Studiegids

nl en

Governing the Healthy Society

Vak
2024-2025

Let op: Deze cursus wordt aangeboden binnen de minor Co-Creating a Healthy Society. In 24/25 staat de minor enkel open voor studenten die het Nederlands machtig zijn. Onderstaande cursusinformatie is mogelijk nog aan verandering onderhevig.

Toegangseisen

Deze cursus is alleen toegankelijk voor studenten die zijn toegelaten tot de minor “Co-Creating a Healthy Society”.

Beschrijving

Deze module gaat in op de manieren waarop inwoners, professionals en bestuurders samenwerken om het ideaal van een gezonde samenleving te realiseren. De module richt zich op het lokale bestuur in stedelijke omgevingen. Het bestuurlijke ideaal van 'de gezonde stad' verandert over tijd: we stappen af van een biofysische benadering die sterk op het individu is gericht naar holistische en contextuele opvattingen van gezondheid die oog hebben voor onderlinge verbondenheid van gezondheid, economisch welzijn en het welbevinden van gemeenschappen. Stadsbesturen stimuleren een gezonde samenleving door nieuwe (beleids-)experimenten, zoals burgerinitiatieven voor stedelijke vergroening en Living Labs die veerkracht in wijken bevorderen. Een ander voorbeeld is het stimuleren van sectoroverschrijdende samenwerkingen, zoals het verbinden van gezondheid, welzijn, werk en onderwijs. Deze experimenten leiden tot nieuwe vraagstukken rondom governance, de rollen van professionals en de betrokkenheid van inwoners, met name inwoners in kwetsbare omstandigheden.

Leerdoelen

Studenten zullen:

  • Het begrip “de gezonde stad” als nieuw bestuursideaal kunnen conceptualiseren.

  • Reflecteren op de nieuwe uitdagingen die inwoners, professionals en overheidsbeheerders ondervinden bij de lokale implementatie van het bestuursideaal van een gezonde samenleving.

Rooster

Het rooster van deze cursus vind je in MyTimetable

Onderwijsvorm

  • Hoorcolleges door wetenschappers

  • Gastcolleges door beleidsmakers/professionals/inwoner-experts

Toetsing en weging

WNM

Het instituut hanteert vaste regels rond cijferberekening en volgt tevens het beleid van de Faculteit der Sociale Wetenschappen om, met behulp van software, werkstukken van studenten systematisch op plagiaat te controleren. Alle studenten zijn verplicht om de Toets Wetenschappelijke Integriteit met een score van 100% af te ronden, zodat ze inzicht krijgen in de toepassing van integriteit bij het schrijven van wetenschappelijke teksten. De studenten krijgen toegang tot de toets via een module op Brightspace. Bij het constateren van fraude worden disciplinaire maatregelen genomen. Studenten worden geacht de informatie over deze twee onderwerpen te kennen.

Literatuurlijst

Deze cursus maakt gebruik van BrightSpace. Studenten ontvangen een syllabus met alle praktische informatie over het minor programma. Specifieke informatie over cursussen, zoals literatuur en online middelen, zal worden geleverd door de cursuscoördinatoren.

Inschrijven

Deze cursus is alleen toegankelijk voor studenten van de minor “Co-creating a Healthy Society”. Het is alleen mogelijk om je in te schijven voor de volledige minor, niet voor individuele cursussen. Inschrijving voor de minor vindt plaats via EduXchange.

Contact

Dr. Lieke Oldenhof, Erasmus University oldenhof@eshpm.eur.nl
Dr. Jeroen van Wijngaarden, Erasmus University vanwijngaarden@eshpm.eur.nl