Let op: Deze cursus wordt aangeboden binnen de minor Co-Creating a Healthy Society. In 24/25 staat de minor enkel open voor studenten die het Nederlands machtig zijn. Onderstaande cursusinformatie is mogelijk nog aan verandering onderhevig.
Toegangseisen
Deze cursus is alleen toegankelijk voor studenten die zijn toegelaten tot de minor “Co-Creating a Healthy Society”.
Beschrijving
Integrale en preventieve zorg wordt gezien als een oplossing voor huidige en toekomstige uitdagingen in de gezondheidszorg. De uitvoering hiervan is echter ingewikkeld, voornamelijk doordat interventies zich tot nu toe richten op bepaalde onderdelen van het zorgecosysteem in plaats van een holistische benadering. Dit leidt tot uitdagingen zowel op het niveau van beleid en organisaties als op het niveau van het individu. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het aanpassen van de leefomgeving aan individuele behoeften een uitdaging is. Gezondheid hangt namelijk niet alleen af van iemands fysieke toestand, maar ook van de leefomstandigheden, zoals woonsituatie, werk en sociale omgeving. Oplossingen vergen een holistische benadering die deze aspecten integreert. Dit vraagt om systemische oplossingen die de grenzen van sectoren en disciplines overschrijden, waarbij een ecosysteemvisie op zorg centraal staat. Dit houdt in dat er rekening wordt gehouden met het brede spectrum aan factoren binnen het ecosysteem die de gezondheid beïnvloeden, met een sterke focus op integratie en preventie. Dit is vooral cruciaal voor personen in kwetsbare posities. Binnen deze integrale zorgecosystemen spelen wijkinitiatieven een essentiële rol.
Leerdoelen
Studenten zullen:
Leren hoe ze integrale en preventieve strategieën kunnen ontwikkelen om een gezonde samenleving te bevorderen, met specifieke aandacht voor het ecosysteemperspectief.
De principes van systeemdenken gebruiken om de verschillende betrokkenen in het zorgecosysteem te identificeren.
Een transdisciplinaire aanpak leren hanteren om de uitdagingen te analyseren waarmee burgers, professionals en beleidsmakers geconfronteerd worden bij het realiseren van integrale en preventieve initiatieven in zorgecosystemen.
Rooster
Het rooster van deze cursus vind je in MyTimetable
Onderwijsvorm
Hoorcolleges door wetenschappers
Gastcolleges door beleidsmakers/professionals/inwoner-experts
Werkgroepen
Toetsing en weging
WNM
Het instituut hanteert vaste regels rond cijferberekening en volgt tevens het beleid van de Faculteit der Sociale Wetenschappen om, met behulp van software, werkstukken van studenten systematisch op plagiaat te controleren. Alle studenten zijn verplicht om de Toets Wetenschappelijke Integriteit met een score van 100% af te ronden, zodat ze inzicht krijgen in de toepassing van integriteit bij het schrijven van wetenschappelijke teksten. De studenten krijgen toegang tot de toets via een module op Brightspace. Bij het constateren van fraude worden disciplinaire maatregelen genomen. Studenten worden geacht de informatie over deze twee onderwerpen te kennen.
Literatuurlijst
Deze cursus maakt gebruik van BrightSpace. Studenten ontvangen een syllabus met alle praktische informatie over het minor programma. Specifieke informatie over cursussen, zoals literatuur en online middelen, zal worden geleverd door de cursuscoördinatoren.
Inschrijven
Deze cursus is alleen toegankelijk voor studenten van de minor “Co-creating a Healthy Society”. Het is alleen mogelijk om je in te schijven voor de volledige minor, niet voor individuele cursussen. Inschrijving voor de minor vindt plaats via EduXchange.
Contact
Prof.dr. Anna Nieboer, Erasmus School of Health Policy & Management, Erasmus Universiteit Rotterdam nieboer@eshpm.eur.nl
Dr. Maike Tietschert, Erasmus School of Health Policy & Management, Erasmus Universiteit Rotterdam tietschert@eshpm.eur.nl
Drs. Anniek Bosdijk, Erasmus School of Health Policy & Management, Erasmus Universiteit Rotterdam bosdijk@eshpm.eur.nl