Studiegids

nl en

Werkcollege Latijn: Didactische poëzie: Vergilius, Georgica

Vak
2024-2025

Toegangseisen

Dit is een college voor studenten Griekse en Latijnse taal en cultuur (BA3). Deelnemers moeten de propedeuse GLTC hebben afgerond en Latijn: drama of Grieks: taalkunde (5 EC).

Beschrijving

‘The best poem of the best poet’, zo noemde John Dryden de Georgica van P. Vergilius Maro. Op een primair niveau is het een didactische tekst, een leerdicht over het boerenbedrijf met instructies op het gebied van akkerbouw, veeteelt en imkerij. Maar bij nader inzien is het vooral een gedicht over de condition humaine. Hoe verhouden wij mensen ons tot de natuur? Hoe gaan wij om met tegenspoed, ziekte en dood? Waarom heeft Jupiter het ons, na de Gouden Tijd, opzettelijk zo moeilijk gemaakt? Is het werkelijk zo dat labor omnia vincit (1.145)? Het gedicht bevat schitterende passages zoals de laudes Italiae in boek 2, de aangrijpende beschrijving van een pestepidemie in boek 3 en het even beroemde als raadselachtige verhaal van Orpheus en Eurydice in boek 4. Het gedicht, gepubliceerd in jaar dat Octavianus zijn triplex triumphus vierde, heeft ook een onmiskenbaar politiek aspect: in het proëmium, bijvoorbeeld, wordt gezinspeeld op de toekomstige vergoddelijking van Octavianus en het eerste boek eindigt met een gebed voor vrede en voorspoed na een lange periode van burgeroorlogen. En wat heeft Orpheus te maken met de politicus-dichter Gallus, die bij Octavianus in ongenade viel?
In deze cursus zullen we het hele gedicht (ruim 2.000 hexameters) in het Latijn lezen m.b.v. de commentaar van R.D. Williams (1979). Een aantal passages zullen we met speciale aandacht onder de loep nemen m.b.v. de complementaire commentaren van R.A.B. Mynors (1990) en R.F. Thomas (1988) en overige secundaire literatuur. Daarbij zullen allerlei aspecten van dit rijke en complexe gedicht aan bod komen, waaronder ook Vergilius’ creatieve omgang met de literaire traditie (o.a. Hesiodus en Lucretius).

Leerdoelen

Kennis en inzicht

  • kennis van en inzicht in Vergilius’ Georgica en zijn historische, politieke en literaire context;

  • kennis van en inzicht in (de kenmerkende eigenschappen van) didactische poëzie als literair genre;

  • kennis van en inzicht in intertekstualiteit in het algemeen en de intertekstuele relaties tussen Vergilius’ Georgica en zijn agrarische bronnen en literaire modellen in het bijzonder.

Vaardigheden

  • een een interpretatieve kwestie behorende bij een specifieke tekstpassage te onderzoeken met kritisch gebruik van relevante commentaren en secundaire literatuur (II.i, iii, iv; III.i, ii);

  • de in BA2/3 verworven vaardigheden te verdiepen (heuristische vaardigheden, kritische evaluatie van primaire en secundaire literatuur, toetsing van verschillende soorten bronnen). (I.vi, vii; III.i, onderzoeksvaardigheden);

  • het formuleren van een onderzoeksvraag bij een specifieke passage en het mondeling presenteren van de onderzoeksresultaten (m.b.v. adequate hand-out en/of powerpoint) (II.iii, presentatievaardigheden).

  • constructieve kritiek op referaten te geven en te ontvangen; actief te participeren in wetenschappelijke discussies en het reflectievermogen op die discussies te vergroten (mondelinge en samenwerkingsvaardigheden).

Rooster

De roosters zijn beschikbaar via My Timetable.

Onderwijsvorm

Werkcollege

Toetsing en weging

Schriftelijke tentamen met gesloten en open vragen over de Latijnse tekst en de bestudeerde commentaren (50%)
Een aantal bescheiden take-home opdrachten die via Brightspace moeten worden ingeleverd (20%).
Een mondelinge presentatie over een interpretatieve kwestie gekoppeld aan een specifieke passage (30%).
Voor de colleges geldt een aanwezigheidsplicht. Wie meer dan twee colleges zonder geldige opgaaf van redenen afwezig is, kan worden uitgesloten van het tentamen.

Weging

Het eindcijfer voor de cursus komt tot stand door de bepaling van het gewogen gemiddelde op basis van deelcijfers. Om de cursus te behalen moet het gewogen gemiddelde van alle deelcijfers een 5,5 of hoger zijn.

Herkansing

Het schriftelijk tentamen kan worden herkanst.
Indien een take-home opdracht niet (of niet tijdig) is ingeleverd, kan een vervangende opdracht worden gegeven.
Een mondelinge presentatie kan evt. herkanst worden door de presentatie op te nemen.

Inzage en nabespreking

Uiterlijk bij het bekendmaken van de uitslag van het tentamen wordt aangegeven op welke wijze en op welk tijdstip de nabespreking van het tentamen plaatsvindt. Er wordt in ieder geval een nabespreking georganiseerd indien een student hiertoe verzoekt binnen 30 dagen na bekendmaking van de uitslag.

Literatuurlijst

Studenten zijn verplicht om aan te schaffen:

  • R.D. Williams (1979 of later) Virgil. The Eclogues & the Georgics. Edited with Introduction and Notes. Bristol Classical Press, Bristol.
    Daarnaast wordt studenten geadviseerd om een vertaling van Vergilius’ Georgica aan te schaffen, bijv. de Nederlandse vertaling van P.H. Schrijvers. Ook de tweedelige green-yellow commentaar van R.F. Thomas (1990) wordt van harte aanbevolen.

Inschrijven

Inschrijven via MyStudyMap is verplicht.
Informatie over het inschrijven voor vakken en tentamens kun je hier vinden.

Contact

  • Voor inhoudelijke vragen, neem contact op met de docent (rechts in informatiebalk).

  • Voor informatie over inschrijvingen, toelating, etc: Onderwijsadministratie Arsenaal

Opmerkingen

Geen bijzonderheden.