Studiegids

nl en

Publiek leiderschap

Vak
2024-2025

Toegangseisen

Dit vak is alleen toegankelijk voor bachelorstudenten Bestuurskunde.

Beschrijving

Leiderschap speelt een rol binnen het politieke, ambtelijke en maatschappelijke domein. Politiek leiderschap richt zich op het vermogen om coalities te bouwen en besluitvorming te beïnvloeden, ambtelijk leiderschap verwijst naar leiderschap binnen de ambtelijke organisaties, en maatschappelijk leiderschap op het mobiliseren van mensen en middelen om sociale verandering te bewerkstelligen.

Dit vak zoomt vervolgens in op ambtelijk leiderschap en heeft aandacht voor het brede scala aan vaardigheden waarover de ambtelijk leider dient te beschikken. Zo is de ambtelijk leider adviseur van politici en bestuurders, partner van stakeholders in het maatschappelijk middenveld en leidinggevende binnen de ambtelijke organisatie. Deze combinatie van taken, verantwoordelijkheden en contacten zorgt ervoor dat er veel van ambtelijk leiderschap gevraagd wordt.

In het vak staan niet uitsluitend formele leidinggevenden centraal, maar wordt ook uitgelegd hoe leiderschap opgevat kan worden als een sociaal proces en als gedrag dat iedereen al dan niet kan laten zien. Op basis van recent wetenschappelijk onderzoek over leiderschap, krijgen studenten inzicht in wat leiderschap is, welke factoren van invloed zijn op leiderschap en wat de opbrengsten zijn. Daarnaast gaan we in op de schaduwzijde van leiderschap, en hoe (bepaalde vormen van) leiderschapsgedrag ook negatieve effecten kan hebben.

Leerdoelen

Na afloop van het vak zijn studenten in staat om:

  • Wetenschappelijke inzichten over ambtelijk, politiek en maatschappelijk leiderschap te benoemen en toe te lichten;

  • Leiderschap te contextualiseren en de implicaties van de context van leiderschap voor leiderschapstheorieen te bepalen;

  • Leiderschapsgedrag van publieke actoren te analyseren en evalueren aan de hand van theoretische inzichten;

  • Te reflecteren op hoe goed leiderschap er voor hen uitziet;

  • Schriftelijk te rapporteren over leiderschapsgedrag.

Rooster

Op de openingspagina van de opleiding vind je aan de rechterzijde van de studiegids doorlinkmogelijkheden naar de website en de roosters, uSis en Brightspace.

Onderwijsvorm

De cursus bestaat uit hoorcolleges en seminars (werkgroepen). In de hoorcolleges wordt zowel de theorie als de praktijk van leiderschap belicht, onder andere door het uitnodigen van verschillende gastsprekers.

De seminars staan in het teken van de opdrachten van de cursus, waarbij er in kleinere groepen dieper wordt ingegaan op de belangrijkste vraagstukken over publiek leiderschap.

Studielast
Hoorcollege: 12 uur (6*2 uur)

Seminars: 6 uur (3*2 uur)

Kennisclips, opdrachten en zelfstudie: 122 uur

Toetsing en weging

De toetsing bestaat uit een portfolio van een aantal onderdelen. Voor het portfolio als geheel moet minimaal een 5,5 gehaald worden om het vak succesvol af te kunnen ronden.

Literatuurlijst

Literatuur wordt bekend gemaakt via Brightspace.

Inschrijven

Schrijf je in MyStudyMap in voor elk vak, de werkgroepen en de tentamens (niet elk vak heeft werkgroepen en/of tentamens). Doe dit op tijd, voor de start van de cursus; sommige vakken en werkgroepen kennen namelijk een limiet. In MyTimetable zie je na inloggen je persoonlijke studierooster.

Inschrijven voor dit vak kan vanaf Dinsdag 12 december, 13:00 u.

Brightspace is de digitale leeromgeving van de Universiteit Leiden. Na je inschrijving voor een vak in MyStudymap ben je ook ingeschreven voor de Brightspace omgeving van het vak.

Meer informatie over inschrijven via MyStudymap is te vinden op deze pagina.

Let op: gast-/contract-/exchangestudenten schrijven zich niet in via MyStudymap, maar via uSis.

Contact

Dr. Eduard Schmidt (j.e.t.schmidt@fgga.leidenuniv.nl) - cursuscoordinator
Prof. Dr. Sandra Groeneveld (s.m.groeneveld@fgga.leidenuniv.nl)

Opmerkingen

-