Studiegids

nl en

Inleiding in de klinische pedagogiek

Vak
2024-2025

Toegangseisen

Geen.

Beschrijving

In het vak Inleiding in de pedagogiek: Klinische Pedagogiek wordt een basis gelegd voor de verdere studie Pedagogische Wetenschappen door de student te introduceren in één van de drie brede stromingen binnen de pedagogiek, namelijk de klinische pedagogiek. Hiermee wordt het pedagogisch handelen bedoeld wanneer de opvoeding of het leren niet vanzelf gaat. Niet alle kinderen groeien probleemloos op, ontwikkelen zich zoals verwacht of leren gemakkelijk. Wat doe je dan als opvoeder of als leraar? En wat is de beste manier om opvoeders of leerkrachten te helpen om de problemen te verminderen of te compenseren?
Deze vragen zijn niet nieuw. Mensen denken al honderden jaren na over de beste manier om kinderen op te voeden en te onderwijzen, ook als ze zich anders ontwikkelen. De manier waarop met verschillen tussen kinderen wordt omgegaan, is sterk veranderd. Ook de laatste jaren zijn er grote veranderingen in de manier waarop we aankijken tegen zorg en onderwijs.
In deze cursus leer je over de geschiedenis van de klinische pedagogiek en de impact daarvan op het heden. Tijdens deze cursus komen daarnaast belangrijke theorieën over kinderen met speciale opvoedings- en onderwijsbehoeften aan bod. Ook behandelen we wanneer we spreken over ‘normaal functioneren’ of ‘afwijkingen van normaal functioneren’. Daarnaast leggen we de basis voor de professionele en wetenschappelijke houding die je nodig hebt om als (ortho)pedagoog te kunnen omgaan met (moeilijke) vraagstukken in de opvoeding en ontwikkeling van kinderen.

Leerdoelen

1.De student heeft kennis van en inzicht in fundamentele begrippen en theorieën rondom klinische pedagogiek binnen de pedagogische wetenschappen. (eindterm 1.1)
2. De student heeft kennis van de geschiedenis en ontwikkeling van klinische pedagogiek binnen de pedagogische wetenschappen. (eindterm 1.2)
3. De student kan wetenschappelijke kennis en inzichten toepassen op klinische vraagstukken. (eindterm 2.3)
4. De student ontwikkelt een professionele houding ten opzichte van klinische vraagstukken. (eindterm 3.4)

Onderwijsvorm

(hoor)colleges

Rooster

Het rooster van dit vak vind je in MyTimetable.

Toetsing

De toetsing bestaat uit een tentamen met multiple choice vragen, dat met een voldoende moet worden afgesloten (5.5 of hoger). Je kunt maximaal 10 punten halen voor het tentamen.

Brightspace

Tijdens de cursus wordt gebruik gemaakt van Brightspace.

Literatuur

Kleine wijzigingen zijn nog mogelijk, zie Brightspace

  • Van Hoof, L., en de Vries, M. (2022) Als opvoeden niet vanzelf gaat. 3e druk. ThiemeMeulenhoff, ISBN: 9789006632361

  • Van Drenth, A. (2022). De ontdekking van het speciale kind: Over de negentiende-eeuwse Idiotenschool van dominee Van Koetsveld. Amsterdam University Press.
    Dit boek van AUP kun je met 50% korting aanschaffen t/m september 2024. De kortingscode is drenth2024 (in het winkelwagentje kan je deze kortingscode invullen). Let op: je kunt dit boek alleen te gebruiken met Adobe Digital Editions

  • Wetenschappelijke artikelen worden op Brightspace bekend gemaakt.

Inschrijven voor vakken

Onderwijs
LET OP: Studenten moeten zichzelf inschrijven voor alle onderwijseenheden (hoorcolleges, werkcolleges en practica) die zij willen volgen. Inschrijven kan tot uiterlijk 5 dagen voorafgaand aan de start van de cursus via Mystudymap. Hierbij geldt de uitzondering dat eerstejaars studenten van de Bachelor Pedagogische Wetenschappen en de Academische Pabo automatisch worden ingeschreven voor alle hoor- en werkcolleges, voor de Brightspacemodules en voor de eerste tentamengelegenheden van deze vakken.

Tentamens
Eerstejaars studenten worden automatisch ingeschreven voor de eerste tentamengelegenheid. LET OP: Mocht je een vak onverhoopt niet bij de eerste tentamengelegenheid hebben gehaald, dan moet je je wel zelf inschrijven voor de herkansing van dat vak. Dit kan tot en met uiterlijk 10 kalenderdagen voorafgaand aan het tentamen.Zonder inschrijving kun je helaas niet deelnemen aan een (her)tentamen.

Voor hogere jaars studenten is het verplicht om zich voor elk tentamen in te schrijven. Hogerejaarsstudenten moeten zich uiterlijk 10 kalenderdagen voor de tentamendatum inschrijven voor het tentamen. Zonder geldige inschrijving kun je niet deelnemen aan het tentamen.

Lees zorgvuldig alle informatie over de procedures en deadlines voor het inschrijven voor vakken en tentamens.

Studenten die dit vak als externe gaststudenten volgen worden door de onderwijsadministratie geïnformeerd over de geldende inschrijvingsprocedure.

Contact

Voor inhoudelijke vragen over het vak kun je contact opnemen met Prof. Maretha de Jonge of met Dr. Simone Vogelaar.