geldt dat zij verplicht zijn zich tijdig in te schrijven via uSis voor de hoorcolleges en de werkgroepen. Voor alle andere studenten geldt dat de inschrijving verloopt via de studiecoördinator mevr. drs. E.M.T.Poolman.
Informatie en inschrijving voor keuzevakken kun je hier
Studeer je aan een andere universiteit en wil je inschrijven voor keuzevakken bij Film- en Literatuurwetenschap te Leiden, dan kun je dat doen met behulp van het Formulier Gaststudent. Niet-Leidse studenten kunnen meer informatie over keuzevakken inwinnen bij het Studiepunt.
Aanmelding voor A la carte en contractonderwijs
Aanmelden A la Carte.
Aanmelden Contractonderwijs: n.v.t.
Contact
Voor inhoudelijk vragen omtrent deze cursus kun je contact opnemen met
Mw. Dr. E. Minnaard
Voor praktische vragen kun je je wenden tot de onderwijsadministratie Van Wijkplaats 3, kamer 002. Tel. 071 527 2251, mail
Opmerkingen
Zie ook de eigen website van de opleiding Film- en literatuurwetenschap en op de collegeplank in de UB).