Toegangseisen
Niet van toepassing.
Beschrijving
Het doel van deze cursus is om van verschillende weefseltypen het histologisch beeld op microscopisch niveau te correleren aan de fysiologische functie. Door middel van voorbereidende opdrachten voorafgaand aan de hoorcolleges worden (immuno)histochemische technieken, verschillende weefseltypen en hun functie besproken. Bij de digitale practica wordt deze kennis toegepast door microscopische preparaten te interpreteren.
Practica zijn een verplicht onderdeel van de cursus. Om het vak te halen, moet je het practicum hebben gevolgd (aanwezigheidsplicht: aanwezig + actieve deelname). Het tentamen bestaat uit meerkeuzevragen over de lesstof en het practicum.
Het practicum is één (1) jaar geldig. Heb je het practicum >1 jaar geleden gevolgd (of vorig jaar niet gehaald), dan moet je het practicum volledig opnieuw volgen.
Leerdoelen
Interpreteren van verschillende weefsels op microscopisch niveau aan de hand van kennis van fysiologie en celbiologie.
Uitleggen van de toepassing van verschillende histochemische en immunologische kleuringen.
Onderscheiden van de vier basisweefseltypen op grond van de typische histologische en celbiologische eigenschappen op microscopisch niveau.
Correleren van het histologisch beeld van de verschillende weefsels op microscopisch niveau aan de fysiologische functie.
Rooster
In MyTimetable (na login) kun je alle vak- en opleidingsroosters vinden, waarmee je het grootste deel van je rooster (zalen en tijden) kunt samenstellen. Onderwijsactiviteiten waarvoor je je via MyStudymap hebt ingeschreven, worden automatisch in je rooster getoond. Daarnaast kun je MyTimetable gemakkelijk koppelen aan een agenda-app op je telefoon en worden roosterwijzigingen automatisch in je agenda doorgevoerd; bovendien ontvang je desgewenst per e-mail een notificatie van de wijziging (stel in onder 'Instellingen' na login).
Vragen over MyTimetable? Bekijk de video, lees de instructie of neem contact op met de ISSC helpdesk
LET OP:
In MyTimetable kunnen we op dit moment niet álle roosterinformatie weergeven, dus CHECK ALTIJD ÓÓK
het overzichtsrooster op de Brightspace module ‘Bachelor Bio-Farmaceutische Wetenschappen’ voor een compact overzicht van de opbouw van ieder studiejaar, incl. timing van herkansingen en studiegerelateerde activiteiten zoals voorlichting, symposia, etc.. ÉN
het detailrooster op de Brightspace module van ieder vak (na inschrijving), 2-3 weken voor een vak begint. Jouw persoonlijke detailrooster kan nl. afwijken bijv. vanwege opsplitsen in groepen, tussentijdse deadlines, gastdocenten, etc.. Het detailrooster van het vak op Brightspace is leidend.
Onderwijsvorm
College en digitaal microscopiepracticum.
Toetsing en weging
Aanwezigheid en actieve deelname bij het practicum is verplicht en een voorwaarde voor het behalen van het vak.
Schriftelijk tentamen (100%).
Literatuurlijst
Verplicht: Junqueira’s Basic Histology, Text and Atlas, A.L. Mescher; 16e editie McGraw-Hill. ISBN: 9781260462982. NB 14e of 15e editie en/of E-book zijn ook toegestaan
Collegestof
Practicum: kleuringen herkennen en benoemde onderdelen kennen van de behandelde preparaten
Voorbereidende opdrachten voor de hoorcolleges en het practicum
Inschrijven
Alle studenten die voor het eerst starten met de opleiding Bio-Farmaceutische Wetenschappen worden door de opleiding ingeschreven voor alle vakken en tentamens van het eerste semester.
Voor overige studenten geldt: om deel te kunnen nemen aan dit vak en/of practicum is inschrijving in uSis verplicht, gebruik daarvoor
MyStudymap.
LET OP:
Het tentamen van Histologie valt in het 2e semester en de inschrijving daarvoor gaat half december 2024 open; je moet je ZELF inschrijven voor het tentamen Histologie via MyStudymap
Inschrijven voor het (her)tentamen kan tot 10 kalenderdagen vóór het (her)tentamen.
Schrijf je alleen in voor de onderdelen die je daadwerkelijk gaat volgen, ook uitschrijven als je niet deelneemt is verplicht.
Contact
Mw. Dr. L. Holtman
Opmerkingen
Software
Vanaf collegejaar 2024/2025 werkt de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen met het software distributieplatform Academic Software. Via het platform kun je toegang krijgen tot de software die je nodig hebt voor bepaalde vakken in je studie. Voor sommige software moet je laptop aan bepaalde systeemeisen voldoen. Dit staat aangegeven bij de software. Belangrijk is dat je de software installeert voor de start van het vak. Meer informatie over het laptopprofiel vind je op de studentenwebsite.