Toegangseisen
Geen. Inschrijving voor de werkgroepen van dit vak gebeurt via de administratie. Eerstejaars Taalwetenschapstudenten worden automatisch ingeschreven voor werkgroepen. Andere studenten dienen contact op te nemen met de studiecoördinator, Else van Dijk .
Beschrijving
Fonologie gaat over eigenschappen van de klankstructuur van taal: klanken, lettergrepen, klemtoon en toon. In dit college wordt ieder van deze eigenschappen geïntroduceerd en geïllustreerd aan de hand van voorbeelden uit talen van wereld.
Iedere taal beschikt over een specifieke set van klanken die een betekenisonderscheidende functie hebben, een klankinventaris. De systematiek van klankinventarissen wordt duidelijk wanneer je de bouwstenen van klanken, kenmerken, bestudeert. Een introductie in de lettergreeptheorie leert waarom klanken niet op een willekeurige manier met elkaar gecombineerd kunnen worden in grotere eenheden. De vorm van woorden bestaat uit klanken die in lettergrepen gegroepeerd zijn. Binnen een woord heeft één lettergreep de hoofdklemtoon. Zoals duidelijk gemaakt zal worden in het college, is ook klemtoon niet willekeurig maar regelgestuurd en verschilt de klemtoonstructuur op een systematische manier van taal tot taal. In toontalen heeft ook toon een betekenisonderscheidende functie, en in het college komt de basis van de systematiek achter toonpatronen aan bod. Tenslotte, fonologie is dynamisch; klanken, lettergrepen, klemtoon en tonen passen zich op systematische wijze aan aan de fonologische omgeving waarin ze verkeren. We leren deze systematiek te herkennen en te beschrijven
Leerdoelen
Kennis van en inzicht in de grondbeginselen van:
Kenmerken en hun rol in fonologische processen en klankinventarissen
Lettergreepstructuur
Klemtoon
Toon
Analyse van fonologische alternanties
Fonologische theorievorming
Rooster
Onderwijsvorm
Hoorcollege (1 uur)
Werkcollege (1 uur)
Studielast
Totale studielast: 140 uur
Bijwonen college: 13 uur
Bijwonen werkgroep (verplicht): 13 uur
Voorbereiden college/werkgroep: 62 uur
Voorbereiding voor toetsing: 48 uur
Toetsing: 4 uur
Totale studielast: 140 uur
Toetsing
Schriftelijk tentamen met korte open (invul)vragen (midterm)
Schriftelijk tentamen met enkele essayvragen (eindtoets)
Weging
Midterm: 30%
Eindtoets: 70%
De eindtoets moet voldoende zijn (5.5 of hoger)
Herkansing
De eindtoets kan herkanst worden. Wanneer de herkansing in een voldoende resulteert, maar het gewogen gemiddelde resulteert in een onvoldoende, dan telt alleen het cijfer voor de eindtoets als eindcijfer.
Nabespreking tentamen
Uiterlijk bij het bekendmaken van de uitslag van het tentamen wordt aangegeven op welke wijze en op welk tijdstip de nabespreking van het tentamen plaatsvindt. Er wordt in ieder geval een nabespreking georganiseerd indien een student hiertoe verzoekt binnen 30 dagen na bekendmaking van de uitslag.
Blackboard
Blackboard wordt gebruikt voor:
mededelingen
cursushandleiding
inleveren opdrachten (Turnitin)
Literatuur
- Kennedy, R. (2017). Phonology; A coursebook. Cambridge University Press
Aan te schaffen via de boekwinkel, bol.com, amazon.co.uk
Aanmelden
Studenten dienen zichzelf in te schrijven voor tentamens en hoorcolleges via uSis. Inschrijving voor de werkgroepen van dit vak gebeurt via de administratie. Eerstejaars Taalwetenschapstudenten worden automatisch ingeschreven voor werkgroepen. Andere studenten dienen contact op te nemen met de studiecoördinator, Else van Dijk .
Contact
Voor inhoudelijke vragen kun je contact opnemen met de docent:
Claartje Levelt
Onderwijsadministratie van Wijkplaats: osz-oa-wijkplaats@hum.leidenuniv.nl
Studiecoördinator: Else van Dijk