Toegangseisen
Afgeronde Bachelor Notarieel recht (zie ook OER).
Beschrijving
Binnen het vak Inkomsten- en vennootschapsbelasting worden studenten wegwijs gemaakt in de Wet inkomstenbelasting 2001 en de Wet op de vennootschapsbelasting 1969. Studenten leren het vakgebied in de breedte kennen. Zo wordt onder andere de eigenwoningregeling en box 3 besproken (inkomstenbelasting), maar komen ook belangrijke concepten als deelnemingsvrijstelling en fiscale eenheid (vennootschapsbelasting) aan bod. Waar relevant, worden accenten gelegd op de notariële praktijk. Het zwaartepunt ligt steeds op de systematiek en de hoofdregels van beide belastingen, maar er wordt tevens aandacht besteed aan de maatschappelijke relevantie en actualiteiten. Hoe ziet de toekomst van box 3 er bijvoorbeeld uit?
Studenten worden aangemoedigd actief deel te nemen aan het onderwijs. Zo wordt het participantensysteem gehanteerd. In groepjes bereiden studenten vooraf casussen voor waarmee zij een bonus van 0,5 kunnen verdienen op hun tentamencijfer (eerste kans). De casussen worden besproken in het werkcollegeonderwijs.
Leerdoelen
Doel van het vak:
Het vak Inkomsten- en vennootschapsbelasting beoogt u op een zodanig niveau te brengen dat u ruime kennis heeft van het belastingrecht in zijn totaliteit voor de notariële beroepspraktijk en een goede, gespecialiseerde kennis heeft van onder andere de Wet inkomstenbelasting 2001 en de Wet op de vennootschapsbelasting 1969.
Doordat tijdens dit vak ook aandacht wordt besteed aan het belastingrecht in zijn totaliteit wordt het analytisch inzicht in de wijze waarop de belastingheffing in Nederland is geregeld, ontwikkeld. De kennis die in dit vak wordt opgedaan zal vervolgens ook bij de vakken Belastingen van rechtsverkeer en BTW alsmede Successiewet en estate planning weer gedeeltelijk kunnen worden aangewend.
Na afronding van dit vak bent u in staat om de fiscale aspecten te onderkennen die zijn verbonden aan verschillende onderwerpen die in de Bachelorfase aan de orde zijn geweest, zoals aandelen, onroerend goed, samenlevingsvormen, vennootschapsrecht en rechtspersonenrecht.
Leerdoelen inhoud
1. U heeft inzicht in de principes van de Nederlandse belastingheffing, toegespitst op de belastingheffing op basis van de Wet inkomstenbelasting 2001 en de Wet op de vennootschapsbelasting 1969.
2. U bent in staat op het gebied van de specifiek behandelde onderwerpen van inkomsten- of vennootschapsbelasting de raakvlakken met de notariële praktijk weer te geven, nader uit te werken en te analyseren.
Leerdoelen vaardigheden(optioneel participantensysteem)_
1. U bent in staat om de voornoemde inhoudelijke kennis te gebruiken voor het signaleren en duiden van fiscale rechtsvragen in een casuspositie.
2. U bent in staat om de voornoemde inhoudelijke kennis te gebruiken voor het oplossen van een overzichtelijke casuspositie.
3. U bent in staat om de voornoemde inhoudelijke kennis te gebruiken voor het geven van een (eenvoudig) advies of het schrijven van een betoog of een beschouwing.
NB Deelname aan het participantensysteem is niet verplicht, maar wordt sterk aangeraden. Het biedt training in de volgende vaardigheden: projectmatig werken, samenwerken en mondeling en schriftelijk communiceren.
Rooster
Zie MyTimetable.
Onderwijsvorm
Weblectures/hoorcolleges_
Aantal à 2 uur: 6 tot 10
Namen docenten: zie Brightspace
Vereiste voorbereiding door studenten: bestuderen van de opgegeven literatuur (op Brightspace kunnen de collegesheets worden gedownload).
Werkgroepen
Aantal à 2 uur: 10 tot 14
Namen docenten: zie Brightspace
Vereiste voorbereiding door studenten: voorbereiden vraagstukken van de werkgroep in het kader van het participantensysteem.
Toetsing en weging
Toetsvorm(en)
Op dit vak is het participantensysteem van toepassing.
Summatieve toetsing met formatieve feedback:
- tussentijds werk schriftelijk/digitaal, via participantensysteem, telt mee voor credit (bonuspuntensysteem), zie uitleg Brightspace.
Summatieve toetsing:
tentamen: schriftelijk/digitaal tentamen met open vragen over de theorie die behandeld is tijdens de hoorcolleges en werkgroepen van het vak. Tot de tentamenstof behoort de verplichte literatuur, het werkboek en hetgeen behandeld is tijdens hoorcolleges, werkgroepen en eventuele andere onderwijsvormen in de desbetreffende weken.
de toetsvorm van de herkansing is een schriftelijk/digitaal hertentamen over de gehele stof van het vak. De credit behaald met het participantensysteem telt niet mee voor de herkansing.
Afhankelijk van het aantal studenten dat hertentamen doet, kan in plaats van het houden van een schriftelijk/digitaal tentamen ook worden gekozen voor een mondeling examen.
Inleverprocedures
Zie regels participantensysteem, zoals omschreven op Brightspace.
Regeling herkansen voldoendes
Op dit vak is de regeling herkansen voldoendes van toepassing (artikel 4.1.8 e.v. OER) voor zover dit vak geen onderdeel uitmaakt van de minor. Studenten die bij de eerste kans een voldoende eindcijfer hebben behaald, kunnen onder bepaalde voorwaarden het schriftelijke (eind)tentamen opnieuw afleggen op het reguliere herkansingsmoment. Kijk voor meer informatie op de website > tab ‘Rechtsgeleerdheid’ > ‘Voldoende herkansen’.
Literatuurlijst
Verplicht studiemateriaal
Literatuur:
Het studiemateriaal is te vinden op Brightspace.
Werkboek:
- Geen: de ten behoeve van het onderwijs noodzakelijke informatie en documenten zijn te vinden op Brightspace.
Inschrijven
Inschrijving voor het onderwijs en het tentamen verloopt in principe via MyStudymap. Heb je geen toegang tot MyStudymap (gaststudent) of ben je propedeusestudent, kijk dan hier onder het tabblad Rechtsgeleerdheid voor meer uitleg over de inschrijfprocedure in jouw situatie.
Inschrijven voor het hoorcollege en dan via Brightspace voor het participantensysteem (werkgroepen)
Inschrijving in participantengroep sluit voor aanvang van het vak, raadpleeg Brightspace voor de exacte sluitingsdatum;
Contact
Vakcoördinator: via secretariaat
Werkadres: KOG, Steenschuur 25
Bereikbaarheid: Na afspraak via het secretariaat
Telefoon: 071 – 527 7840
E-mail: m.d.appelman@law.leidenuniv.nl
Instituut/afdeling
Instituut: Fiscale en economische vakken
Afdeling: Belastingrecht
Kamernummer secretariaat: KOG, B2.11
Openingstijden: Dagelijks van 9.00 – 17.00 uur (algemene vragen moeten worden gesteld via Brightspace)
Telefoon secretariaat: 071 – 527 7840
E-mail: belastingrecht@law.leidenuniv.nl
Opmerkingen
Deeltijdonderwijs mogelijk.