Studiegids

nl en

Sociale diversiteit in Nederland

Vak
2024-2025

Toegangseisen

Voor dit vak is Nederlandse taalvaardigheid vereist (minimum niveau: B2).

Het vak zal in het Nederlands worden aangeboden.

Beschrijving

Wat betekent diversiteit eigenlijk? Over wie hebben we het? Wat is de historische context ervan? En hoe verhoudt diversiteit zich tot superdiversiteit?

Binnen Nederlandse overheden, instituten en bedrijven zijn de begrippen diversiteit en inclusie tegenwoordig onmisbaar. Desondanks heerst er veel twijfel en onduidelijkheid over deze concepten. In deze inleidende cursus krijg je inzicht in de demografische kenmerken van sociale diversiteit in de Nederlandse samenleving. Sociale diversiteit omvat de verschillen tussen mensen op basis van zowel direct zichtbare aspecten (zoals huidskleur en religieuze uitingen) als minder zichtbare kenmerken (bijvoorbeeld religie, politieke oriëntatie, seksuele voorkeur). Naast diversiteit is het cruciaal om de sociale stratificatie te begrijpen, waarbij de maatschappij is verdeeld in sociale lagen met ongelijkheidsverhoudingen. Hier komt de rol van onder andere macht, kansen, privileges en andere relevante factoren naar voren.

Naast de colleges die je krijgt van de UL-docent, komen er verschillende gastdocenten van buiten de universiteit aan het woord die zich bezighouden of veel te maken krijgen met het kenmerk/kader dat die week centraal staat. Zodoende maak je niet alleen kennis met sociale diversiteit en ongelijkheid vanuit academisch oogpunt, maar ook vanuit het oogpunt van maatschappelijke stakeholders. Studenten hebben een actieve rol tijdens de gastcolleges. Wekelijks is een deel van de studenten verantwoordelijk voor de voorbereiding van vragen die aan bod zullen komen tijdens het gastcollege. Een ander deel werkt de inhoud van het college uit in een samenvatting en reflectieverslag.

Leerdoelen

Aan het einde van de cursus:
1. Heb je begrip van de historische ontwikkelingen op het gebied van sociale diversiteit in Nederland sinds eind 19e/begin 20e eeuw;
2. Heb je overzicht van de huidige demografische kaart van sociale diversiteit en stratificatie in Nederland en de daarmee samenhangende verschillen in sociale en economische status tussen groepen;
3. Kun je de verbinding leggen tussen specifieke historische ontwikkeling en huidige verschillen in sociale en economische status tussen groepen;
4. Herken je voorbeelden van sociale diversiteit en daarmee samenhangend verschillen in status in casuïstiek;
5. Kun je verschillende initiatieven en interventies beschrijven die sociale ongelijkheid beogen tegen te gaan en de maatschappelijke vraagstukken die daaraan zijn gerelateerd.

De cursus is onderdeel van de minor De (on)rechtvaardige samenleving en sluit aan bij leerdoel 2 en 5 uit het programma: Na het succesvol afronden van de minor: (2) Ben je in staat de complexiteit van factoren die ongelijkheid bepalen, in het verleden, nu en de toekomst, te verwoorden en te contextualiseren; (5) Kun je reflecteren op je eigen achtergrond en de invloed daarvan op jouw maatschappelijke positie ten opzichte van die van anderen.

Rooster

Op de openingspagina van de opleiding vind je aan de rechterzijde van de studiegids doorlinkmogelijkheden naar de website en de roosters, uSis en Brightspace.

Onderwijsvorm

Twee hoorcolleges van 2 uur per week onder leiding van een docent van de Universiteit Leiden en/of gastdocent uit de praktijk (verplichte aanwezigheid).

Voor de colleges verzorgd door gastdocenten geldt een aanwezigheidsplicht. Indien je niet aanwezig kunt zijn bij een gastcollege, dien je een vervangende opdracht te maken. Afwezigheid tijdens twee of meer colleges kan resulteren in het niet met een voldoende afsluiten van het vak.

Toetsing en weging

Tentamen met gesloten en open vragen – 100%
Bijdrage aan de gastcolleges - pass/fail

Het schriftelijk tentamen moet met een 5.5 of hoger worden afgerond. Beide onderdelen kunnen herkanst worden.

In het geval van een (schriftelijke of mondelinge) opdracht kan de examinator ten alle tijden het initiatief nemen tot een follow-up gesprek met de student om vast te stellen of de leerdoelen zijn behaald.

Literatuurlijst

Wordt aangekondigd op BrightSpace

Inschrijven

Registratie via MyStudymap of uSis is mogelijk vanaf TBA, na inschrijving voor de gehele minor. Schrijf je in voor alle vakken via MyStudymap of uSis.
Sommige vakken van de minor hebben een beperkt aantal plaatsen, dus schrijf je op tijd in.

Meer informatie over inschrijven via MyStudymap vind je op deze pagina.

Na inschrijving via MyStudymap/uSis krijg je automatisch toegang tot de Brightspace pagina van het vak.

Let op gast-/contract-/exchange studenten schrijven zich niet in via MyStudymap maar via uSis.

Contact

Khadija al Mourabit e-mailadres wordt tzt aangekondigd

Opmerkingen