Studiegids

nl en

Publiek Management

Vak
2024-2025

Toegangseisen

Dient ingeschreven te staan voor de opleiding Bestuurskunde.

Beschrijving

Publiek management is een belangrijk vakgebied binnen de bestuurskunde en richt zich op organisaties in de publieke sector en het management daarvan. Publieke managers hebben een belangrijke rol binnen publieke organisaties. Ze staan in contact met politici, medewerkers, andere leidinggevenden, externe actoren zoals burgers en belangengroepen, en bevinden zich dus op een centrale plaats in publieke organisaties. De cursus richt zich op de activiteiten van publieke managers om die organisaties te beheersen, sturen en veranderen, met het oog op het optimaliseren van de prestaties van de organisatie. Het managen van een publieke organisatie is namelijk geen gemakkelijke opgave. Veelal krijgen publieke managers te maken met dilemma’s, tegenstrijdige doelen, en andere ingewikkelde vraagstukken.

In de cursus Publiek Management maken studenten kennis met de rol en het werk van publieke managers in drie domeinen: publiek management naar boven (richting de politiek, het ministerie of de landelijke overheid), naar buiten (richting externe stakeholders) en naar binnen (richting de eigen medewerkers). Hierbij is er aandacht voor thema’s als politiek-ambtelijke relaties, financieel management, crisismanagement, netwerkmanagement, management van diversiteit en inclusie, verandermanagement en human resource management. In de cursus maken studenten kennis met state-of-the-art literatuur over publiek management, gecombineerd met veel actuele voorbeelden.

Leerdoelen

Na afloop van het vak zijn studenten in staat om:

  • Veelvoorkomende theorieën, begrippen en inzichten over de verschillende aspecten van publiek management te benoemen en toe te lichten;

  • De bijzondere kenmerken van publiek management te begrijpen en uit te leggen;

  • Actuele ontwikkelingen in het openbaar bestuur te duiden vanuit het perspectief van publiek management;

  • Een onderbouwd standpunt in te nemen in actuele discussies rondom het management van het openbaar bestuur en de publieke sector.

  • Te begrijpen hoe publieke managers omgaan met de politieke context en machtsverhoudingen.

Rooster

Op de openingspagina van de opleiding vind je aan de rechterzijde van de studiegids doorlinkmogelijkheden naar de website en de roosters, uSis en Brightspace.

Onderwijsvorm

Eénmaal per week hoorcollege en éénmaal per week werkcollege. In de hoorcolleges wordt door de docent een algemene toelichting gegeven op de literatuur en de verbinding gemaakt met de actuele praktijk van publiek management. Er is een hoorcollege gewijd aan een gastspreker, een ervaren overheidsmanager. In de werkgroepen wordt dieper ingegaan op de leerstof van de week en wordt aan de hand van cases en simulaties de verbinding gelegd tussen theorie en praktijk. Verder wordt in de werkgroepen aandacht besteed aan de eindopdracht.

Contacturen hoorcolleges: 7 x 2 uur = 14 uur
Contacturen werkgroepen: 6 x 2 uur = 12 uur
Tentaminering: 5 uur
Overige uren (109 uur): zelfstudie en (onder begeleiding) opdrachten en eindopdracht maken.

Het gastcollege en de werkgroepbijeenkomsten zijn verplicht! In het geval dat je een geldige reden hebt om een werkgroepbijeenkomst te missen, dien je deze reden per e-mail op te geven bij je werkgroepdocent vóór aanvang van het te missen werkcollege. De werkgroepdocent bepaalt de geldigheid van de reden.

Alleen in zeer uitzonderlijke gevallen (bv. bijzondere persoonlijke omstandigheden) mag je meer dan één werkgroep missen zonder dat uitsluiting van de werkgroep volgt. Om aanspraak te maken op deze uitzondering dien je voorafgaand aan de te missen werkgroep contact op te nemen met de studieadviseur en je werkgroepdocent. In de meeste gevallen zal je worden gevraagd om een schriftelijk aantoonbaar geldige reden te geven. Na overleg wordt dan een beslissing genomen over de mogelijke verdere deelname aan de werkgroep en de eventueel te maken vervangende opdracht(en).

Toetsing en weging

De toetsing bestaat uit een tentamen, dat 70% van het eindcijfer bepaalt en een eindpaper dat voor 30% meetelt. Voor beide onderdelen dien je minimaal een 5,5 te halen om de cursus succesvol af te kunnen ronden.

Enkel voldoende deelcijfers behaald in het academisch jaar 2023-2024 zijn nog geldig in het academisch jaar 2024-2025. Dit geldt voor een voldoende deelcijfer van de opdracht als een 'pass' op de aanwezigheidsplicht.

Meer informatie over deelname aan tentamens vind je in de Regels & Richtlijnen.

Literatuurlijst

  • Groeneveld, S.M. & Van der Voet, J. (2024). Publiek Management: Tussen bestuur en organisatie. Tweede editie. Bussum: Coutinho. (Let op: de eerste editie van het boek Publiek Management (onder redactie van Van Noort et al.) is niet langer geschikt voor het vak Publiek Management vanaf collegejaar 2024-2025)

Inschrijven

Schrijf je in MyStudyMap in voor elk vak, de werkgroepen en de tentamens (niet elk vak heeft werkgroepen en/of tentamens). Doe dit op tijd, voor de start van de cursus; sommige vakken en werkgroepen kennen namelijk een limiet. In MyTimetable zie je na inloggen je persoonlijke studierooster.

Inschrijven voor dit vak kan vanaf Dinsdag 12 december, 13:00 u.

Brightspace is de digitale leeromgeving van de Universiteit Leiden. Na je inschrijving voor een vak in MyStudymap ben je ook ingeschreven voor de Brightspace omgeving van het vak.

Meer informatie over inschrijven via MyStudymap is te vinden op deze pagina.

Let op: gast-/contract-/exchangestudenten schrijven zich niet in via MyStudymap, maar via uSis.

Contact

Joris van der Voet (j.van.der.voet@fgga.leidenuniv.nl)

Opmerkingen