Studiegids

nl en

Notarieel Recht (master)

Belangrijke informatie over jouw opleiding kun je vinden op de speciale opleidingspagina in Brightspace; hiervoor dien je je aan te melden via MyStudymap.

Raadpleeg de MyTimetable om te zien wanneer de vakken precies plaatsvinden.

Overgangsregelingen zijn te vinden op de website.

Jaar 1

Vak EC Semester 1 Semester 2

Semester 1

Privatissimum Notarieel Recht 5
Notariële Wetgeving 5
Inkomsten- en vennootschapsbelasting 10
Successiewet en estate planning 10

Semester 2

Internationaal privaatrecht (notarieel) 5
Overdrachtsbelasting en omzetbelasting 10
Bijzonder bestuursrecht (voor notariëlen) 5
Scriptie master Notarieel recht 10
Extracurriculaire optie: keuzevak Notariële studentstage 5

Arbeidsmarkt

Arbeidsmarktvoorbereiding

De Universiteit Leiden heeft als doel om jou, naast het bieden van een gedegen universitaire opleiding, zo goed mogelijk voor te bereiden op de arbeidsmarkt en daarmee bij te dragen aan de ontwikkeling van jouw ‘employability’, je inzetbaarheid op de arbeidsmarkt. Hierdoor wordt het makkelijker om de overstap naar de arbeidsmarkt te maken, inzetbaar te blijven in een dynamische arbeidsmarkt, in een (loop)baan die past bij je eigen persoonlijke waarden, voorkeuren en ontwikkeling.

Employability’ bestaat uit de volgende aspecten, die je onder andere ontwikkelt binnen je opleiding:

1. Vakspecifieke kennis en vaardigheden
Kennis en vaardigheden specifiek voor jouw opleiding.

2. Vakoverstijgende vaardigheden
Dit zijn vaardigheden die relevant zijn voor elke student, die je in allerlei functie kunt gebruiken ongeacht studie, denk aan o.a.:
onderzoeken, analyseren, projectmatig werken, oplossingen genereren, samenwerken, digitale vaardigheid, mondeling communiceren, schriftelijk communiceren, presenteren, maatschappelijk bewustzijn, zelfstandig leren, veerkracht.

Maar denk ook aan ook sollicitatievaardigheden: opstellen van een cv, formuleren van een motivatiebrief, samenstellen van een LinkedIn profiel, netwerkgesprekken voeren, sollicitatiegesprek oefenen, een pitch opstellen en houden.

3. Zelfreflectie
Het betreft hier reflectie op eigen (studie)loopbaan(keuzes), reflecteren op je eigen profiel en je persoonlijke en professionele ontwikkeling. Inzicht krijgen in o.a. je competenties en persoonlijkheid, je (werk)waarden en drijfveren. Wat kan je met je kennis en vaardigheden op de arbeidsmarkt?
Wie ben je, wat kan je goed, wat vind je interessant, wat past er bij je, wat vind je belangrijk, wat wil je gaan doen?

4. Praktijkervaring
Opdoen van praktijkervaring o.a. door middel van praktijk- en maatschappelijke stages, externe onderzoeksstages en projecten, praktijkgerichte of praktijk gebaseerde opdrachten, die zijn geïntegreerd in een (keuze-)vak, minor of afstudeeropdracht, business challenges etc.

5. Oriëntatie op de arbeidsmarkt
Zicht krijgen op de arbeidsmarkt, op werkvelden, functies en loopbaanpaden, door o.a. gastsprekers en alumni-ervaringen uit het werkveld, career events binnen opleiding, gebruik van alumni mentornetwerk, interviewen mensen uit het veld, meelopen/ bedrijfsbezoeken in het kader van een bepaald vak.

Arbeidsmarktvoorbereiding Notarieel recht

De nadruk in de notariële studie ligt conform het Besluit op het notarisambt op de specifieke rechtsterreinen waarbinnen de notaris voornamelijk werkzaam is: het personen- en familierecht, het onroerendgoedrecht en het rechtspersonen- en vennootschapsrecht. Vakoverstijgende vaardigheden die belangrijk zijn voor de toekomst op de arbeidsmarkt komen in diverse vakken aan bod. In het eerstejaars tutoraat (Leiden Law Practices (LLP)) wordt hiermee een begin gemaakt door de studenten klaar te stomen voor de rest van de studie. Diverse vaardigheden, zoals het verzamelen van informatie, onderzoek doen, het ontwikkelen van een academische houding en sollicitatievaardigheden, vormen een belangrijk component. In het tutoraat wordt tevens aandacht besteed aan zelfreflectie: waarom hebben studenten voor deze studie gekozen en wat hopen zij uit de studie te halen? In dit vroege stadium van de studie wordt aandacht aan de praktijk besteed door een gastcollege van alumni en het bezoek aan de Stichting tot bevordering der Notariële wetenschap. In jaar 2 en 3 van de studie worden juridische kernvaardigheden voornamelijk ontwikkeld bij het schrijven van de bachelor- en masterscriptie, bij het vak Moot Court, het vak Privatissimum en andere vakken waarvoor diverse (schriftelijke) opdrachten moeten worden gemaakt. In deze vakken vormt de ontwikkeling van onderzoeks-, spreek- en schrijfvaardigheden een essentieel onderdeel. Bovendien komen vakoverstijgende vaardigheden, zoals analyseren, oplossingen genereren en zelfstandig leren, vanwege de opbouw van het onderwijs in hoorcolleges, werkgroepen en de vorm van tentamineren terug in vrijwel alle vakken binnen het curriculum van de bachelor en de master.

Studenten die de bachelor- en masteropleiding Notarieel Recht hebben afgerond gaan doorgaans werken in de notariële praktijk. Daarnaast komen notariële studenten – vanwege de specifieke kennis op het personen- en familierecht, het onroerendgoedrecht en het ondernemingsrecht en de mogelijkheid tot het behalen van het civiel effect – ook geregeld terecht in de advocatuur, in de rechtspraak, in het bank- of verzekeringswezen, bij de overheid of als wetenschapper. De arbeidsmarkt voor notariële studenten is gunstig, waardoor studenten doorgaans geen problemen ondervinden bij het vinden van een baan. Ook werken notariële studenten veelal tijdens hun studie al als stagiair, werkstudent of medewerker in de (notariële) praktijk. Zij kunnen eveneens als keuzevak kiezen voor een stage in de praktijk, hetgeen dan wordt gecombineerd met een inhoudelijk verslag over verschillende casus die zich in de praktijk gedurende de stage hebben voorgedaan. De studievereniging BNSL speelt daarbij een belangrijke rol door het verzorgen van onder meer kantoorbezoeken, congressen en andere evenementen waarbij verschillende werkgevers uit de (notariële) praktijk bij aanwezig zijn. Het onderwijs sluit zoveel mogelijk aan bij de latere beroepspraktijk. Veel docenten zijn tevens werkzaam in de praktijk en geven voorbeelden uit de (eigen) rechtspraktijk om leerstukken inzichtelijk te maken, waardoor studenten tevens zicht krijgen op vraagstukken waarmee zij in de beroepspraktijk te maken krijgen.

Activiteiten arbeidsmarktvoorbereiding naast / buiten het curriculum

Er vinden elk jaar verschillende activiteiten plaats, binnen, naast en buiten je opleiding, die bijdragen aan je voorbereiding op de arbeidsmarkt, met name waar het gaat om oriëntatie op het werkveld/de arbeidsmarkt, (loopbaan)vaardigheden en zelfreflectie. Dit kunnen voorlichtingsbijeenkomsten zijn rond keuzemomenten binnen je opleiding, maar ook career workshops en events georganiseerd door je eigen opleiding, de facultaire Career Service of je studievereniging.

  • Denk aan:

  • Workshop en (facultaire) career events, georganiseerd door de (facultaire) Career Services

  • Voorlichting over keuzes, (keuze)vakken, minoren, honours onderwijs, buitenland, stage

  • Voorlichting over masterkeuze

  • Study abroad festival

  • Workshops en career events van studievereniging BNSL

Career Service, LU Career Zone en career workshops kalender

Facultaire Career Service
De Career Service van jouw faculteit biedt informatie en advies over studie(her)oriëntatie en masterkeuze, (studie)loopbaanplanning, oriëntatie op de arbeidsmarkt en solliciteren.

Leiden University Career Zone
De Leiden University Career Zone is dé website voor studenten en alumni van de Universiteit Leiden ter ondersteuning van de (studie)loopbaan. Je vindt er advies, informatie, (loopbaan)tests en tools op het gebied van (studie)loopbaanplanning, loopbaanmogelijkheden met je opleiding, arbeidsmarktoriëntatie, solliciteren, het alumni Mentornetwerk, job portal, workshops en events en Career services.

Workshops en events
In de cursuskalender vind je een overzicht van loopbaan en sollicitatie workshops, georganiseerd door de Career services.