Studiegids

nl en

Pedagogische Wetenschappen: Academische Pabo Leiden

Academische Pabo Leiden (deel Pedagogische Wetenschappen)

Hartelijk welkom bij de Academische Pabo Leiden. Deze combinatiestudie wordt verzorgd in samenwerking met de Pabo Hogeschool Leiden. Het programma van de Academische Pabo bestaat voor een deel uit vakken van de Bacheloropleiding Pedagogische Wetenschappen en voor een deel uit vakken van de Pabo Hogeschool Leiden.

De beschrijvingen van de vakken die verzorgd worden door het Instituut Pedagogische Wetenschappen vind je hieronder.

Op de universitaire vakken van de Academische Pabo is de Onderwijs- en Examenregeling (OER) 2024-2025 van toepassing. In de OER en in de Regels en richtlijnen zijn alle regels die in de opleiding tijdens het collegejaar 2024-2025 van kracht zijn vastgelegd, en kun je vinden op onze website.

Inschrijven voor vakken

LET OP Inschrijven voor alle vakken via My Studymap is verplicht.

Dit doe je twee keer per jaar: één keer voor de vakken die je wilt volgen in semester 1 en één keer voor de vakken die je wilt volgen in semester 2.

Inschrijven voor vakken in het eerste semester is mogelijk vanaf juli. Inschrijven voor vakken in het tweede semester is mogelijk vanaf december. De exacte datum waarop de inschrijving start wordt gepubliceerd op de website van het Onderwijs Servicecentrum (OSC).

Let op: Eerstejaars studenten van de Academische Pabo worden voor de vakken uit het eerste jaar door het Onderwijs Servicecentrum ingeschreven; zij hoeven dit niet zelf te doen.

De inschrijftermijn voor alle vakken sluit vijf kalenderdagen vóór aanvang van het vak.

Door je in te schrijven voor het vak sta je automatisch ook ingeschreven voor de Brightspacemodule èn voor de eerste tentamengelegenheid van dat vak. Wie niet ingeschreven is voor een vak heeft dus ook geen toegang tot de Brightspacemodule en kan niet deelnemen aan de eerste tentamengelegenheid van dat vak.

Eerste Jaar

Vak EC Semester 1 Semester 2
Tutoraat 1 Academische Pabo 4
Inleiding in de pedagogiek: Opvoeding 6
Inleiding in de ontwikkelingspsychologie 4
Practicum wetenschappelijk schrijven 3
Inleiding in de pedagogiek: Onderwijs 4
Juridische en ethische aspecten 5
Inleiding in de klinische pedagogiek 4

Tweede Jaar

Vak EC Semester 1 Semester 2
Inleiding in de psychologie (Pedagogische Wetenschappen) 5
Leren en cognitie 5
Onderzoekspracticum 1 8
Orthopedagogiek: onderwijsfactoren 5
Cursus praktische data-analyse met SPSS 2
Orthopedagogiek: gezinsfactoren 5

Derde Jaar

Vak EC Semester 1 Semester 2
Onderzoekspracticum 2 7
Praktijk van kwalitatief onderzoek 2
Interculturele Pedagogiek 5
Diagnostiek en assessment in opvoeding, onderwijs en hulpverlening 5
Orthopedagogiek: individuele factoren 5
Classroom dynamics: teaching a diversity of students 5
Oefenonderzoek Academische Pabo 3

Vierde Jaar

Vak EC Semester 1 Semester 2
Argumentatie: kritisch denken en logisch redeneren 4
Bachelorproject Academische Pabo 15
Onderwijs ontwerpen 5
Modellen en strategieën voor orthopedagogisch handelen 5

Master na ACPA

Wil je na de ACPA van Universiteit Leiden door naar de MSc Education and Child Studies?

Meld je dan in Studielink aan voor de bachelor Pedagogische Wetenschappen. Geef aan dat je je wilt inschrijven per februari en dat je een inschrijving als hogerejaars wilt. Na 24-48 uur krijg je de mogelijk om in uSis je inschrijfverzoek af te ronden. Het is erg helpend als je daar een Word-document upload waarin nogmaals je naam en studentnummer zet én geef aan welke masterspecialisatie je wilt doen. Dit zorgt er namelijk voor dat je sneller een besluit ontvangt.
Vergeten dit toe te voegen? Mail dan naar de studieadviseurs met het onderwerp: Specialisatiekeuze na ACPA. Vermeld in je mail je studentnummer en in welke specialisatie je wilt gaan doen.

De deadline voor aanmelden is 15 november.

Nog niet zeker van je keuze voor je masterspecialisatie?

Nog niet zeker van je keuze voor je masterspecialisatie?
Je moet bij de aanmelding één specialisatie kiezen. Twijfel je nog? Maak dan iig onderscheid tussen klinisch en niet-klinisch.

  1. Klinische bevat Orthopedagogiek, Forensische gezinspedagogiek, Leerproblemen en Kinderen met leer- en gedragsproblemen. Voor deze richtingen dien je dezelfde premastervakken te doen.
  2. Als je een van de niet-klinische specialisaties wilt doen, dan hoef je maar één premastervak te doen.

Zorg dat je tijdens de premaster bv de masterdag bezoekt of je op een andere manier (studiegids, website) verdiept in je keuze, zodat je tijdig je kunt aanmelden voor de master.

Wil je tijdens de ACPA al starten met de premaster?

Dat kan. Kijk op Brightspace om welke premastervakken het gaat.

Vragen?

Neem contact op met de studieadviseurs. Vermeld in je mail aub je studentnummer en ook dat je van de ACPA (Leiden) komt.

Arbeidsmarktperspectief

De Universiteit Leiden heeft als doel om studenten, naast het bieden van een gedegen opleiding, zo goed mogelijk voor te bereiden op de arbeidsmarkt en daarmee bij te dragen aan de ontwikkeling van hun ‘employability’, hun inzetbaarheid op de arbeidsmarkt. Hierdoor wordt het makkelijker om de overstap naar de arbeidsmarkt te maken.

‘Employability’ bestaat uit de volgende aspecten:

1. Vakspecifieke kennis en vaardigheden
Kennis en vaardigheden specifiek voor de Bacheloropleiding Pedagogische Wetenschappen.

2. Vakoverstijgende vaardigheden
Dit zijn vaardigheden die relevant zijn voor elke student en die je in allerlei functies kunt gebruiken ongeacht studie. Voorbeelden van deze vaardigheden zijn: verrichten van wetenschappelijk onderzoek, analyseren, projectmatig werken, oplossingen genereren, samenwerken, digitale vaardigheid, mondeling communiceren, schriftelijk communiceren, presenteren, maatschappelijk bewustzijn, zelfstandig leren, veerkracht.

Maar denk ook aan ook sollicitatievaardigheden: opstellen van een cv, formuleren van een motivatiebrief, samenstellen van een LinkedIn profiel, netwerkgesprekken voeren, sollicitatiegesprek oefenen, een pitch opstellen en houden.

3. Zelfreflectie
Het betreft hier reflectie op eigen (studie)loopbaan(keuzes), reflecteren op je eigen profiel, je persoonlijke en professionele ontwikkeling. Inzicht krijgen in o.a. je competenties en persoonlijkheid, je (werk)waarden en drijfveren. Wat kan je met je kennis en vaardigheden op de arbeidsmarkt?
Wie ben je, wat kan je goed, wat vind je interessant, wat past er bij je, wat vind je belangrijk, wat wil je gaan doen?

4. Praktijkervaring
Opdoen van praktijkervaring o.a. door middel van praktijk- en maatschappelijke stages, externe onderzoeksstages en projecten, praktijkgerichte of praktijk gebaseerde opdrachten, die zijn geïntegreerd in een (keuze-)vak, minor of afstudeeropdracht, business challenges etc.

5. Oriëntatie op de arbeidsmarkt
Zicht krijgen op de arbeidsmarkt, op werkvelden, functies en loopbaanpaden, door o.a. gastsprekers uit het werkveld, alumni presentaties/ervaringen, career events binnen opleiding, gebruik van alumni mentornetwerk, interviewen van mensen uit het werkveld, meelopen/bedrijfsbezoeken in het kader van een bepaald vak.

Arbeidsmarktvoorbereiding binnen de Bacheloropleiding Pedagogische Wetenschappen

Tijdens de Bacheloropleiding Pedagogische Wetenschappen besteden we veel aandacht aan het vervolg van je studie en aan de voorbereiding op de arbeidsmarkt daarna. Hier vind je daarover uitgebreide informatie.

Arbeidsmarktvoorbereiding naast de Bacheloropleiding Pedagogische Wetenschappen

Er vinden elk jaar verschillende activiteiten plaats, binnen, naast en buiten je opleiding, die bijdragen aan je voorbereiding op de arbeidsmarkt. Dit kunnen voorlichtingsbijeenkomsten zijn over keuzes binnen de Bacheloropleiding Pedagogische Wetenschappen, maar ook career workshops en events georganiseerd door je eigen opleiding, de facultaire Career Service of je studievereniging.
Denk aan:

  • Voorlichtingsbijeenkomst over de keuze van de Bachelorspecialisatie, keuzevakken (al dan niet in het buitenland), minoren, honours onderwijs;

  • Voorlichtingsbijeenkomst over de keuze van een Masteropleiding en daarbinnen een Masterspecialisatie;

  • Workshop en (facultaire) career events, georganiseerd door de Career Service FSW;

  • Lezingen en career events van Studievereniging Emile

Career Service, LU Career Zone en career workshops kalender

Career Service FSW
De Career Service FSW biedt informatie en advies over studie(her)oriëntatie en Masterkeuze, (studie)loopbaanplanning, oriëntatie op de arbeidsmarkt en solliciteren.

Leiden University Career Zone
De Leiden University Career Zone is dé website voor studenten en alumni van de Universiteit Leiden ter ondersteuning van de (studie)loopbaan. Je vindt er advies, informatie, (loopbaan)tests en tools op het gebied van (studie)loopbaanplanning, loopbaanmogelijkheden met je opleiding, arbeidsmarktoriëntatie, solliciteren, het Alumni Mentornetwerk, job portal, workshops en events en Career services.

Workshops en events
In de cursuskalender vind je een overzicht van loopbaan en sollicitatie workshops, georganiseerd door de Career services.

Overgangsregelingen

Graag stellen we je op de hoogte van het feit dat we de afgelopen tijd hebben gewerkt aan het overzichtelijker maken van de Bachelor. Hierdoor zijn er wijzigingen in het programma; een aantal vakken is verdwenen.
De volgende vakken worden vanaf studiejaar 2024-2025 niet meer aangeboden:

  • Inleiding in de Pedagogische en onderwijswetenschappen 1A

  • Inleiding in de Pedagogische en onderwijswetenschappen 1B

  • Inleiding in de Pedagogische en onderwijswetenschappen 2A

  • Inleiding in de Pedagogische en onderwijswetenschappen 2B

  • Leerproblemen: Signalering en interventie

Studenten die deze vakken in studiejaar 2023-2024 of eerder hebben gevolgd, krijgen nog één mogelijkheid om het tentamen en/of de eindopdracht behorende bij het vervallen vak te maken. Het toetsmoment en de aanmeldprocedure hiervoor vind je onderaan deze pagina, onder het kopje ‘Aanmelden voor laatste toetsmomenten van vervallen vakken’.

Vervangende vakken
Een andere mogelijkheid is dat studenten het vervangende vak volgen. Hieronder vind je welke vakken ervoor in de plaats zijn gekomen.

  • Studenten die Inleiding in de pedagogiek 1A en IB niet gehaald hebben volgen: Inleiding in de pedagogiek: Opvoeding (6EC)

  • Studenten die of Inleiding in de pedagogiek 1A of IB niet gehaald hebben, mogen ook Inleiding in de pedagogiek: Opvoeding (6EC) volgen. Het resultaat van Inleiding in de pedagogiek 1A of IB vervalt dan.

  • Inleiding in de pedagogiek 2A is vervangen door Inleiding in de pedagogiek: Onderwijs

  • Inleiding in de pedagogiek 2B is vervangen door Inleiding in de klinische pedagogiek.

  • Leerproblemen: Signalering en interventie is vervangen door Modellen en strategieën van orthopedagogisch handelen.

Mis je een vervallen vak dat niet in deze lijst staat? Neem contact op met de studieadviseurs via studieadviseurspedagogiek@fsw.leidenuniv.nl.

Aanmelden voor laatste toetsmomenten van vervallen vakken
In het onderstaande overzicht kun je zien in welk semester het laatste toetsmoment van de vervallen vakken plaatsvindt. De preciesze data volgen zo snel mogelijk.
Voor de toetsmomenten die in semester 1 gepland zijn, dien je je uiterlijk 30 september aan te melden via het volgende formulier: https://leidenuniv.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_1zSZ7RyhFtUNgBo.
Zorg ervoor dat je het formulier volledig, op tijd en correct invult, anders kunnen we je aanmelding niet in behandeling nemen. Zonder aanmelding kun je niet deelnemen aan het toetsmoment. Nadat je je hebt aangemeld via het formulier, wordt je z.s.m. toegevoegd aan de oude Brightpace-omgeving van het vak zodat je kunt beginnen met het voorbereiden op het toetsmoment.

Inleiding in de Pedagogische en onderwijswetenschappen 1A: Maandag 14 oktober 17.00-20.00 (zaal SC01).
Inleiding in de Pedagogische en onderwijswetenschappen 1B: Maandag 21 oktober 17.00-20.00 (zaal SC01).
Inleiding in de Pedagogische en onderwijswetenschappen 2A:
Tentamen: maandag 3 februari 17:30-20:30 (zaal SC01).
Opdracht: woensdag 5 februari 23:59, via Brightspace.
Inleiding in de Pedagogische en onderwijswetenschappen 2B:
Tentamen: maandag 17 februari 17:30-20:30 (zaal SC01).
Opdracht: woensdag 19 februari 23:59, via Brightspace.

Voor de toetsmomenten die in semester 2 gepland zijn, dien je je uiterlijk 30 november aan te melden via het volgende formulier: https://leidenuniv.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_b7cHpkYwELpLQKW
Zorg ervoor dat je het formulier volledig, op tijd en correct invult, anders kunnen we je aanmelding niet in behandeling nemen. Zonder aanmelding kun je niet deelnemen aan het toetsmoment. Nadat je je hebt aangemeld via het formulier, wordt je z.s.m. toegevoegd aan de oude Brightpace-omgeving van het vak zodat je kunt beginnen met het voorbereiden op het toetsmoment. Het onderwijs service centrum zal je begin december aanmelden voor het tentamen via Usis.

Alle tentamens zullen niet in Remindo gemaakt worden, maar op papier. Vergeet daarom niet om naast je LU-Card en een identiteitsbewijs, een pen mee te nemen.