Studiegids

nl en

Anatomie

Vak
2024-2025

Toegangseisen

Toegang tot de bachelor Bio-Farmaceutische Wetenschappen, jaar 2.

Beschrijving

Het vak richt zich vooral op de bouw en functie van de belangrijke grote organen en orgaanstelsels bij de mens: longen (ademhaling), hart en grote vaten (circulatie), maag-darmkanaal (spijsvertering), en nieren en urinewegen (uitscheiding). In het deel embryologie wordt duidelijk gemaakt hoe een embryo zich ontwikkelt uit drie kiembladen (ectoderm, endoderm en mesoderm), die weer de basis vormen voor de genoemde orgaanstelsels. Tevens zal aandacht worden besteed aan de moeder-embryo relatie via de placenta. In het deel neuroanatomie wordt ten slotte ingegaan op de bouw van het zenuwstelsel en de indeling naar ligging (centraal vs. perifeer) en functie (willekeurig vs. onwillekeurig).
Aan de hand van geplastineerde preparaten, prosectie demonstraties, CT (ComputerTomografie)-scans en MRI (Magnetic Resonance Imaging)-beelden wordt in werkcolleges en practica een ruimtelijk beeld verkregen van de bouw van de genoemde organen en hun ligging in het lichaam.

Leerdoelen

  • De student relateert de functie van organen aan de bouw van het menselijk lichaam en gebruikt anatomische indelingen van het menselijk lichaam bij het beschrijven van de lichaamsbouw.

  • De student verklaart de bouw en functie van een aantal weefsels en organen vanuit de embryonale ontwikkelingsprocessen.

  • De student herkent alle organen en orgaanstelsels en de meest belangrijke structuren van het menselijk brein; met behulp van de anatomische vaktaal benoemen, aanwijzen en begrenzen in afbeeldingen en medische beeldvorming (röntgenfoto, CT, MRI), en aangeven in welke richting anatomische doorsneden zijn gemaakt.

  • De student weet hoe de ligging van de borst- en buikorganen projecteert op de lichaamswand.

  • De student beschrijft de onderverdeling van het zenuwstelsel in een centraal en een perifeer dan wel een willekeurig (somatisch) en een onwillekeurig (vegetatief) zenuwstelsel.

  • De student kent de verdere onderverdeling en de omringende structuren (vaten, vliezen) van het centraal zenuwstelsel, en beschrijft de liquorcirculatie en de perfusie arealen van de drie grote cerebrale arteriën.

  • De student benoemt de meest belangrijke functionele arealen van de cerebrale cortex en legt de functionele consequentie(s) van beschadiging van deze gebieden uit.

  • De student beschrijft anatomische observaties in een practicumverslag.

Rooster

In MyTimetable (na login) kun je alle vak- en opleidingsroosters vinden, waarmee je het grootste deel van je rooster (zalen en tijden) kunt samenstellen. Onderwijsactiviteiten waarvoor je je via MyStudymap hebt ingeschreven, worden automatisch in je rooster getoond. Daarnaast kun je MyTimetable gemakkelijk koppelen aan een agenda-app op je telefoon en worden roosterwijzigingen automatisch in je agenda doorgevoerd; bovendien ontvang je desgewenst per e-mail een notificatie van de wijziging (stel in onder 'Instellingen' na login).
Vragen over MyTimetable? Bekijk de video, lees de instructie of neem contact op met de ISSC helpdesk

LET OP:
In MyTimetable kunnen we op dit moment niet álle roosterinformatie weergeven, dus CHECK ALTIJD ÓÓK

  • het overzichtsrooster op de Brightspace module ‘Bachelor Bio-Farmaceutische Wetenschappen’ voor een compact overzicht van de opbouw van ieder studiejaar, incl. timing van herkansingen en studiegerelateerde activiteiten zoals voorlichting, symposia, etc.. ÉN

  • het detailrooster op de Brightspace module van ieder vak (na inschrijving), 2-3 weken voor een vak begint. Jouw persoonlijke detailrooster kan nl. afwijken bijv. vanwege opsplitsen in groepen, tussentijdse deadlines, gastdocenten, etc.. Het detailrooster van het vak op Brightspace is leidend.

Onderwijsvorm

Hoor- en responsiecolleges, werkcolleges en practica, computerondersteund onderwijs en studieopdrachten.

Toetsing en weging

Toetsing (Summatief)

  • Tentamen met 55 meerkeuzevragen (10 embryologie, 15 thorax, 15 abdomen, 15 neuroanatomie); gesloten boek.

  • Hertentamen: gelijkwaardige toets met 55 meerkeuzevragen over dezelfde onderwerpen.

Toetsing (Formatief)

  • E-learning met gesloten vragen; geen cijfer (inspanningsverplichting).

  • Actieve deelname werkcolleges en practica.

Voor weging en aanvullende eis: zie Brightspace.

Literatuurlijst

  • Agur, Dalley: Moore's Essential Clinical Anatomy, 7th ed, 2023. Uitgever: Wolters Kluwer. ISBN 9781975174309 (6e editie is nog te gebruiken) < verplicht >

  • Moore, Persaud, Torchia: The Developing Human. Clinically Oriented Embryology, 11th ed, 2020. Uitgever: Elsevier. ISBN 9780323611541 < aanbevolen >

Inschrijven

Om deel te kunnen nemen aan dit vak, practicum en/of tentamen is inschrijving in uSis verplicht, gebruik daarvoor MyStudymap.

  • Inschrijven voor het (her)tentamen kan tot 10 kalenderdagen vóór het (her)tentamen.

  • Omdat het vak ook een practicumdeel bevat, sluit de inschrijving voor álle onderdelen van het vak 28 dagen vóór het eerste college

  • Schrijf je alleen in voor de onderdelen die je daadwerkelijk gaat volgen, ook uitschrijven als je niet deelneemt is verplicht

Contact

Dr. R.G.E. Notenboom Afdeling Anatomie & Embryologie Sectie Klinische Anatomie LUMC Kamer: T-01-034 (Ozk) Tel: 071 526 9352

Opmerkingen

Software
Vanaf collegejaar 2024/2025 werkt de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen met het software distributieplatform Academic Software. Via het platform kun je toegang krijgen tot de software die je nodig hebt voor bepaalde vakken in je studie. Voor sommige software moet je laptop aan bepaalde systeemeisen voldoen. Dit staat aangegeven bij de software. Belangrijk is dat je de software installeert voor de start van het vak. Meer informatie over het laptopprofiel vind je op de studentenwebsite.