Studiegids

nl en

Antieke Wijsbegeerte: Plato’s Timaeus en zijn Receptie in de Late Oudheid

Vak
2024-2025

Toegangseisen

Studenten GLTC: de twee inleidingen in de Geschiedenis van de Griekse en Romeinse Wijsbegeerte succesvol afgerond

Studenten Wijsbegeerte: BA Griekse en Romeinse Filosofie succesvol afgerond

Beschrijving

In dit college lezen en analyseren we Plato’s Timaeus, het enige werk van Plato dat zonder onderbrekingen in circulatie is geweest tot op de dag van vandaag. Het bevat één van de twee meest invloedrijke scheppingsverhalen in de Westerse geschiedenis (de ander is het bijbelboek Genesis). Als we beter kijken blijkt dat de dialoog een plausibel verhaal wil zijn dat de bestaansvoorwaarden uitwerkt van Plato’s politieke project in de Staat. Daarvoor laat Plato zich door de Pythagoreërs inspireren voor de mathematisering van de fysische werkelijkheid. Ook onderzoekt hij hoe de ordening van de kosmos de moraal ondersteunt, en hoe autonoom materiële processen kunnen zijn als er nog ruimte moet blijven voor vrije keuze. We kijken in detail naar filosofisch relevante interpretatieproblemen, en leggen Plato’s origineel naast beroemde voorbeelden van de receptie van de dialoog in de filosofie (Calcidius, Nemesius, Neoplatonisme).

Leerdoelen

De student die de cursus succesvol heeft afgerond heeft kennis van:

  • Inhoud en argumentatie van Plato’s Timaeus en de positie van deze dialoog in Plato’s werk;

  • Interpretatieproblemen en –mogelijkheden van de dialoog in relatie tot voorbeelden van de receptie van de Timaeus in de filosofie.

De student die de cursus succesvol heeft afgerond is in staat om :

  • op filosofisch vruchtbare wijze voorbeelden van receptie van de Timaeus te vergelijken met Plato’s origineel;

  • de structuur van de argumentatie in de Timaeus te vergelijken met die van moderne discussies over bijv. fysisch reductionisme en intelligent design

Rooster

De roosters zijn beschikbaar via My Timetable.

Onderwijsvorm

  • Werkcollege

Toetsing en weging

Toetsing

  • Referaat/mondelinge presentatie met powerpoint en/of handout 25%

  • Paper/schrijfopdracht 75%

Studenten Filosofie: in overleg wordt meer secundaire literatuur betrokken bij de voorbereiding van het referaat en de eindpaper

Weging

Het eindcijfer voor de cursus komt tot stand door de bepaling van het gewogen gemiddelde op basis van deelcijfers. Om de cursus te behalen moet het gewogen gemiddelde van de deelcijfers een 5,5 of hoger zijn.

Herkansing

Indien het gewogen gemiddelde onvoldoende is, bepaalt de docent welk onderdeel / onderdelen dient / dienen te worden herkanst.
Herkansing referaat: een onvoldoende referaat dient altijd herkanst te worden op een moment dat gekozen wordt in overleg met de docent.
Herkansing paper: in overleg met de docent.

Inzage en nabespreking

Uiterlijk bij het bekendmaken van de uitslag van het tentamen wordt aangegeven op welke wijze en op welk tijdstip de nabespreking van het tentamen plaatsvindt. Er wordt in ieder geval een nabespreking georganiseerd indien een student hiertoe verzoekt binnen 30 dagen na bekendmaking van de uitslag.

Literatuurlijst

  • Tekst Timaeus
    De beste Nederlandse vertaling is te vinden in X. de Win, Plato Verzameld werk. Nieuwe geheel herziene uitgave, deel 5 (met korte aantekeningen). Op internet circuleren minder betrouwbare vertalingen. De vertaling van Warren-Molengraaf staat te ver van het origineel om bruikbaar te zijn.
    Een goedkope Engelse vertaling is Plato. Timaeus and Critias. A new translation by Robin Waterfield with an introduction by Andrew Gregory, Oxford World Classics, Oxford 2008 (met uitstekende inleiding en commentaar).
    Grieks (voor classici en andere liefhebbers): J. Burnet, Platonis opera Tomus IV, Oxford Classical Texts 1963.

  • T.K. Johansen, Plato’s Natural Philosophy. A Study of the Timaeus-Critias. Cambridge 2004. (analytische en systematische reeks essays, ter kritische bespreking tijdens college.)

Inschrijven

Inschrijven via MyStudyMap is verplicht.
Informatie over het inschrijven voor vakken en tentamens kun je hier vinden.

Contact

  • Voor inhoudelijke vragen, neem contact op met de docent (rechts in informatiebalk).

  • Voor informatie over inschrijvingen, toelating, etc: Onderwijsadministratie Arsenaal

Opmerkingen

n.v.t.