Studiegids

nl en

Inleiding Politieke Wetenschap

Vak
2024-2025

Beschrijving

De cursus Inleiding Politieke Wetenschap biedt een breed maar systematisch overzicht van de theoretische benaderingen, onderzoeksontwerpen en onderzoeksmethoden die in de politieke wetenschap worden gebruikt om de politiek te bestuderen. Het dient als het eerste inleidende cursus over de wetenschap achter de politieke wetenschap. De cursus vormt daarmee de basis voor latere wetenschap-georiënteerde eerste- en tweedejaarscursussen zoals onderzoeksmethoden, statistiek, kwalitatieve methoden, onderzoeksontwerp en data-analyse, cumulerend in het vermogen van studenten om zelfstandig onderzoek te ontwerpen en uit te voeren in de finale fase van de Politieke Wetenschap bacheloropleiding.

Enkele belangrijke vragen die in deze cursus aan bod komen zijn: wat is politicologie? Wat doen politicologen? Wat is een theorie en wat doen wij ermee? Wat zijn de verschillende theoretische benaderingen (inclusief normatieve, behaviouralistische, institutionele, rationele keuze, constructivistische, feministische en marxistische benaderingen) die door politicologen worden gebruikt? Wat zijn de sterktes en zwaktes van ieder van deze theoretische benaderingen? Wat zijn belangrijke overwegingen als het gaat om het ontwerpen van onderzoek, en de keuze van onderzoeksmethoden, voor het beantwoorden van theoretisch onderbouwde vragen over de politiek? Wat is de maatschappelijke relevantie van politicologie? Wat zou dat moeten zijn?

Leerdoelen

  1. Verwerven van een brede basiskennis over de belangrijkste theoretische benaderingen, onderzoeksgebieden, onderzoeksontwerpen en onderzoeksmethoden die in de politicologie worden gebruikt.
  2. De belangrijkste theoretische benaderingen, onderzoeksgebieden, onderzoeksontwerpen en onderzoeksmethoden in de politicologie leren vergelijken.
  3. Verwerven van reflectief inzicht over de politicologie als wetenschap en haar maatschappelijke belang.

Onderwijsvorm

Hoorcolleges (1u45m) vinden twee keer per week plaats over een periode van 7 weken.

Toetsing

Het eindtentamen vindt plaats in week 8 met een herkansingsmogelijkheid in januari. Het eindtentamen bepaalt volledig het eindcijfer en bestaat volledig uit open vragen.

Studiemateriaal

Boeken worden uiterlijk twee weken voor de start van de cursus bekendgemaakt. Een selectie van tijdschriftartikelen en/of boekhoofdstukken wordt beschikbaar gesteld via de digitale bibliotheek van de universiteit (ze worden vermeld in de syllabus die voor aanvang van de cursus op Brightspace wordt geplaatst).

Registratie

Zie 'Praktische Informatie

Rooster vakken en tentamens

Zie 'MyTimetable'