Studiegids

nl en

Health Behaviour, Well-Being and the Role of Stress

Vak
2024-2025

Let op: Deze cursus wordt aangeboden binnen de minor Co-Creating a Healthy Society. In 24/25 staat de minor enkel open voor studenten die het Nederlands machtig zijn. Onderstaande cursusinformatie is mogelijk nog aan verandering onderhevig.

Toegangseisen

Deze cursus is alleen toegankelijk voor studenten die zijn toegelaten tot de minor “Co-Creating a Healthy Society”.

Beschrijving

Binnen onze gezondheidszorg verschuift de focus geleidelijk van genezen naar preventie van ziekten en aandoeningen. In deze module hebben we een brede kijk op gezondheid en welzijn. Studenten maken kennis met onder andere theoretische modellen van stress, gezondheidsgedrag, symptoomperceptie en omgaan met chronische ziekten. We zullen ons vooral richten op hoe stress kan leiden tot een clustering van gezondheids- en maatschappelijke problemen binnen kwetsbare bevolkingsgroepen, zoals mensen met een lage sociaaleconomische positie. Daarnaast leren studenten praktische vaardigheden voor het analyseren van hun gezondheidsvraagstuk, gebaseerd op wetenschappelijke theorieën en literatuur. Ten slotte zullen studenten vaardigheden van kwantitatief onderzoek leren door te werken met echte databestanden uit de praktijk.

Leerdoelen

Studenten zullen:

  • Kennis verwerven over de principes van gezondheidsgedrag, ziektepreventie en gezondheidsbevordering, en leren deze toe te passen op diverse gezondheidsgedragingen.

  • Inzicht krijgen in de rol van symptoomperceptie en stress bij de ontwikkeling van chronische ziektes en de psychosociale gevolgen hiervan.

  • De dynamiek begrijpen van gezondheidsongelijkheid en hoe maatschappelijke en gezondheidsproblemen zich clusteren binnen kwetsbare groepen.

  • In staat zijn om sociaal-maatschappelijke uitdagingen en problemen te analyseren op basis van wetenschappelijke theorieën.

  • In staat zijn om een onderzoeksvraag uit te werken door het uitvoeren van een (eenvoudige) kwantitatieve analyse met data uit de dagelijkse praktijk.

Rooster

Het rooster van deze cursus vind je in MyTimetable

Onderwijsvorm

  • Hoorcolleges

  • Werkcolleges

  • Online modules over Population Health Management

Toetsing en weging

WNM

Het instituut hanteert vaste regels rond cijferberekening en volgt tevens het beleid van de Faculteit der Sociale Wetenschappen om, met behulp van software, werkstukken van studenten systematisch op plagiaat te controleren. Alle studenten zijn verplicht om de Toets Wetenschappelijke Integriteit met een score van 100% af te ronden, zodat ze inzicht krijgen in de toepassing van integriteit bij het schrijven van wetenschappelijke teksten. De studenten krijgen toegang tot de toets via een module op Brightspace. Bij het constateren van fraude worden disciplinaire maatregelen genomen. Studenten worden geacht de informatie over deze twee onderwerpen te kennen.

Literatuurlijst

Deze cursus maakt gebruik van BrightSpace. Studenten ontvangen een syllabus met alle praktische informatie over het minor programma. Specifieke informatie over cursussen, zoals literatuur en online middelen, zal worden geleverd door de cursuscoördinatoren.

Inschrijven

Deze cursus is alleen toegankelijk voor studenten van de minor “Co-creating a Healthy Society”. Het is alleen mogelijk om je in te schijven voor de volledige minor, niet voor individuele cursussen. Inschrijving voor de minor vindt plaats via EduXchange.

Contact

Dr. Coen Wirtz, Leiden University c.wirtz@fsw.leidenuniv.nl
Dr. Sandra van Dijk, Leiden University sdijk@fsw.leidenuniv.nl
Dr. Juriena de Vries, Leiden University j.d.de.vries@fsw.leidenuniv.nl