Studiegids

nl en

Data Science

De minor geeft een toegankelijke introductie tot de theorie en praktijk van Data Science. Studenten leren de basis van data-analyse en patroonherkenning in grote gegevensverzamelingen en het interpreteren en visualiseren van de gevonden informatie.
Gezien het onderwerp verwachten we affiniteit met computers en programmeren. In totaal worden 7 vakken aangeboden, waarvan men er naar eigen inzicht 5 dient te kiezen. Data Science en Data Science & Process Modelling kunnen niet beiden worden gekozen.

Voor wie?

Hoewel het programma interessant is voor een breed spectrum van studenten van de Universiteit, zal niet iedereen direct voldoende hands-on programmeervaardigheid hebben om de praktijkopdrachten te maken. Het is daarom mogelijk om één van de vakken te vervangen door het vak Programmeermethoden.

Minor (30 EC)

Het volledige minorprogramma bestaat uit de hieronder genoemde vakken. De kernvakken bestaan uit een theoretisch en een praktisch gedeelte.

Keuzepakket (15 EC)

Voor studenten die slechts 15 EC keuzeruimte in hun programma hebben, is er de mogelijkheid om een keuze te maken uit de volgende vakken: een 3 EC-variant van Databases zonder practicum, Kunstmatige Intelligentie (6 EC) en, naar keuze, Data Science (6 EC) of Data Science & Process Modeling (7 EC). Studenten die dit pakket kiezen dienen basis programmeerervaring te hebben en kennis van de basis principes van statiestiek. De 15 EC variant kan uitsluitend in het voorjaar gevolgd worden.

Schakelvakken

Studenten die geen programmeerervaring hebben, dienen het vak Programmeermethoden te volgen in plaats van Natural Computing, Data Science, Data Science & Process Modelling of Databases, dit na overleg met de minor coordinator.
Studenten die geen basisvak statistiek in hun vooropleiding hebben, dienen het vak Statistics in hun programma op te nemen in plaats van Natural Computing, Data Science, Data Science & Process Modelling of Databases, dit na overleg met de minor coordinator.

Taal

In principe wordt de minor in het Engels aangeboden. Een aantal vakken kan, afhankelijk van de docent, in het Nederlands worden gegeven.

Toegankelijkheid

De minor is toegankelijk voor derdejaars bachelorstudenten met interesse in data science en computers. Om het exacte programma van de student vast te stellen op basis van ervaring en belangstelling wordt een intakebijeenkomst met de minorcoördinator georganiseerd vlak voor de start van het minorprogramma. Deelname aan deze bijeenkomst is verplicht. Studenten die geplaatst zijn, krijgen hierover in augustus bericht.

De minor wordt verzorgd door de Bacheloropleiding Informatica en valt onder verantwoordelijkheid van de Examencommissie Informatica.

Rooster

Zie in de rechterbalk het Rooster 2019-2020 van de Minor Data Science, t.z.t. zal dit rooster gepubliceerd worden.

Inschrijving vakken en tentamens

Aanmelden via Usis: Selfservice > Studentencentrum > Inschrijven
Activiteitencodes te vinden via de studentenwebsite onder de tab 'Wiskunde en Natuurwetenschappen'.

Aanmelding

Aanmelding gaat via uSis, in de periode 1 mei tot en met 1 augustus 2019.

Meer informatie over de aanmeldingsprocedure kun je vinden op de volgende website: aanmelding minoren 2018-2019.

Contact

Roshny Kohabir, secretaresse

Vakken

De minor bestaat uit zeven kernvakken, waaruit er vijf gekozen dienen te worden. Afhankelijk van de vooropleiding kunnen Natural Computing, Data Science, Data Science & Process Modelling of Databases vervangen worden door schakelvakken.

Vak EC Semester 1 Semester 2

Kernvakken

Data Mining 6
Data Science 6
Data Science en Process Modelling 7
Human Computer Interaction & Information Visualization 6
Kunstmatige Intelligentie 6
Databases 6
Natural Computing 6

Schakelvakken

Statistiek (FWN) 6
Programmeermethoden 6