Studiegids

nl en

Griekse epigrammen: van steen tot verfijnd genre

Vak
2024-2025

Toegangseisen

Dit college is bestemd voor studenten Griekse en Latijnse taal en cultuur (jaar 2). Studenten dienen een keuze te maken tussen dit BA2-werkcollege (Grieks) of het BA2-werkcollege Latijn.

Beschrijving

Krekels, schipbreukelingen en verjaardagscadeau’s: geen enkel ander genre uit de Griekse literatuur bevat zo’n variëteit aan onderwerpen als het Griekse epigram. Dit genre ontstond al vroeg bij het aanbrengen van korte gedichtjes op steen ter herinnering aan een overledene of aan de openbare werken van rijke weldoeners. Zonder ooit uit de epigrafische context te verdwijnen, ontwikkelden deze inscripties zich in de hellenistische periode tot een populair literair genre, dat in boeken en anthologieën circuleerde. Niet zelden vinden we in dit korte en bondige genre –soms de voorganger van de moderne soundbite genoemd – een morele of maatschappijkritische (en soms komische) punchline.

Aan bijna alle grote klassieke auteurs worden tenminste één of twee epigrammen toegeschreven, waaronder Homerus, Plato en Aristoteles. De grootste schrijvers van boekepigrammen in de hellenistische en Romeinse tijd waren echter Callimachus van Cyrene, Leonidas van Tarente en Philodemus van Gadara, en de minder bekende Alcaeus van Messene, Antipater van Thessalonika, Crinagoras van Mytilene en Lucillius, die een aanzienlijke invloed op Martialis zou hebben. Zowel als inscripties als in boekvorm overleefden veel epigrammen de tand des tijds.

Tijdens dit college besteden we aandacht aan de belangrijkste periodes en auteurs. We lezen en interpreteren een selectie epigrafische en literaire epigrammen, met behulp van wetenschappelijke commentaren en secundaire literatuur. Daarbij is er aandacht voor verschillende perspectieven. Mogelijke thema’s zijn: de relatie tussen steen en boekepigram, lezerservaringen, Ergänzungsspiel, intertekstualiteit, identiteit, politieke epigrammen, sympotische epigrammen, mens en natuur, metapoëzie, enzovoort. In dit kader bereidt iedere student onder begeleiding van de docenten een korte presentatie over een epigram voor, waarop een andere student een korte respons zal geven. In het schriftelijk tentamen worden vragen gesteld over de gelezen teksten (inclusief vertaalopdrachten), secundaire literatuur, en wetenschappelijke benaderingen van het Griekse epigram.

Leerdoelen

Kennis en inzicht:

  • kennis van vorm, taal, inhoud, interpretatie en context van (een selectie van) Griekse epigrammen;

  • kennis van de historische ontwikkeling van het genre epigram;

  • inzicht in enkele benaderingen van het Griekse epigram in het actuele onderzoek.
    Vaardigheden:

  • het analyseren en interpreteren van Griekse epigrammen met gebruik van een kritische editie (incl. kritisch apparaat), commentaren en secundaire literatuur;

  • het zelfstandig lezen en bestuderen van een aantal epigrammen;

  • het zelfstandig verzorgen van een korte mondelinge presentatie over een of meer gedichten;

  • het geven en verwerken van constructieve kritiek in de vorm van een respons;

  • het actief deelnemen aan de discussies tijdens college en het reflectievermogen op die discussies en de eigen presentatie vergroten.

Rooster

De roosters zijn beschikbaar via My Timetable.

Onderwijsvorm

  • Werkcollege

  • Zelfstudie

Toetsing en weging

Toetsing

  • mondelinge presentatie met handout en respons (50%)

  • kort tentamen over de collegestof (40%)

  • participatie (10%)
    Voor deze cursus geldt aanwezigheidsplicht. Studenten mogen maximaal twee sessies met een goede reden afwezig zijn.

Weging

Het eindcijfer voor de cursus komt tot stand door de bepaling van het gewogen gemiddelde op basis van de deelcijfers, met als aanvullende eis dat de mondelinge presentatie en het tentamen voldoende moeten zijn.

Herkansing

De mondelinge presentatie en het tentamen kunnen zo nodig herkanst worden.

Inzage en nabespreking

Uiterlijk bij het bekendmaken van de uitslag van de paper wordt aangegeven op welke wijze en op welk tijdstip de nabespreking van de paper plaatsvindt. Er wordt in ieder geval een nabespreking georganiseerd indien een student hiertoe verzoekt binnen 30 dagen na bekendmaking van de uitslag.

Literatuurlijst

A. Aanschaffen: A. Sens, Hellenistic Epigrams: A Selection. Cambridge, 2020.
B. Een verdere selectie aan primaire en secundaire literatuur zal t.z.t. beschikbaar worden gesteld door de docent.

Inschrijven

Inschrijven via MyStudyMap is verplicht.
Informatie over het inschrijven voor vakken en tentamens kun je hier vinden.

Contact

  • Voor inhoudelijke vragen, neem contact op met de docent (rechts in informatiebalk).

  • Voor informatie over inschrijvingen, toelating, etc: Onderwijsadministratie Arsenaal

Opmerkingen