Toegangseisen
Dit vak is onderdeel van de minor Bestuurskunde: Openbaar Bestuur, Beleid en Management.
Beschrijving
Publieke organisaties zijn in de huidige samenleving niet meer weg te denken en hebben een enorme impact op het dagelijks leven van burgers. De wereld van publieke organisaties is in allerlei opzichten erg complex. Wat wordt van hen verwacht en wat wordt verwacht van de mensen die bij deze organisaties actief zijn? Hoe kan er voor gezorgd worden dat deze organisaties berekend zijn op de taak die ze moeten uitvoeren? Welke interactie is er tussen de burger, de politiek en de administratie? Hoe kan worden zeker gesteld dat deze organisaties hun taken uitvoeren op een wijze die overeenkomt met de in de publiek sector geldende normen? Deze relevante vragen vormen de aanleiding èn leidraad van deze cursus.
Er is veel geschreven over de unieke positie en het functioneren van publieke organisaties. In de collegereeks wordt een overzicht gegeven van inzichten die in de loop van de tijd zijn ontwikkeld en als (mogelijke) handvatten kunnen dienen bij het beantwoorden van de hierboven gestelde vragen.
Thema’s die de revue passeren zijn onder meer:
Theorieën over de organisatie van het Openbaar Bestuur
De verhouding tussen politiek en administratie
Effectiviteit en efficiëntie in het openbaar bestuur
Leiderschap en organisatiecultuur
Dichotomie publiek – privaat
De rol van governance en toezicht
Aan het einde van de cursus is de student in staat om een eigen visie te ontwikkelen ten aanzien van (het verbeteren van) het openbaar bestuur, en beschikt tegelijkertijd over theoretische bagage om de dagelijkse praktijk van het openbaar bestuur (beter) te kunnen duiden en begrijpen.
Leerdoelen
Studenten hebben inzicht in modellen en benaderingen die gehanteerd worden bij het benaderen van (publieke) organisaties;
Studenten hebben inzicht in de relatie tussen de burger, de politiek en de administratie;
Studenten hebben kennis verworven van de rol en plek van leiderschap binnen het openbaar bestuur;
Studenten hebben inzicht verworven in de verschillende rollen en verantwoordelijkheden van de verschillende overheidslagen;
Studenten hebben inzicht in de wijze waarop binnen de publieke sector met normen en waarden wordt omgegaan.
Studenten kunnen de bestudeerde theorieën en concepten vergelijken en toepassen op een casus.
Studenten kunnen in geschreven tekst gestructureerd, kritisch en analytisch redeneren en argumenteren.
Rooster
Op de openingspagina Bestuurskunde vind je aan de rechterzijde van de Studiegids doorlinkmogelijkheden naar de roosters, uSis en Brightspace.
Onderwijsvorm
Het vak bestaat uit vijf interactieve seminars. In het eerste deel van de seminar bespreken we een wekelijkse opdracht, die studenten voor aanvang van de seminar voorbereiden. In deze opdrachten wordt studenten gevraagd om de literatuur te bespreken en soms toe te passen op actuele publieke vraagstukken. Meer informatie over de wekelijkse opdrachten kun je vinden onder het kopje ‘Seminars’ in deze syllabus. Tijdens het tweede deel van de seminar passen we de theorie toe op een actuele casus. De sessies zijn interactief, en gebaseerd op de input van studenten. Bereid de seminars dus goed voor.
Toetsing en weging
Het vak wordt afgesloten door het inleveren van een portfolio, bestaande uit drie onderdelen. Dit portfolio vormt 100% van het eindcijfer.
Behaalde deelcijfers zijn alleen geldig in het lopende academisch jaar. Deelcijfers vervallen na kans en herkansing van het vak.
Literatuurlijst
De cursus gebruikt het boek "Understanding and managing public organizations" van Hal Rainey. Je kunt de 5e of 6e editie van het boek gebruiken. De 6e editie is als gratis e-book beschikbaar via de universiteitsbibliotheek.
Inschrijven
Studenten worden door de opleiding ingedeeld voor een werkgroep, zij moeten zich wel inschrijven voor hoorcolleges en tentamens. Registratie is mogelijk vanaf dinsdag 11 juli, 13.00 u
Brightspace is de digitale leeromgeving van de Universiteit Leiden. Na je inschrijving voor een vak in MyStudymap ben je ook ingeschreven voor de Brightspace omgeving van het vak.
Na inschrijving voor een tentamen dien je jouw deelname nog te bevestigen via MyStudymap. Doe je dit niet, dan word je uiteindelijk weer uitgeschreven voor het tentamen en mag je niet deelnemen.
Meer informatie over inschrijven via MyStudymap is te vinden op deze pagina.
Let op: gast-/contract-/exchangestudenten schrijven zich niet in via MyStudymap, maar via uSis. Gast-/contract-/exchangestudenten hoeven hun deelname aan de tentamens ook niet te bevestigen via MyStudymap.
Contact
Dr. L. Dorren l.dorren@fgga.leidenuniv.nl