Studiegids

nl en

Chinese Taalkunde: Ideeën over het Chinees

Vak
2024-2025

Toegangseisen

Idealiter heeft de student die aan dit college wil meedoen tenminste één van de BA2 taalkundecolleges die bij Chinastudies worden aangeboden gevolgd (“Variatie” en “Typologie”) (liefst allebei). Meer taalkundige achtergond strekt tot aanbeveling. Wie niet aan deze eisen voldoet en dit college toch wil volgen, kan contact opnemen met de docent.

Studenten die binnen deze cursus hun BA Eindwerkstuk willen schrijven, zullen hiervoor toestemming moeten krijgen vanuit de opleiding. Aanmelden voor begeleiding bij het eindwerkstuk kan middels dit formulier.

Beschrijving

Wat voor soort taal is het Chinees? In dit college gaan we na welke ideeën men in de loop der tijd over het Chinees heeft gehad en in wat voor hokjes het allemaal is gestopt. Het Chinees is een primitieve taal genoemd, de oertaal aller talen. Het is een logische taal genoemd, een creolentaal, een analytische taal, een arme taal, een rijke taal, etc. Of is het de taal van de toekomst? We gaan na wat er waar is van deze beweringen.

Leerdoelen

  • Kennis: Door te kijken naar wat er in de loop der tijd over het Chinees beweerd is en na te gaan wat ervan klopt, krijgen we niet alleen een beter begrip van de eigenschappen van het Chinees, maar ook van de taalkundige noties die in taalkundig onderzoek een rol spelen.

  • Verdere ontwikkeling van algemene academische vaardigheden voor studie en onderzoek, zoals: (a) het verzamelen, evalueren en ordenen van informatie; (b) kritisch en analytisch lezen en luisteren; (c) mondelinge en schriftelijke verslaglegging (presentatie, discussie, schrijfopdracht).

Rooster

De roosters zijn beschikbaar via My Timetable.

Onderwijsvorm

  • Werkcollege

  • BA-eindwerkstuk

Toetsing en weging

Toetsing

  • papers/schrijfopdrachten

Weging

Paper #1: 40%
Paper #2 (eindpaper): 60%

Het eindcijfer voor de cursus komt tot stand door de bepaling van het gewogen gemiddelde op basis van deelcijfers. Om de cursus te behalen moet het gewogen gemiddelde van de deelcijfers een 5,5 of hoger zijn.

Herkansing

Bij een onvoldoende eindcijfer kan een van de twee papers herschreven worden.

Inzage en nabespreking

Uiterlijk bij het bekendmaken van de uitslag van het tentamen wordt aangegeven op welke wijze en op welk tijdstip de nabespreking van het tentamen plaatsvindt. Er wordt in ieder geval een nabespreking georganiseerd indien een student hiertoe verzoekt binnen 30 dagen na bekendmaking van de uitslag.

Literatuurlijst

Lees- en studieopdrachten worden via Brightspace bekend gemaakt.

Inschrijven

Inschrijven via MyStudyMap is verplicht.
Informatie over het inschrijven voor vakken en tentamens kun je hier vinden.

Aanmelden Studeren à la carte en Contractonderwijs

Niet van toepassing.

Contact

  • Voor inhoudelijke vragen, neem contact op met de docent (rechts in informatiebalk).

  • Voor informatie over inschrijvingen, toelating, etc: Onderwijsadministratie Herta Mohr

Opmerkingen

Geen.