Studiegids

nl en

Microbiologie en immunobiologie

Vak
2024-2025

Toegangseisen

Niet van toepassing.

Beschrijving

Microbiologen houden zich bezig met het bestuderen van vnl. bacteriën en schimmels. Tijdens de colleges wordt allereerst ingegaan op een aantal basisprincipes uit de microbiologie zoals steriel werken, reinstrijken en ophopingsculturen. Daarnaast wordt ingegaan op de anatomie van prokaryote en eukaryote micro-organismen, en vervolgens op de functie en structuur van de celwanden van bacteriën en schimmels. Verder zal worden verteld over hun onderlinge communicatie d.m.v. signaalmoleculen, en op hun interacties met andere organismen zoals mens, dier en plant en hun omgeving. Speciale aandacht zal worden gegeven aan pathogene micro-organismen en hoe ons aangeboren en adaptieve immuunsysteem bescherming biedt in combinatie met antibiotica en vaccinatie. De hoorcolleges worden ondersteund door verschillende microbiologische practica in Basispracticum 2.

Leerdoelen

Aan het einde van de cursus kan de student: 

  1. Een aantal basisprincipes uit de microbiologie (steriel werken, reinstrijken, ophopingsculturen) beschrijven en kan een aantal belangrijke microbiologen en hun bijdrage aan deze basisprincipes benoemen.  

  2. De positie van micro-organismen binnen de “tree of life” en de verschillen in celstructuur tussen pro- en eukaryote micro-organismen benoemen en beschrijven. 

  3. De verschillende klassen, de levenscycli, en bijzondere eigenschappen van schimmels benoemen  

  4. De basale metabole processen en de manier waarop bacteriële en eukaryote micro-organisme in hun energievoorziening benoemen.  

  5. Een aantal interacties van micro-organismen met planten, dieren en hun omgeving benoemen.  

  6. Het werkingsmechanisme van penicilline en andere antibiotica beschrijven.  

  7. De basisprincipes van aangeboren en adaptieve immuniteit benoemen en hun onderlinge samenhang en rol bij ziekten beschrijven.  

  8. De verschillende klassen van pathogenen herkennen en uitleggen hoe het oorzakelijk verband met ziekten wordt aangetoond en hoe vaccinaties bescherming kunnen bieden.  

Rooster

In MyTimetable kun je alle vak- en opleidingsroosters vinden, waarmee jij je persoonlijke rooster kunt samenstellen. Onderwijsactiviteiten waarvoor je je via MyStudyMap hebt ingeschreven, worden automatisch in je rooster getoond.

Daarnaast kun je My Timetable gemakkelijk koppelen aan een agenda-app op je telefoon en worden roosterwijzigingen automatisch in je agenda doorgevoerd; bovendien ontvang je desgewenst per e-mail een notificatie van de wijziging. Je kunt notificaties aanzetten bij Instellingen, nadat je bent ingelogd.

Vragen? Bekijk de video, lees de instructie of neem contact op met de ISSC helpdesk.

Let op: Joint Degree studenten Leiden/Delft dienen de informatie uit de Leidse en Delftse MyTimetables samen te voegen om een volledig rooster te zien. Deze video legt uit hoe dat werkt.

Onderwijsvorm

Hoorcolleges, oefenvragen en zelfstudie.

Toetsing en weging

Schriftelijk tentamen (meerkeuzevragen).

Bodemcijfer:
Voor vakken uit jaar 1 van de bachelor geldt een bodemcijfer van een onafgeronde 5,0 voor deelcijfers, en een onafgeronde 5,5 voor eindcijfers.

Als een vak 2 of meer schriftelijke deeltentamens heeft, geldt het bodemcijfer alleen voor het gewogen gemiddelde van de tentamens.

Bij deelcijfers uit andere onderdelen dan tentamens (bijv. practica, werkcolleges, schrijfopdrachten) geldt wel voor de losse onderdelen het bodemcijfer.

Raadpleeg het Studentenstatuut voor een overzicht van alle richtlijnen (zie daarin Regels en Richtlijnen Examencommissie voor geldigheid van deelcijfers).

Literatuurlijst

  • Syllabus Microbiologie en Immunologie

  • Campbell, Biology, 12th edition

Inschrijven

Als student ben je zelf verantwoordelijk voor het tijdig inschrijven via MyStudyMap.

In deze korte video zie je stap voor stap hoe je je kunt inschrijven voor cursussen in MyStudyMap.
Uitgebreide informatie over de werking van MyStudyMap vind je hier.

Er zijn twee inschrijfperiodes per jaar:

  • de inschrijving voor het najaar opent in juli

  • de inschrijving voor het voorjaar opent in december

Zie deze pagina voor meer informatie over deadlines en inschrijven voor vakken en tentamens.

Let op:

  • Het is verplicht om je in te schrijven voor alle activiteiten die je gaat volgen van een vak.

  • Je inschrijving is pas voltooid wanneer je je cursusplanning indient in het tabblad ‘Klaar voor inschrijving’ door op ‘indienen’ te klikken.

  • Niet ingeschreven zijn voor een (her)tentamen betekent dat je niet mag deelnemen aan het (her)tentamen.

Contact

Coördinator: Prof.dr. A.F.J. Ram Email: a.f.j.ram@biology.leidenuniv.nl

Opmerkingen

De powerpoint files van de colleges en bijbehorende oefenvragen worden op Brightspace geplaatst.

Software
Vanaf collegejaar 2024/2025 werkt de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen met het software distributieplatform Academic Software. Via het platform kun je toegang krijgen tot de software die je nodig hebt voor bepaalde vakken in je studie. Voor sommige software moet je laptop aan bepaalde systeemeisen voldoen. Dit staat aangegeven bij de software. Belangrijk is dat je de software installeert voor de start van het vak. Meer informatie over het laptopprofiel vind je op de studentenwebsite.