Studiegids

nl en

Behavioural Interventions for a Healthy Society

Vak
2024-2025

Let op: Deze cursus wordt aangeboden binnen de minor Co-Creating a Healthy Society. In 24/25 staat de minor enkel open voor studenten die het Nederlands machtig zijn. Onderstaande cursusinformatie is mogelijk nog aan verandering onderhevig.

Toegangseisen

Deze cursus is alleen toegankelijk voor studenten die zijn toegelaten tot de minor “Co-Creating a Healthy Society”.

Beschrijving

In deze module zoomen we in op verschillende interventies voor het bevorderen van een gezonde samenleving, zoals het stimuleren van gezondheidsgedrag, welzijn en veerkracht. Studenten verkennen een breed scala aan gezondheidoplossingen, waaronder therapeutische interventies en zelfmanagementondersteuning voor personen met een risico op chronische ziekten. Ook maatschappelijke en omgevingsinterventies komen aan bod, zoals strategieën om eenzaamheid onder zelfstandig wonende ouderen te voorkomen. Daarnaast gaan we in op de inzet van eHealth-technologieën als ondersteuning van deze initiatieven. Studenten leren hoe ze specifieke gedragsveranderingstechnieken, gebaseerd op wetenschappelijke literatuur, kunnen selecteren en toepassen, en hoe deze technieken kunnen worden afgestemd op de behoeften van de doelgroep.

Leerdoelen

Studenten zullen:

  • Kennis verwerven over een breed scala aan interventietechnieken en -methoden om een gezonde samenleving te stimuleren.

  • Inzicht krijgen in het ontwikkelingsproces van gedragsinterventies.

  • In staat zijn om de perspectieven en behoeften van de doelgroepen te achterhalen voor de ontwikkeling en uitvoering van interventies.

  • De voordelen en valkuilen van interventies kunnen identificeren.

Rooster

Het rooster van deze cursus vind je in MyTimetable

Onderwijsvorm

  • Hoorcolleges

  • Werkcolleges

  • Online modules over Population Health Management

Toetsing en weging

WNM

Het instituut hanteert vaste regels rond cijferberekening en volgt tevens het beleid van de Faculteit der Sociale Wetenschappen om, met behulp van software, werkstukken van studenten systematisch op plagiaat te controleren. Alle studenten zijn verplicht om de Toets Wetenschappelijke Integriteit met een score van 100% af te ronden, zodat ze inzicht krijgen in de toepassing van integriteit bij het schrijven van wetenschappelijke teksten. De studenten krijgen toegang tot de toets via een module op Brightspace. Bij het constateren van fraude worden disciplinaire maatregelen genomen. Studenten worden geacht de informatie over deze twee onderwerpen te kennen.

Literatuurlijst

Deze cursus maakt gebruik van BrightSpace. Studenten ontvangen een syllabus met alle praktische informatie over het minor programma. Specifieke informatie over cursussen, zoals literatuur en online middelen, zal worden geleverd door de cursuscoördinatoren.

Inschrijven

Deze cursus is alleen toegankelijk voor studenten van de minor “Co-creating a Healthy Society”. Het is alleen mogelijk om je in te schijven voor de volledige minor, niet voor individuele cursussen. Inschrijving voor de minor vindt plaats via EduXchange.

Contact

Dr. Coen Wirtz, Universiteit Leiden c.wirtz@fsw.leidenuniv.nl
Dr. Sandra van Dijk, Universiteit Leiden sdijk@fsw.leidenuniv.nl
Dr. Juriena de Vries, Universiteit Leiden j.d.de.vries@fsw.leidenuniv.nl