Studiegids

nl en

Editing Greek Papyri

Vak
2024-2025

Toegangseisen

Toegankelijk voor studenten die al een cursus in (Griekse) papyrologie, zoals Inleiding Griekse Papyrologie of Paleografie van de Griekse papyri, hebben gevolgd.

Beschrijving

Studenten ontcijferen, individueel en gezamenlijk, de Griekse tekst van originele ongepubliceerde papyri uit de collectie van het Papyrologisch Instituut en maken een eerste editie van een individueel toegewezen fragment volgens hedendaagse papyrologische conventies. Tussentijdse en uiteindelijke resultaten worden gepresenteerd aan de groep (in het Engels) en het eindresultaat wordt uitgeschreven in de vorm van een echte editie (in het Nederlands).

Leerdoelen

Kennis en inzichten:

  • Kennis van de elementen, layout en inhoud van papyrusedities van Griekse documentaire papyri volgens papyrologische conventies;

  • Kennis van en inzicht in de geprinte en digitale papyrologische bronnen voor het uitgeven van documentaire papyri en hoe deze te gebruiken.

Vaardigheden:

  • Beschrijven van de materiële eigenschappen van Griekse papyri;

  • Zelfstandig verschillende soorten handschriften in Griekse documentaire papyri dateren en analyseren;

  • Zelfstandig verschillende soorten Griekse papyrusdocumenten uit verschillende periodes ontcijferen;

  • De ontcijferde papyrus mondeling presenteren aan en problemen erin bespreken met de medestudenten (in het Engels);

  • Schriftelijke en mondeling feedback van medestudenten kritisch beoordelen en verwerken;

  • Een editie uitschrijven van een ontcijferde papyrus volgens de regels van de papyrologische editietechniek (in het Nederlands of Engels).

Rooster

De roosters zijn beschikbaar via My Timetable.

Onderwijsvorm

Werkcollege
Aanwezigheid en actieve participatie in de colleges is vereist.

Toetsing en weging

Toetsing

Schriftelijke opdrachten (40%)
Mondeling presentatie(s) (20%)
Paper(s) (40%)

Weging

Het eindcijfer voor de cursus komt tot stand door de bepaling van het gewogen gemiddelde op basis van deelcijfers. Om de cursus te behalen moet het gewogen gemiddelde van de deelcijfers een 5,5 of hoger zijn.

Herkansing

Bij onvoldoende resultaat kunnen de paper(s) opnieuw worden ingeleverd (in overleg met de docent). Het later inleveren van een gemiste schriftelijke opdracht telt als een herkansing. De presentaties kunnen niet herkanst worden.

Inzage en nabespreking

Uiterlijk bij het bekendmaken van de uitslag van het tentamen wordt aangegeven op welke wijze en op welk tijdstip de nabespreking van het tentamen plaatsvindt. Er wordt in ieder geval een nabespreking georganiseerd indien een student hiertoe verzoekt binnen 30 dagen na bekendmaking van de uitslag.

Literatuurlijst

  • J.-L. Fournet, ‘Guidelines for editing papyri’, Chronique d’Égypte 97 (2022) 306-346 (also available online at https://aip.ulb.be//PDF/Guidelines_for_editing_papyri.pdf)

  • Andere literatuur zal worden aangekondigd op Brightspace tijdens de cursus.

Lees ter voorbereiding de volgende hoofdstukken uit The Oxford Handbook of Papyrology (ed. R.S. Bagnall, Oxford, 2009) (ook online beschikbaar via de catalogus van de Universiteitsbibliotheek):

  • P. Schubert, ‘Editing a Papyrus’

  • G. Cavallo, ‘Greek and Latin Writing in the papyri’

  • R.S. Bagnall, ‘Practical Help: Chronology, Geography, Measures, Currency, Names, Prosopography, and Technical Vocabulary’

  • N. Gonis, ‘Abbreviations and symbols’

Inschrijven

Inschrijven via MyStudyMap is verplicht.
Informatie over het inschrijven voor vakken en tentamens kun je hier vinden

Aanmelden Studeren à la carte en Contractonderwijs

Informatie voor belangstellenden die deze cursus in het kader van Studeren à la carte willen volgen (zonder tentamen), oa. over kosten, inschrijving en voorwaarden.

Contact

  • Voor inhoudelijke vragen, neem contact op met de docent (rechts in informatiebalk).

  • Voor informatie over inschrijvingen, toelating, etc: Onderwijsadministratie Arsenaal

Opmerkingen

Niet van toepassing.