Studiegids

nl en

Stage Ondernemingsrecht

Vak
2021-2022

Toegangseisen

Bachelor Rechtsgeleerdheid (zie ook OER).

Beschrijving

In de periode waarin studenten staan ingeschreven voor de Master Ondernemingsrecht, dienen zij gedurende ten minste vier (4) weken een stage te lopen (fulltime). Een parttime stage is eventueel ook mogelijk, mits de stage maar in totaal ten minste 160 uur duurt.

Een student dient een beoogde stageplaats vóóraf ter goedkeuring voor te leggen aan de Stagecoördinator van de Afdeling Ondernemingsrecht. Dit kan uitsluitend per e-mail: stageOR@law.leidenuniv.nl).

De stage heeft tot doel studenten kennis te laten maken met de rechtspraktijk. Dit draagt ertoe bij dat zij kennis en inzicht verwerven op het terrein van de toepassing, uitvoering en handhaving van het recht. De stage dient een ondernemingsrechtelijke insteek te hebben. Dit betekent dat het moet gaan om een stage op het gebied van het ondernemingsrecht, het insolventierecht en/of het intellectueel eigendomsrecht. De stage kan zowel in het eerste als in het tweede semester plaatsvinden, mits deze stage maar wordt gelopen in de periode waarin studenten staan ingeschreven voor de Master Ondernemingsrecht. Studenten zijn vrij in het kiezen van hun stageplaats. Zij zijn zelf verantwoordelijk voor het vinden van deze stageplaats, zoeken die zelf, en solliciteren daar ook zelf naar.

Concreet komen als stageplaatsen in aanmerking: juridische afdelingen van ondernemingen (banken, verzekeraars, multinationals, etc.), advocatenkantoren (bij voorkeur op secties ondernemingsrecht, corporate litigation, fusie & overname, insolventierecht of intellectueel eigendomsrecht), juridische afdelingen bij Rijksoverheid en lagere overheden, bij toezichthouders, bij maatschappelijke organisaties (non-profit) en/of bij accountants- of consultancyfirma's, en rechtbanken en/of gerechtshoven. Zo hebben studenten van onze faculteit al vaker stage gelopen bij de rechtbanken Den Haag en Noord-Holland (Amsterdam, Haarlem).

Voor wat betreft de rechterlijke macht, zie: https://www.werkenbijderechtspraak.nl. Nadere informatie over het vinden van een stage is voorts beschikbaar op de website van de Universiteit. Zie daartoe: https://www.student.universiteitleiden.nl/stage-loopbaan-en-werk?cf=rechtsgeleerdheid&cd=civiel-recht-llm en Career Services van de Universiteit (https://careerzone.universiteitleiden.nl/career-services/) Ten slotte zijn enkele docenten van de Afdeling Ondernemingsrecht (bijv. als advocaat) in de praktijk werkzaam. Zij kunnen ook behulpzaam zijn bij het leggen van contacten of het meedenken bij het vinden van stageplekken.

Essentieel voor het vak is dat na afloop van de stage, de student verantwoording aflegt in de vorm van een stageverslag. In de Stageleidraad staat gedetailleerde informatie over de eisen aan dit stageverslag; de Stageleidraad is te vinden op de Algemene Brightspace-omgeving van de Master Ondernemingsrecht.

Leerdoelen

Doel van het vak:
Het vak ‘Stage Ondernemingsrecht’ is uniek voor de Master Ondernemingsrecht van de Universiteit Leiden. Het doel van dit vak is de studenten actief kennis te laten maken met de rechtspraktijk. De studenten verrichten daar zelfstandig rechtswetenschappelijke werkzaamheden van enige omvang.

Na afronding van de stage schrijft elke student een stageverslag (zie hierboven) waarin wordt gereflecteerd op wat tijdens de stage is gedaan en geleerd. Het stageverslag is een zelfstandige verantwoording van de wijze waarop de stage is vervuld, en dient aan enkele specifieke eisen te voldoen; zie hiertoe de Stageleidraad.

Na afronding van het vak hebben studenten de volgende vaardigheden verworven:
Na de stage is de student beter in staat om de op academisch niveau opgedane kennis te koppelen aan de juridische praktijk. Tevens is de student beter in staat om zelfstandig rechtswetenschappelijke werkzaamheden van enige omvang op academisch niveau voor te bereiden en uit te voeren (verzamelen van informatie, interpreteren van gegevens, conclusies trekken, evalueren en aanbevelingen en suggesties doen).

Rooster

Niet van toepassing

Onderwijsvorm

Hoorcolleges
Geen, tenzij anders aangegeven.

Werkgroepen
Geen.

Andere onderwijsvorm(en)
Stage gedurende (ten minste) 4 weken (full time) of 160 uur (parttime).

Toetsing

Toetsvorm(en)
Schrijven en indienen van het stageverslag. Stageverslag moet ten minste ‘voldoende’ zijn. Er wordt geen specifiek cijfer aan toegekend.

Inleverprocedures
Zie voor nadere informatie de Stageleidraad, te vinden op de Algemene Brightspace-omgeving van de Master Ondernemingsrecht, en op de webpagina van de afdeling Ondernemingsrecht op de facultaire website.

Examenstof
Geen.

Literatuur

Verplicht studiemateriaal
Literatuur:
Geen.

Werkboek:
Geen.

Reader:
Geen.

Aanbevolen studiemateriaal
Geen.

Aanmelden

Bij dit vak wordt gebruik gemaakt van de digitale leeromgeving Brightspace (op de Algemene Brightspace-omgeving van de Master Ondernemingsrecht onder Stage Ondernemingsrecht). Aanmelding verloopt door een beoogde stageplaats vóóraf ter goedkeuring voor te leggen aan de Stagecoördinator van de Afdeling Ondernemings-recht via het e-mailadres stageOR@law.leidenuniv.nl.. Andere relevante informatie voor dit vak, volgt zo spoedig mogelijk, normaal gesproken via Brightspace.

Contact

Vak- en stagecoördinator: mr. M.P.P. van Buuren (stageOR@law.leidenuniv.nl)

Instituut/afdeling

  • Instituut: Instituut voor Privaatrecht

  • Afdeling: Ondernemingsrecht

  • Kamernummer secretariaat: B2.43

  • Openingstijden: maandag t/m vrijdag 09.00-17.00 uur

  • Telefoon secretariaat: 071 – 527 7235 / 7401

  • E-mail: stageOR@law.leidenuniv.nl

Opmerkingen

Geen.